Hoest bij baby’s en kinderen
Hoesten kan vervelend zijn, maar voor ouders is het des te vervelender wanneer hun eigen kind problemen met hoesten heeft.
We hebben enkele tips verzameld waarmee je kinderen, en vooral de allerkleinsten, kan helpen bij hoesten.
Meestal wordt het hoesten bij kinderen veroorzaakt door virussen. Binnen 1 tot 2 weken verminderen de hoestbuien automatisch weer. Het hoesten gaat vanzelf weer over maar indien het langer duurt dan is het raadzaam om de huisarts hierover in te lichten.
Wat je als ouder kan doen wanneer je kindje last heeft van hoesten
Allereerst is het belangrijk, vooral bij jonge kinderen zoals baby’s, om veel comfort (troost en rust) te bieden. Sommige kinderen raken in paniek wanneer een hoestbui lang blijft aanhouden.
Zorg er vooral voor dat je kind blijft drinken. Niet alleen houd je daarmee het vochtgehalte op peil maar het houd ook de keel vochtig.
De luchtwegen kan je vochtig houden door je kind mee te nemen naar de badkamer en een hete douche te laten lopen. Stoom maakt slijm in de longen week en los, zodat het gemakkelijker op te hoesten is. Je kindje voelt zich direct minder benauwd.
Of de luchtvochtigheid in je huis naar een goed niveau te brengen.Droge lucht zorgt er alleen maar voor dat het hoesten verergert. Je kan vocht aan de omgevingslucht toevoegen door gebruik te maken van een verdamper.
Zorg ervoor dat je het hoofdeinde van de wieg of bed iets omhoog zet.
Heeft je kindje een droge, geïrriteerde keel? Warm water met daarin een beetje honing kan verlichting brengen. Honing mag alleen gegeven worden aan kinderen ouder dan 1 jaar.
Hoesten bij kinderen voorkomen
Natuurlijk kan je als ouder nooit voorkomen dat je kind ziek wordt en last krijgt van hoestbuien. Wel is het mogelijk om te voorkomen dat het hoesten verergert of vaak terugkomt.
Zorg met regelmaat (wekelijks!) voor schoon beddengoed. Mocht je kind gevoelig zijn voor stof en huisstofmijt, dan voorkom je hiermee verkoudheid en mogelijkerwijs kans op hoesten als gevolg daarvan.
Houd de luchtvochtigheid in huis en op de slaapkamers op peil. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een verdamper. Een luchtvochtigheid rond de 40% is het meest ideaal. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht.
In geval van ziekte bij gezinsleden, zorg je ervoor dat je kindje uit hun buurt blijft. Dit geldt ook voor andere mensen die ziek zijn.
Bij baby’s is het van belang om speelgoed en knuffels (ook eventueel de fopspeen) regelmatig te wassen en/of desinfecteren. Baby’s hebben de neiging om van alles in de mond te steken. Hiermee komen ze sneller in aanraking met bacteriën en virussen.
Medicijnen tegen hoesten bij kinderen
Gebruik nooit zomaar medicijnen. Heeft je baby, peuter of kleuter regelmatig last van hoesten? Laat hem of haar dan even door je huisarts onderzoeken. Misschien moet de oorzaak wel bij iets anders gezocht worden zoals bijvoorbeeld chronische bronchitis, astma of een allergie.
Gebruik alleen medicatie op aanraden van de huisarts en ga bij jonge kinderen niet zelf dokteren met hoestdrankjes en andere middelen!