Hond is de baas

Wie is de baas, jij of je hond?

Als je hond jou echt als baas ziet dan gaat het opvoeden een stuk makkelijker. Je hond zal goed op jou letten om te kijken wat de bedoeling is in plaats van zelf allerlei beslissingen te nemen.

Andersom kun je je voorstellen dat een hond, die denkt dat hij zelf de baas is, zich niks van jouw commando’s aantrekt en gewoon zijn eigen neus achterna loopt.

Vreselijk irritant. En dit leidt er vaak toe dat hondenbaasjes zich machteloos voelen en proberen de controle terug te nemen. Vaak met schreeuwen. Soms zelfs door de hond pijn te doen of dan maar voor straf op te sluiten.

Dit omdat ze geen idee hebben hoe ze het anders op kunnen lossen.

En het is ook heel zwaar; een hond proberen op te voeden die denkt dat hij zelf de baas is. Want die luistert meestal alleen als ie er een beloning voor krijgt.

Respect

Als je hond jou als baas ziet dan heeft hij op een positieve manier respect voor jou (dus niet met de staart tussen de benen, uit angst voor straf). Zodra je hond respect voor jou heeft doet hij jou graag een plezier en zal goed op jou letten om te kijken welk gedrag er van hem verwacht wordt, bijvoorbeeld lopen met een losse lijn, in de mand blijven liggen, etc.

Hierdoor wordt het opvoeden van je hond een stuk makkelijker en leuker! Want hij zal graag naar je willen luisteren.

Hoe verdien je dat respect?

Volgens Cesar Millan, beter bekend als The Dog Whisperer (de hondenfluisteraar), kan iedereen dat respect terugverdienen en “roedelleider” worden.

Zodra jouw hond jou als leider ziet zal hij naar jou luisteren en wordt het samenleven met je hond een stuk fijner.

Het is niet zielig voor een hond als hij niet de leider is maar jij. Een hond wil vooral duidelijkheid. Daar voelt ie zich fijn bij.

Cesar Millan heeft een handige gids geschreven. Na het lezen van deze gids:

  • Weet je wat het verschil is tussen straffen en opvoeden
  • Snap je hoe je hond jou ziet
  • Weet je welke stappen je moet zetten om ervoor te zorgen dat je hond jou als baas ziet en
  • Werk je aan een betere band met je hond waarbij jullie je allebei fijner zullen voelen

Het boek van Cesar Millan is hier bij Bol.com te bestellen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Een eigenaar roept zijn hond kom! de hond negeert hem. De baas roept harder en met meer venijn, de hond blijft negeren. De hondeneigenaar loopt boos in de richting van zijn hond, hij klemt zijn kaken op elkaar waardoor hij uitstraalt dat hij het gedrag van zijn hond niet tolereert. De hond loopt ineengedoken en met tegenzin naar zijn baas. Wanneer de hond bij zijn baas is, pakt deze hem krachtig bij zijn halsband, schreeuwt hij tegen de hond dat hij moet luisteren, geeft hij de hond soms zelfs nog een tik als straf, en herinnert hij de hond eraan wie er hier de baas is. Deze manier kan uiteindelijk leiden tot het resultaat dat je hond misschien wel komt, maar het is naar ik aanneem duidelijk dat dit op de volstrekt verkeerde manier gebeurd. Op de korte termijn, levert het je een zeer gestresste hond op (en dan zeg ik nog niets over de mogelijke blijvende schade van fysieke straf bij je hond). Op de lange termijn leidt deze vorm van discipline tot een relatie die gebaseerd is op angst en bedreigingen, in plaats van tot een gezonde relatie die gebaseerd is op respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.