teken

Teek verwijderen

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die veel voorkomen in het gras en in lage struiken.

Wanneer je hond daar langs loopt kan de teek zich op je hond laten vallen en zich in de huid nestelen. De teek zuigt bloed van de hond op.

Je hond zal van de teek zelf niet zoveel last hebben, hooguit wat lichte huidirritatie.

Het gevaar van teken is echter dat ze diverse ziektes over kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om een teek binnen 24 uur te verwijderen. Tot die tijd is er namelijk nog geen verbinding tussen de maaginhoud van de teek en je hond en zijn er dus nog geen ziektes overgebracht.

Heb je gewandeld in een bosrijke omgeving? Controleer daarna altijd je hond om te kijken of hij ook teken heeft opgelopen.

Teken nestelen zich het liefst op de kop of in de nek van je hond. Controleer ook altijd even de oren van je hond, zeker bij rassen met hangende oren. Ook willen ze nog wel eens voorkomen op de poten of op andere lichaamsdelen. Controleer daarom het hele lichaam zorgvuldig.

Hoe verwijder je een teek?

Er zijn verschillende methodes om een teek te verwijderen. Je kunt een teek als volgt verwijderen:

 • met de hand
 • met een tekentang
 • met een speciaal soort koevoetje

Een teek verwijderen met de hand

Dit wil pas als de teek zich al een beetje heeft volgezogen.

Pak het lijfje van de teek vast, zo dicht mogelijk bij de huid van de hond, zonder te hard in de teek te knijpen. Draai de teek een kwartslag terwijl je hem tegelijkertijd naar je toe trekt. Doe dit rustig en voorzichtig, op die manier laat de teek de huid los.

Wanneer je te hard trekt dan heb je het lijfje van de teek in je hand en zit de kop nog in de huid van je hond. Dit kan weer voor ontstekingen zorgen.

Het verwijderen van teken met de hand wordt afgeraden omdat het risico groot is dat je de teek irriteert door er te hard in te knijpen. De teek kan dan extra speeksel produceren of de inhoud van zijn maag in je hond legen waardoor je hond geïnfecteerd kan raken.

Gebruik deze methode dus bij voorkeur alleen wanneer je geen hulpmiddel bij de hand hebt.

Met een tekentang

Met een tekentang wordt het verwijderen van een teek bij je hond al een stuk makkelijker.

Pak de teek vanaf de zijkant beet met een tekentang of tekenpincet, zo dicht mogelijk bij de huid van de hond (dus ook zo dicht mogelijk bij de kop van de teek). Probeer hierbij te voorkomen dat je in het lijf van de teek knijpt.

Trek de teek voorzichtig uit de huid, begin zachtjes te trekken en laat de kracht langzamerhand toenemen totdat de teek loslaat.

Met een koevoetje

Er is sinds kort een nieuw hulpmiddel op de markt om teken te verwijderen en dat is de O’Tom tekenhaak. Dit is een soort koevoetje wat je tussen de teek en de huid van je hond kunt schuiven.

Je kunt het ook wel vergelijken met een klauwhamer waarmee je spijkers uit hout trekt.

Zodra je het koevoetje tussen de teek en de huid van je hond hebt geschoven draai je de tekenhaak een paar maal rond en verwijder je zo de teek.

In het filmpje hieronder kun je precies zien hoe het werkt:

Bij het gebruik van deze tekenhaak blijven er geen resten van de teek achter in je hond. Het verwijderen gaat snel en pijnloos. Ook wordt er geen druk op het lichaam van de teek uitgeoefend, zodat de kans op infecties tot een minimum wordt beperkt.

Tip: Hier bij Bol.com kun je dit handige hulpmiddel snel en makkelijk online bestellen. Ze hebben een speciale aanbieding waarbij je twee stuks ontvangt: een normale tekenhaak plus een kleine versie voor kleinere teken.

Wat te doen met de verwijderde teek?

Veel mensen pletten een teek na het verwijderen, maar wanneer je dat doet komen alsnog de ziektekiemen vrij! Door de wc spoelen verdient ook niet de voorkeur. Teken zijn sterk en komen zo weer in het milieu terecht.

Het beste is om een teek tussen plakband te vouwen en bij het huisvuil weg te gooien.

Je kunt je teek ook opsturen (in dit geval niet tussen plakband) zodat deze gecontroleerd wordt op de Borrelia-bacterie (welke de ziekte van Lyme veroorzaakt).

Duidelijke instructies voor het opsturen vind je op de website van ProHealth. Je ontvangt de uitslag binnen 10-20 werkdagen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Zelf testen op Lyme

Zelf testen op Lyme kan ook. Hier kun je snel een thuistest bestellen die binnen 10 minuten uitslag geeft.

Vragen of opmerkingen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat dan een reactie achter!

Bewaren

Vergelijkbare berichten

29 reacties

 1. Mijn jack russell heeft een teek vlakbij zijn oog zitten. Ik krijg hem maar niet te pakken. Ik heb hem net ontdekt en hij is nog heel erg klein en ik krijg er geen grip op. Ik heb geen tekentangetje of zoiets, maar hoe kan ik deze het beste verwijderen zonder hem pijn te doen?

 2. Hallo Mandy,
  Wanneer de teek iets is volgezogen dan is hij meestal makkelijker te verwijderen. Ik zou toch overwegen een tekentangetje aan te schaffen omdat je daarmee dit soort moeilijk bereikbare teken makkelijker kunt verwijderen. Succes!

 3. Jeanet schreef:

  Allereerst mijn complimenten voor deze handige website! Ik heb zelf inderdaad zo’n koevoetje en ik moet zeggen dat het perfect werkt. Het tekenseizoen is helaas weer begonnen. Vorige week nog een superkleine teek vlakbij het oog van mijn Golden Retriever weggehaald. Met een gewone tekentang knijp je die dingen fijn en met de hand zo’n kleine teek verwijderen is al helemaal niet te doen. Succes verder met deze website!

 4. Lianne schreef:

  Mijn labrador heeft regelmatig teken, maar hij heeft niet de rust om langer dan 2 seconden stil te blijven zitten, en ik krijg dus die teken maar niet te pakken, iemand tips?

  1. t.kleian schreef:

   vervelend die van mij piept en stuitert heen en weer waardoor het gewoon onmogelijk is de teek te verwijderen dus ik moet wel elke keer naar de dierenarts. Daar is nets aan de hand en binnen een paar sec. is het vieze beest eruit. Dure grap dus!!

 5. savania schreef:

  mijn engelse stafford heeft een teek op zijn hoofdje. hij is te onrustig om stil te blijven zitten iemand een idee??
  als ik al bij zijn hoofdje kom met een tangetje is zie al weg.

  Heeft iemand een idee??

  1. Hij zal het toch moeten leren toestaan, want in de toekomst zal ie nog meer teken krijgen. Klinkt misschien raar, maar je kunt het beste vanaf nu je hond geen eten meer geven zodat ie honger krijgt.

   Vervolgens een brokje aanbieden en bij het geven van het brokje met het tangetje bij zijn hoofd komen (nog niks doen). Dan nog een paar keer op die manier een brokje geven. En dan (het liefst met z’n tweeën) de hond goed vasthouden. Eentje verwijdert de teek en de ander voert ‘m continu brokjes. Zo krijgt ie positieve associaties bij het verwijderen van een teek.

   Succes!

 6. fijn deze website,voor het eerst een teek gezien vandaag bij mijn hondje,
  Die ga ik morgen met de te kopen koevoet te lijf moet er daarna nog ontsmettings middel op?want het zit wel in de buurt van zijn oog.

 7. Felicia schreef:

  Mijn chihuahua heeft een teek op zijn hoofd. Ik heb hem eruit proberen te halen met een pincet, maar ik kreeg alleen het lijfje in mijn hand. De kop zit er nog in, maar zit vrij diep, dus die krijg ik niet meer te pakken. Wat moet ik doen?!!!!!

 8. Een afgebroken teek kun je net als een splinter proberen te verwijderen met een naald of een pincet. Als dat niet lukt dan kun je de afgebroken teek ook laten zitten, de teek zal vanzelf afgestoten worden. Hou de plek wel in de gaten, zodra deze gaat ontsteken moet je even langs de dierenarts maar over het algemeen zal het stukje teek vanzelf eruit gaan.

 9. Volgens mijn dierenarts moet je niet te veel gaan lopen pielen met een afgebroken teek. Dit kan pijnlijk zijn voor je hond en maakt het verwijderen van teken in de toekomst lastiger. Het afgebroken stukje teek wordt vanzelf afgestoten door het lichaam van je hond.

  Je kunt dit proces versnellen door een stevig papje te maken van verse(!) bakkersgist met lauwwarm water. Smeer dit op de plek en het lichaam van je hond zal de afgebroken teek eerder afstoten. Werkt ook bij andere wondjes waar pus en/of rommel in zit. Succes!

 10. Ryckbosch Jesse schreef:

  dag beste mensen ik ben 15 jaar en ben nogal een jongen die rap panikeerd. Ben met mijn hond op vakantie gegaan in Duitsland.Ik heb er bij mijn hond al 6 teken uitgehaald met tekentang. Maar nu komt mijn vraag mijn hond haar ogen zien aan de zijkand rood en ik vraag mij af of dat een reactie is van een teek. en dan nog iets is het nodig om een teek met een tekentang er uit te halen en moet dat zeker tegen de klok in gebeuren of mag dat ook zonder want ik heb de teek er tegen de wijzers in uitgehaald bedankt voor te lezen en ik hoop graag op een antwoord

 11. help kind in noot schreef:

  help help mijn hond heeft en teek die niet binnen 24 uur
  we zijn zondag naar het bos gagaan dus al 6 daagen geleden 1 teek hebben we tepakken maar de anderen zit al in zen huis wat moeten we doen

 12. hoi onze puppy van 8 weken heeft een teek op zijn kopie maar deze is verwijdert maar nu voel ik een bultje zitten kan dat kwaad en waar kan ik een teken koevoetje kopen en hoe duur zijn die

  met vriendelijke groet maria

  1. noel van der beken schreef:

   In een dierenzaak zoals zoomart ,zijn die koevoetjes te koop ,toch in die van ons . Heb gieteren er ook een moeten verwijderen op onze 5 maand oud yorkstje . Heb het ontsmet en terug een pipet in zijn nek gedaan tegen vlooien teken en luizen . Maar er zit ook nog een klein bultje op . Heb ze maar ontdekt dat ze was vol gezogen juistin zijn nekje
   vrt :noel

 13. brenda schreef:

  Ik heb net een teek verwijdert en. Nu heeft mijn hond een bultje op zn kop wat to do????

  1. Voor wie ook met die vraag zit : helemaal niets dus. Dat bultje verdwijnt vanzelf binnen een dag of zo, net als het bultje van een uitgenepen puistje. 🙂 ontsmetten na weghalen teek is geheel overbodig en, héél grote kans dat de hond of kat het prikken van de ontsmetting onthoudt (elk middel prikt!) en zich volgende keer verzet tegen het weghalen van de teek! Want; “dat ding eindigt met auw” denkt de hond terecht. 🙂 Ook bij andere kleine wondjes is ontsmetten met alcohol of zo niet aan te raden om dezelfde reden! Hooguit bijv. bij vuile modder poten met een wondje, de poot, niet het wondje, met lauw koud water wassen/afspoelen. 🙂 Echt grote wonden of hondenbeet door dierenarts laten behandelen. Als het dan “auw doet”, is dat die vreemde man vrouw en niet jij! 🙂

 14. marten schreef:

  Ik heb een border collie en ik heb de teek er niet goed uit getrokken watmoet ikdoen

  1. Er staan eerder al antwoorden, maar feitelijk valt er niets aan te doen als de kop is blijven zitten. Die “zweert” er vanzelf uit. Als het na een paar dagen niet beter wordt kun je de dierenarts bellen. Overigens kunnen mensen evengoed teken oplopen hoor! Maar het allerbelangrijkste is om de teek levend zonder druk op kop of lijf, met tekentang of ander hulpmiddel en licht draaiende beweging – zodat de teek vanzelf loslaat – dus niet trekken of knijpen, te verwijderen. Tot slot: ja het is het beste om zo snel mogelijk te verwijderen, niet wachten tot de teek zich echt ingegraven heeft. En, bij drogist en apotheek zijn er testmiddelen om te bepalen of de teek een ziektedrager heeft. (Zie de gebruiksaanwijzing) Nogmaals, er zijn geen hondenteken of kattenteken! Een teek maakt geen onderscheid tussen mensen of dieren!
   Ze huizen in het gras en in lage struiken, niet in bomen zoals soms beweerd wordt, en ja, ze kunnen drager zijn van bepaalde bacteriën die ernstige ziektes of infecties kunnen opleveren. Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden die laten zien hoe je het wèl en hoe niet moet doen. Google maar : “teek verwijderen”. 🙂

 15. mijn hond heeft allemaal teken zo veel jho dat je het niet gelooft en nu heeft ze een teek het hooft zit nog in de huid en de rest is weg wat moet ik met het hoof doen en hoe kan je het beste teken nakijken en ze kunnen toch de ziekte van lyme krijgen zij een trimster van mijn hond

 16. hoe moet ik al die teken uit mijn hond halen is er nog een snellere manier heb je die stuur die dan naar berberkorsaan@hotmail.nl dat is een email van mijn bestie. zelf heb ik nog een manier om teken er uit te halen met een teken tang en met een pinset

 17. mijn dochter heeft een hondje en die heeft een teek die er al langer dan een week zit boven zijn lip we kunnen het er niet af halen de hond bijt ons steeds hoe kan ze de teek los weken met alcohol mag niet las ik dus weet iemand iets anders

 18. Mykelti schreef:

  nou ik ben ook bezorgd. ik ging mijn hondje droog fohnen want het had geregend en zie ik een teek bij zn oksel, helemaal volgezogen was tie. toen heb ik het voorzichtig geprobeerd te verwijderen. mijn hondje heeft nu een bult en het is rood. heb ook gelijk weer vlooienspul gezet van de stress. mosterd na de maaltijd… ik heb een verzendpakket aangevraagd bij tickbusters. als het nog rood is en hij doet vreemd ga ik naar de da.

 19. Hoi , mijn hond had/heeft een teek… het lichaam is er af alleen de kop zit nog in zijn hoofd.. ik ben een beetje bang en ik weet niet wat ik nu moet doen.. ?

 20. Julie,zie de tips die hierboven werden neergeschreven

 21. Wat je in ieder geval zeker nooit moet doen is kiezen voor chemische middelen. Deze bevatten vrijwel altijd giftige insecticides (insectenbestrijdingsmiddelen) die ook voor je hond levensgevaarlijk zijn. Ik heb dit voorjaar in maart mijn hond “Rico” verloren door een pil van het middel “Bravecto” (al veel honden door overleden!). Dit middel wordt helaas ontzettend veel gepromoot via het circuit van dierenartsen, maar is zeer giftig. Hartritmestoornissen, bloed braken, bloederige diarree, epileptische aanvallen, leverfalen en nierfalen, ontsteking van de alvleesklier en acute dood zijn enkele van de (zeer vele) gemelde bijwerkingen (maar helaas nog steeds niet vermeld op de bijsluiter). Lees meer over Bravecto op facebook groep IS BRAVECTO VEILIG en de website http://www.isbravectoveilig.nl

 22. Denise schreef:

  Mijn hond heeft in haar onderbuik een teek die met zijn poten naar buiten steekt en de kop zit in haar huid. Wat moet ik doen?

 23. aurora schreef:

  hoi
  ik ben nog maar een tiener en ik zat met mijn hond te spelen toen in inneens op zijn hoofd een teek voelde. ik heb hem gelijk eruit geprobeerd te halen maar het lichaampje knapte en nu steek er maar een super klein beetje uit en is het super dik en rood georden. en ben alleen thuis WAT MOET IK DOEN!!

 24. ipfan.info schreef:

  Hoewel het verwijderen van een teek bij uw hond geen spoedgeval is, kunt u beter de teek direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiele overdracht van gevaarlijke aandoeningen zoals de ziekte van Lyme. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat u nodig heeft is een tekenpincet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.