Hoestende man

Groen slijm ophoesten

Hoest je groene slijm op of slijm met een geelgroene kleur? Wat is daar de oorzaak van en wat betekent het eigenlijk, slijm ophoesten?

Op deze pagina infomeren we je over de mogelijke oorzaken van groene slijm ophoesten.

Hoesten, waar is dat goed voor?

Eerst even wat informatie over hoesten zelf. Een hoest is (meestal) een reflex van het lichaam en dan met name van het middenrif.

Bij kriebelhoest of een plotselinge benauwdheid, doordat er bijvoorbeeld veel slijm in de luchtwegen of longen vastzit, trekt het middenrif samen waardoor met kracht lucht uitgestoten wordt. Daarmee worden slijm en eventuele andere substanties die irriteren naar buiten gewerkt.

Deze reflex komt ook op gang wanneer het slijmvlies in de luchtwegen geprikkeld raakt. Ziekteverwekkers en binnendringers worden samen met het (groene) slijm verwijderd.

Hoesten heeft dus als doel om het lichaam schoon te maken, de ademhaling te vergemakkelijken en ziektes te voorkomen.

Op deze pagina behandelen we met name de productieve hoest. Dit is hoesten waarbij slijm wordt opgehoest. De niet-productieve hoest is een droge hoest zoals kriebelhoest waarbij geen slijm vrijkomt.

Slijmproductie bij infectie en ontsteking

Het ophoesten van groen slijm als je hoest is een teken dat er slijm wordt aangemaakt in de luchtwegen of longen.

Meestal is het een teken dat er een beginnende ontsteking of infectie plaatsvindt maar het slijm kan ook worden geproduceerd om vuil (zoals sigarettenrook) of andere irriterende stoffen te verwijderen.

Slijmkleur

Wist je dat elk mens ongeveer 150 tot 200 ml slijm produceert? In het beste geval heeft de slijm een heldere kleur of is het transparant. Dus eigenlijk kleurloos. We merken hier vrijwel niets van.

Bij een verkoudheid of allergie kan de slijmkleur waterig zijn, of witter dan normaal. Er is nog niets aan de hand.

Krijgt het slijm echter een gele, groene of geelgroene kleur, dan is er meestal sprake van een infectie of ontsteking. Deze kleur komt vaak voor bij een flinke verkoudheid of geïrriteerde longen en luchtwegen.

Blijf je een langere tijd groen of geel slijm ophoesten? Raadpleeg dan je huisarts.

Wanneer het slijm of sputum roestbruin wordt, dan wijst dit meestal op iets ernstigers zoals een beschadiging, een fikse infectie of longontsteking. Er zit namelijk bloed in het slijm en dat is vaak een reden om even contact op te nemen met de huisarts.

Wanneer naar de huisarts?

Als je gedurende meerdere weken hoest is het verstandig om je huisarts te raadplegen:

 • Indien je erg benauwd bent en weinig lucht krijgt
 • Als je bloed ophoest
 • Wanneer het slijm roestbruin kleurt
 • Als je pijnlijke longen hebt tijdens het hoesten
 • Als je hoge koorts hebt en gedurende meerdere dagen stevig hoest

Groen slijm meestal veroorzaakt door bacteriële ontsteking

Als je groen slijm ophoest is er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand. We noemen dit ook wel purulent sputum en dit wordt vrijwel altijd door een bacteriële ontsteking veroorzaakt.

De luchtwegen zijn ontstoken. Als je daarbij koorts krijgt is het verstandig om je huisarts even hierover in te lichten.

Bij een gele kleur is er in de meeste gevallen ook geen ernstig onderliggend probleem. Gele slijm wordt veroorzaakt door een virale infectie van je luchtwegen.

Bij een andere kleur (rood, roestbruin, roze) moet je direct een afspraak maken met je huisarts. Mogelijk heb je een longontsteking of een beschadiging aan je luchtwegen.

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Jozef.van.aelst@hotmail.be schreef:

  Bij mij al geruime tyd groene fluimen wat moet hier aan gedaan worden

 2. Al zo lang dat ik.me niet goed voel met mijn.longen astma en allegie altijd in de winter .nou ik zal op zegen kan niks als ik wat doe dan lijk wel of er balk in mijn rug kom .hopeloos .Graag eva

 3. Ik hoest groen slijm van uit me luchtwegen en heb een lichte koorst, maar ik heb geen bacterie in de bloed. De CRP-test is 17. Wat moet ik doen om de groenslijn weg te krijgen?

 4. L.verkooijen schreef:

  Ondanks gebruik van Spiriva Respimat hoest ik nog altijd groen slijm op, is dit normaal

 5. Prima duidelijke info. Geen medische taal doch aan de hand van je eigen in dit geval sputum duidelijk uitleg wat dit zou kunnen betekenen.

 6. Joost Pronk schreef:

  welke medicatie wordt er voorgeschreven bij chronisch ophoesten van geel groene slijm ?

 7. Hoi
  Ik ben nu 10 dagen lang flink aan het hoesten en de laatste 5 dagen voorziet mijn slijm de kleuren geel/groen.
  Iedere keer als ik wil gaan slapen krijg ik een urendurende hoest aan van en begin het nu wel zat te worden
  Heb een penicilline kuur gehad maar nu 3 dagen verder nog geen verbetering HELP 59 jarige.

 8. Ik ben naar Polen op vakantie geweest 9 okt / 23 okt 5 dagen na aankomst hoesten zelfs zo erg rood aanlopend benauwd. 7 dagen hoest op groene slijmbollen vanuit de longen die kleven in de keel waardoor bijna geen lucht. Als ik rustig lig piept mijn ademhaling en gorgelt na enkele tijd hoest je weer heel diep hard dan ben je weer klaar wakker.
  Dus vanaf 15 okt zeker geen verbetering en constant een beetje koortsig katterig gevoel . Paracetamol zelfs 2 of 3 x 500 mg help geen ene zier.

 9. ik heb al een aantal dagen groene slijm elke keer uit spugen in emmer heb ook griep daar stelde de huisarts het op lig het liefst maar op bed lusteloos moe nergens zin in heb ook veel last van rug hart steken af en toe vermoeidheid wat zou het toch allemaal kunnen zijn en veel zweten maar dat had heb ik al veel langer

 10. Ik hoest al weken, zat bij iemand naast dat heel veel rookte. De hoest is begon eerst met bloed en paar dagen later met donker groen slijm komt dan naar boven en heb het idee dat de vervanger arts mij niet serieus neem. Ook s’nacht hoest ik net zoveel als overdag. Smorgens word ik wakker van hevige hoofdpijn. Achter rechts voel ik de pijn als ik gehoest heb. En voor doen mijn borst ribbenkast zeer ik denk gekneusd. Mijn lichaam begint op te raken dat komt ook door snacht slecht slapen. En de hoest zo heftig is dat ik moet van kokhalzen. Huisarts geeft mij advies paracetamol voor. Vandaar dat ik nu op internet lijk wat zal het zijn. Ik ben 54 jaar en nooit ziek. Ik zag mijn vervangde arts voor het eerst. Ik heb ze ook verteld over dat ik naast iemand zat dat veel rookte

 11. Gerda reneerkens schreef:

  En als de huisarts zegt dat moet vanzelf over gaan terwijl het erger word je kan niet meer praten.

 12. Adecker schreef:

  Nu ben ik gerust was al bang voor de kleur en dat ik blijf hoesten

 13. oregano olie capsules werken goed tegen groen/geel/wit/belletjes slijm.

 14. Geert Bellemans schreef:

  Ben nu al maanden geel/ geelgroene slijmen aan het ophoesten. Gaat maar niet over! Dit ondanks inname van Biclar, Augmentin en Amoxilline. Str Pyogenes aanwezig.
  Sinussen zijn ” mooi en totaal vrij” … Ik ga nu dan maar naar een longspecialist.. Andere tips?

 15. Andries Dusink schreef:

  Kunt U kleurenfoto’tjes plaatsen van wit-, geel-, groen- en roestbruin slijm. Misschien oogt dat vies maar voor mij zou dat wel verhelderend zijn.
  Alvast bedankt

 16. Maria de haas schreef:

  Ik ben al vanaf 4 jan aan het hoesten er kwam. na,thorax foto uit dat ik een klein long infiltraatje had ..Na gebruik van 5 dagen antibiotica blijf ik tot nu te nog steeds hoesten en wat groenige sputum op geven.Nu al 7 weken aan het hoesten graag een advies

 17. Klopt niet helemaal. De kleur van het sputum (geel of groen) zegt niks over de oorzaak van het hoesten, bacterieel of viraal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.