Puppycursus

Puppycursus

Het is fijn als je hond goed luistert. En omdat het veel makkelijker is om een pup dingen te leren dan een volwassen hond is het aan te raden om vroeg te beginnen met de opvoeding.

De meeste pups komen rond de 7-8 weken bij hun nieuwe baasje terecht. Ze zitten dan nog in de zogenaamde socialisatiefase. In deze fase vinden een aantal belangrijke leerprocessen plaats. Je kunt het beste meteen met de puppycursus beginnen zodra je je pup enkele dagen in huis hebt.

Wat leer je op de puppycursus?

Op een puppycursus wordt gewerkt aan een aantal basisoefeningen. Denk hierbij aan:

  • Je hond leren zitten
  • Netjes meelopen aan de riem
  • Wennen aan lichamelijk onderzoek

Daarnaast leer je hoe je een band opbouwt met je pup en hoe je ervoor zorgt dat je puppy graag naar je luistert.

Bij een goede puppytraining zijn de groepen niet te groot (hooguit 8-10 pups) en is er voldoende rujimte voor het stellen van vragen over opvoeding en gedrag van honden.

Een puppycursus is ook een goede gelegenheid voor je puppy om kennis te maken met andere pups van verschillende rassen.

In een goede puppytraining wordt er rekening gehouden met het feit dat elke puppy (ras, karakter) verschillend is. Je krijgt advies en antwoord op vragen als:

  • Wat is een goede beloning?
  • Hoe kan ik het beste mijn pup corrigeren?
  • Vragen en problemen met betrekking tot zindelijkheid
  • Problematisch bijtgedrag
  • Hoe kan ik mijn pup leren alleen te zijn?

Voorbereiding

Wanneer je met je hond naar de puppycursus gaat dien je vaak een aantal dingen mee te nemen. Hieronder een lijstje van zaken  die bij vrijwel iedere puppytraining worden gevraagd:

Riem: Bij voorkeur geen rollijn, maar een redelijk korte riem. Hiermee heb je meer controle over je hond.

Lekkers: Wanneer je puppy goed gedrag vertoond dan moet je hem natuurlijk kunnen belonen!  Neem hiervoor bijvoorbeeld brokjes mee die je pup lekker vindt. Andere kleine snoepjes mag natuurlijk ook.

Het is belangrijk dat het éénhaps beloningen zijn die je snel even kunt geven. Een grotere beloning zoals een botje of een koekje kan kruimelen en zorgt voor afleiding. Je pup wil uiteraard pas weer verder trainen als eerst alle kruimels zijn opgelikt.

Speeltje: Een speeltje wordt gebruikt om te leren spelen met je puppy (voor het opbouwen van jullie band)  en om de aandacht van de hond vast te houden. Gebruik bij voorkeur een speeltje wat jullie samen kunnen vasthouden, zoals bijvoorbeeld een flostouw, een stevige lap stof of een rubberen bot. Een balletje is minder geschikt. Gebruik ook geen piepend speeltje want dat trekt de aandacht van de andere pups.

Zorg er in ieder geval voor dat je pup voordat de cursus begint zijn behoefte heeft kunnen doen. Wanneer de cursus een eind rijden is kun je je pup ook ter plaatse nog even kort uitlaten. Hierdoor voorkom je dat je pup zijn aandacht niet bij de lessen heeft omdat hij hoge nood heeft.

Omdat er veel honden bij elkaar zijn op een puppycursus wordt er van jou verwacht dat je hond is ingeënt. Vaak vraagt men om inzage in het dierenpaspoort van je puppy om dit te controleren.

Bewaren

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.