Vastzittende hoest?

hoesten

Iedereen heeft wel eens last van een hoest, een kuchje of kriebelhoest. Hoesten heeft wel degelijk een belangrijke functie. Zo worden door hoesten je longen opgeschoond of vuil uit je luchtwegen verwijderd.

Een hoest kan echter ook erg lastig worden. Vooral als deze hoest enkele weken aanblijft of pijnlijk is. De meest voorkomende vormen van hoest zijn de kriebelhoest en de vastzittende hoest. Maar wat is een vastzittende hoest nou precies?

De vastzittende hoest is een productieve hoest

Je leest het goed, want een vastzittende hoest is een productieve hoest. Er wordt namelijk slijm geproduceerd door de longen of in de luchtwegen en dat is niet voor niets. Ongerechtigheden worden, samen met het slijm, opgehoest en door te hoesten zorgt het lichaam ervoor dat het zichzelf schoonmaakt.

Een vastzittende hoest is een vervelende hoest, aangezien het slijm maar heel lastig loskomt. Daardoor heb je een constante drang om te hoesten.

Hoe ontstaat een vastzittende hoest?

Deze hoest onstaat meestal door een virus waardoor de luchtwegen geïnfecteerd worden. De infectie aan de luchtwegen heeft weer een ontsteking als gevolg. Daardoor produceren bepaalde klieren in deze luchtwegen meer slijm dan normaal.

Bij een vastzittende hoest is deze slijm daarnaast ook nog eens heel taai. Taai slijm is maar moeilijk op te hoesten omdat het vastkleeft. Het gevolg is dat er veel slijm ophoopt en je hierdoor benauwd kan worden.

Je kan echter wel iets tegen een vastzittende hoest doen. Lees hieronder verder wat je zoal kan ondernemen!

Wat te doen bij een vastzittende hoest?

Er zijn allerlei middeltjes tegen hoesten te koop. Zo ook voor een vastzittende hoest. Belangrijk is wel dat je geen middelen gebruikt die de prikkel om te hoesten verzachten. Want je zal dan minder snel de drang voelen om te hoesten waardoor het slijm in de luchtwegen blijft zitten.

Koop gewoon een hoestdrank zoals een drank waarin Broomhexine zit. Deze speciale hoestdrank wordt meestal voorgeschreven aan mensen die met deze hoestsoort zitten.

Wat doet Broomhexine?

Dit stofje zorgt ervoor dat slijm in je luchtwegen makkelijker kan worden opgehoest doordat het slijm oplost.

Stomen

Je kan natuurlijk ook naar middelen grijpen die vroeger al veel gebruikt werden, zoals stoom. Neem een stoombad of douche en je merkt al snel dat je slijm voor een gedeelte wordt opgelost.

Hierdoor kun je ook het slijm gemakkelijker ophoesten. Het slijm wordt namelijk door de stoom veel weker. Gebruik nooit extra toevoegingen. Daarmee belast je alleen maar je slijmklieren extra.

Hoe lang mag je een vastzittende hoest hebben?

Een vastzittende hoest is niet ernstig. Het is een normaal verschijnsel bij griep of verkoudheid. Het lichaam wordt gewoon aan het werk gezet om een infectie te bestrijden en daarbij wordt slijm geproduceerd. Het kan echter wel lastig zijn, aangezien je een benauwd gevoel kan krijgen of gewoon moe wordt van het vele hoesten.

Het wordt pas problematischer wanneer je langer dan 3 weken met een vastzittende hoest zit. En hoest je daarnaast ook nog eens bloed op? Dan kan dat duiden op een longontsteking. Ga dan altijd naar de huisarts!

Kleur slijm

Slijm heeft van zichzelf een lichtgrijze of witte kleur. Wanneer je echter een flinke infectie hebt, dan kan het slijm verkleuren naar groen of geel. Dit zijn in principe normale kleuren en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken.

Groen slijm bevat veel bacteriën. Is het slijm echter bruin van kleur, dan zit er bloed in en kan dat duiden op een longontsteking. Is het slijm schuimend? Dan kan dat duiden op vocht in je longen. Ook dan is het raadzaam om direct een arts te contacteren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.