Bloed ophoesten, wat nu?

hoesten

Als je hoest kan er soms slijm naar boven komen. Dit is het geval bij een vastzittende hoest maar soms ook bij een droge hoest.

Hoest ophoesten met bloed hoeft niet direct te wijzen op een ernstige aandoening. Bijna iedereen heeft wel eens een klein beetje bloed opgehoest.

Opgehoest bloed kan bijvoorbeeld uit je luchtpijp komen, die tijdelijk geïrriteerd is. Of afkomstig zijn uit je neus, tandvlees of keel.

Het wordt pas wat anders wanneer je met regelmaat bloed ophoest.

Oorzaken van bloed ophoesten

Meestal wordt bloed ophoesten veroorzaakt door een longontsteking, een infectie van de luchtwegen of door bronchitis.

Natuurlijk kan een longontsteking ernstig zijn indien je er geen aandacht aan besteedt, maar meestal hoef je je bij deze oorzaken geen zorgen te maken.

Oorzaken die echter wel nopen tot directe actie bespreken we hieronder.

Bloed ophoesten door een ziekte

Bloed ophoesten kan echter ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld longkanker of tuberculose. Tuberculose is een chronische infectie die meteen behandeld moet worden.

Ook diverse auto-immuunziekten kunnen bloed ophoesten veroorzaken. Een auto-immuunziekte is bijvoorbeeld de ziekte van Wegener.

Ook in het geval van een longembolie en bloedstollingziekten kan er bloed worden opgehoest samen met slijm.

Wat kan je zelf doen?

We raden je aan om altijd contact met je huisarts op te nemen als je vaker bloed ophoest. Bij spoed raden we je aan om contact op te nemen met de huisartsenpost. Dit is het geval wanneer je veel bloed ophoest.

Wordt de oorzaak van het ophoesten van bloed gevonden maar blijf je bloed ophoesten na bijvoorbeeld een longontsteking? Of krijg je daarnaast ook nog eens last van andere klachten zoals gewichtsverlies en benauwdheid? Neem dan meteen weer contact op met je huisarts.

Het onderzoek naar de oorzaak

Je huisarts zal in elk geval altijd naar je longen luisteren wanneer je bloed hebt opgehoest. Ook onderzoekt hij je neus en keel. In bepaalde gevallen controleert je arts het hart en onderzoekt je buik. Heel zelden worden zelfs de bloedvaten in de benen door een huisarts onderzocht.

Wanneer de huisarts niet meteen concrete aanwijzingen kan vinden, dan zal er bloed worden afgenomen en onderzocht. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt van de longen en/of de borstkas. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of een ziekte aan het ophoesten van bloed ten grondslag ligt. Een longarts neemt het van de huisarts over mocht er niet direct een oorzaak worden gevonden.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hallo allemaal,
    Ik hoest bloed en ben bang dat er iets ergs aan de hand is.
    Dit is al de 2e of 3e keer dat het gebeurt.
    Mijn bloed is niet zwart ofzo het is vel rood.
    Ik weet niet zeker wat ik moet doen.
    Heeft iemand advies?
    Met vriendelijke groet anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.