’s Nachts hoesten? Deze tips helpen echt

hoesten

Veel mensen liggen nachtenlang wakker omdat ze last hebben van een vervelende hoest.

Mensen met een kriebelhoest bijvoorbeeld, maar ook astmapatiënten hebben vooral vaak ’s nachts last van een hoest die maar niet stopt.

Oorzaken van hoesten in de nacht

Een nachtelijke hoest is natuurlijk super vervelend. Het gaat ten koste van je nachtrust en ook die van je eventuele bedpartner.

’s Nachts hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Als je gedurende een langere periode ’s nachts moet hoesten, dan kan dat duiden op een beginnende longontsteking, astma, kinkhoest of bronchitis.

Ook huisstofmijt of een gevoeligheid voor pollen kan de veroorzaker zijn van hoesten in de nacht.

Vraag je huisarts om advies. Hieronder lees je in elk geval wat je zelf kunt doen om te proberen de klachten te verminderen.

Luchtvochtigheid

Belangrijk is het om altijd een goede luchtvochtigheid in huis aan te houden. Zet bijvoorbeeld in je slaapkamer een luchtbevochtiger neer. Een droge lucht is niet alleen vervelend voor je luchtwegen, maar ook schadelijk voor je huid, haar en ogen.

De stoom die een luchtbevochtiger produceert zorgt ervoor dat je luchtwegen vochtig blijven. De beste luchtvochtigheidsgraad is rond de 40%. Veel hoger dan dat kan juist weer averechts werken, aangezien schimmels en huisstofmijt gedijen onder een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Beddengoed

Je beddengoed regelmatig verschonen kan helpen om een nachtelijke hoest te verminderen of zelfs te voorkomen. Misschien ben je namelijk wel overgevoelig voor huisstofmijt of andere allergieën.

Huisstofmijt is een klein beestje dat leeft van dode huidschilfers. De stof die ze uitscheiden kan bij mensen voor een allergische reactie zorgen. Was daarom eenmaal per week je lakens en kussensloop en lucht met regelmaat je dekbed en matras.

Belangrijk is om je linnengoed op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen, aangezien vanaf die temperatuur huisstofmijt wordt gedood.

 Gorgelen

Een probate methode om kriebelhoest ’s nachts te voorkomen is door vlak voor het slapengaan te gorgelen met zout water. Dit maakt je keelholte schoon en verwijdert slijm.

Niet alleen helpt gorgelen met zout water bij kriebelhoest, het brengt ook verlichting bij een verstopping.

Los 1 theelepel zout op in warm water. Gorgel ongeveer 30 seconden. Spuug het zoute water vervolgens weer uit en gorgel voor een tweede keer gedurende 30 seconden. Vergeet niet om je mond daarna schoon te spoelen met water, zodat je geen zout binnenkrijgt.

Neem een stoomdouche

Voordat je gaat slapen kan je ook een stoomdouche nemen. Hiermee voorkom je sneller een nachtelijke hoest. Je luchtwegen maak je met een stoomdouche lekker vochtig, zodat je beter kan ademen.

Kijk uit met astma. In dat geval kan stoom juist de hoestklachten en ademhalingsproblemen verergeren!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.