Tips tegen prikkelhoest

hoesten

Wat helpt eigenlijk tegen een prikkelhoest? Veel mensen krijgen er eens mee te maken: Kriebel in de keel waardoor je maar niet kan stoppen met hoesten. We noemen deze hoest ook wel gewoon een droge hoest of prikkelhoest.

Niets lijkt te helpen en vooral ’s nachts heb je er last van. Maar niet alleen jij, want ook voor de omgeving is het erg hinderlijk en vooral voor je bedpartner.

Wat kan je tegen een prikkelhoest doen? In dit artikel geven we je enkele handige tips tegen kriebelhoest.

Beschadiging van het luchtwegepitheel

Als je last hebt van een prikkelhoest dan hoest je geen slijm op. We noemen de hoest dan ook wel een droge hoest. Dit ontstaat wanneer je luchtwegepitheel geïrriteerd of beschadigd is.

Deze beschadiging veroorzaakt een constante kriebel in de keel waardoor je niets anders kan dan hoesten. Door het hoesten raakt je keelholte nog extra geïrriteerd.

Een droge hoest kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak een virus, allergie of een te droge lucht waardoor de keelholte uitdroogt.

Gebruik de tips van hieronder om je overprikkelde keelholte weer tot rust te brengen, waardoor je luchtwegepitheel de kans ziet om te herstellen.

Verbeter de luchtvochtigheid in je huis

Bij veel mensen is de luchtvochtigheid in huis niet op peil. Zorg er daarom ook voor dat de lucht in je huis niet te droog is. Dit is slecht voor je ogen, huid, haar en keel.

Zet een bakje met water op je verwarming of schaf een luchtbevochtiger aan. Deze bevochtigers kan je zo instellen dat ze een vaste luchtvochtigheid aanhouden. Ideaal is een luchtvochtigheid van 50%. Vergeet ook niet om in je slaapkamer goed te ventileren.

Honing, drop en thee

Wat altijd goed werkt tegen prikkelhoest is zuigen op laurierdrop of honing op te lossen in thee. Onderzoeken hebben aangetoond dat honing zelfs even goed werkt als speciale hoestmedicatie.

Zuig op honing of los honing op in je thee. Thee blijkt sowieso goed te werken bij een geïrriteerde keelholte en dan met name tijmthee. Tijmthee bevat bepaalde stoffen die je slijmvliezen tegen indringers beschermen. Daarnaast bevat deze theesoort bepaalde oliën en die verzachten je keelholte.

Je kan verse tijm kopen bij de supermarkt en deze in water dat net van de kook is onderdompelen. Laat het een tijdje trekken en drink het vervolgens op of gorgel er je keel mee.

Roken

Roken is sowieso slecht voor je lichaam maar stop hier zeker mee wanneer je last hebt van kriebelhoest! Je keelholte is geïrriteerd en het roken verergert dat alleen maar.

Zorg er ook voor dat de luchtkwaliteit in je huis goed is door voldoende te ventileren en dagelijks stof te zuigen. Overigens helpt het om door je neus te ademen als je last hebt van prikkelhoest.

Airconditioning

Airconditioning is een grote veroorzaker van prikkelhoest. Vermijd ruimtes waarin lucht wordt gekoeld met airconditioning.

Bijwerkingen van medicijnen

Gebruikte je onlangs medicijnen en kreeg je in die periode last van een droge hoest? Informeer dan bij je huisarts of de prikkelhoest wellicht geen bijwerking is van de medicijnen die je gebruikt.

Wanneer je erg veel last hebt dan kan de huisarts je eventueel een vervangend medicijn voorschrijven.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.