Opspringen afleren

Je hond het opspringen afleren

Het is fijn om enthousiast begroet te worden door je hond als je thuiskomt. Veel mensen nemen het opspringen van een puppy voor lief omdat ze het eigenlijk wel schattig vinden.

Maar wanneer je hond groter wordt en tegen mensen opspringt dan kan hij zichzelf of anderen bezeren. Kleine kinderen liggen zo ondersteboven en ook volwassenen zijn er niet altijd van gediend, ook al bedoelt je hond het nog zo enthousiast.

Want los van eventuele scherpe nagels is je hond ook niet altijd even schoon en de meeste mensen zitten niet te wachten op een paar vrolijke modderpoot afdrukken op hun kleding.

Maar hoe leer je je hond het enthousiaste begroeten af? Hieronder lees je meer.

Waarom springt je hond tegen mensen op?

Honden begroeten elkaar onderling door aan elkaar te snuffelen, ook snuit-snuit contact hoort daarbij. Onze snuit is niet makkelijk bereikbaar en daarom springen honden op.

Daarnaast wordt het springen van een puppy vaak beloond met aandacht, want wie vindt het nou niet schattig als een puppy op die manier om aandacht vraagt?

Je hond heeft dus hoogstwaarschijnlijk in het verleden succes geoogst met het opspringen. Om dit gedrag af te leren is het belangrijk dat je hond géén succes meer oogst met deze manier van begroeten.

Hoe leer je je hond het opspringen af?

Eén ding is hierbij heel belangrijk en dat is: consequent blijven! Wanneer je hond na 10x geen succes tóch weer een keer succes heeft zal hij het opspringen blijven volhouden… Wees dus héél consequent!

Je hoeft je hond niet te straffen wanneer hij tegen je opspringt, hiermee geef je je hond toch een vorm van aandacht. De bedoeling is dat je je hond juist compleet negeert wanneer hij tegen je opspringt. Dus niet reageren, geen oogcontact maken en ook geen bestraffend “Nee” zeggen. Gewoon compleet negeren.

Het kan zijn dat het gedrag van je hond in eerste instantie verergert, want hij kreeg toch altijd aandacht wanneer hij tegen je opsprong? Blijf ook consequent je hond negeren wanneer dit gebeurt. Je zult merken dat je hond vanzelf ander gedrag gaat vertonen.

Zodra je hond rustiger is en niet meer springt kun je hem aandacht geven. Begint je hond dan toch weer te springen, draai je dan weer weg en negeer hem volkomen totdat het gespring weer voorbij is.

Je hond zal waarschijnlijk niet alleen tegen jou opspringen, maar ook tegen andere mensen. Vraag je visite voordat ze langskomen of ze je willen helpen bij het trainen van je hond. Ze kunnen het precies hetzelfde doen zoals jij ook gedaan hebt. De hond compleet negeren zolang hij blijft opspringen en belonen zodra hij weer rustig is.

Wanneer je hond het commando “zit” al onder de knie heeft dan kun je de hond ook de opdracht geven om te gaan zitten zodra je merkt dat hij aanstalten maakt om te gaan springen. Beloon je hond natuurlijk uitbundig wanneer hij netjes gaat zitten in plaats van tegen mensen opspringen! Zo snapt hij wat de bedoeling is.

Consequent blijven

Zoals hierboven al werd gezegd is het erg belangrijk om consequent te blijven. Wanneer je hond de ene keer succes heeft en de andere keer niet dan weet hij niet zeker of het gedrag beloond zal worden of niet en zal hij het blijven proberen.

Het kan zijn dat er bepaalde situaties zijn waarin je de stap van het negeren niet kunt uitvoeren. In veel situaties kun je namelijk niet verwachten dat mensen mee willen werken met het trainen van je hond door het springen te negeren. Doe in een dergelijke situatie de hond aan de lijn en geef het commando “zit”. Beloon je hond vervolgens voor zijn rustige gedrag.

Het afleren van opspringen kan enkele dagen tot enkele weken duren. Hoe consequenter je blijft hoe sneller het gedrag zal uitdoven.

Als het afleren niet lukt

Sommige hondenbaasjes doen heel erg hun best. Maar het vervelende gedrag stopt niet. Wat doe je dan?

Weet dat heel veel probleemgedrag van honden uit één en dezelfde oorzaak voortkomt: de hond denkt dat hij “de baas” is en niet jij.

Hoe je dat kunt oplossen lees je in het artikel: Wie is de baas, jij of je hond?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb een boxerteefje van 1 jaar en 9 maanden. Het is een schat, sociaal met andere honden,luistert in 90% van de gevallen goed,echter ze heeft soms de gewoonte in het bos tegen vreemde mensen hoog op te springen. Vaak is zij dan zo ver van mij verwijderd dat ik niet op tijd kan ingrijpen. Er zit geen kwaad in haar, ze is alleen heel enthousiast, maar dat wordt (dan begrijp ik)niet altijd in dank afgenomen.
    Hoe kan ik haar dat afleren?
    Dank voor jullie advies,

    1. Je hond aanlijnen zou een idee kunnen zijn? Je moet er niet vanuit gaan dat je alleen op die plek bent, er zijn ook mensen die niet van honden houden en die gewoon van de natuur willen genieten. Ik begrijp sowieso niet dat mensen hun hond maar los laten lopen. Bovendien zeg je dat “de hond dan zover van je verwijderd is dat je niet meer in kunt grijpen” je zegt het dus eigenlijk zelf al, hou die hond gewoon bij je.

      1. Wendelala schreef:

        In een losloop gebied laat je de hond LOS lopen, zodat hij zijn energie kwijt kan. Dit staat met bordjes aangegeven en als je dan van de natuur wil genieten aldaar, loop je dus het risico honden tegen te komen en kun je de keus maken daar niet te gaan lopen. En ‘niet meer in kunnen grijpen’ kan ook betekenen dat ze hem niet meer kan ‘grijpen'(wat heel logisch is, als de hond los loopt) om hem laag te houden. Aangezien het bericht van 2012 is, ga ik er vanuit dat het probleem inmiddels wel is opgelost, maar ik wilde toch even op jouw ‘advies’ reageren. Als net het advies kunt geven waar om gevraagd werd, geef dan niet deze nutteloze informatie.

      2. Boersma schreef:

        Wat is dit voor nutteloze info. Als je je stoort aan honden ga je niet in een losloop gebied lopen.

  2. Lorenzo schreef:

    Heel vaak bij het wandelen komen honden naar je toe.

    Regelmatig alleen maar om even hun neus tegen je been of heup aan te drukken, dan lopen zij weer door.

    Waarom is dat? Zij kunnen zo goed ruiken, dat ik niet aanneem dat het nodig is hun neus even tegen je aan te drukken.

    Vanmiddag ook nog. Hond ziet mij aankomen. Baas loopt door.
    Hond blijft naar mij kijken. Zodra ik hem gepasseerd ben rent hij naar mij toe, en ik voel 2 keer een licht drukje op mijn been, dan rent hij achter zij baasje aan.

  3. Bij mensen werkt dit ook zo. Stelt u zich voor dat u op de tiende verdieping van een flatgebouw woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.