Jeuk door vlooien

Vlooien bestrijden

Vlooien vormen een lastig probleem voor zowel mens als dier.

Vlooien zijn vooral merkbaar in de lente en in de zomer. In deze periodes van het jaar veroorzaken ze een flinke overlast.

Je kunt het merken wanneer je hond zich flink loopt te krabben en te bijten, vooral op het achterste gedeelte van zijn lichaam.

Wat veel mensen niet weten is dat het probleem in de winter ook bestaat, zij het in mindere mate.

Voor een goede vlooienbestrijding is kennis van de levenscyclus van de vlo onontbeerlijk. Hieronder volgt een korte uitleg.

De levenscyclus van de vlo

Vlooien kunnen, nadat ze bloed hebben genomen van de hond, eitjes leggen waar larfjes uitkomen.

Na ongeveer twee weken vormt het larfje net als een rups een cocon (pop). Hierin kan ie tot zo’n anderhalf jaar overleven. En uit de cocon komt uiteindelijk de volwassen vlo.

Gemiddeld genomen neemt deze cyclus zo’n 6 weken in beslag.

Wanneer je thuis volwassen vlooien hebt besef je dan dat deze maar een klein onderdeel van het probleem vormen (zo’n 5%). De overige 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen.

Besmetting

Besmetting met vlooien vindt niet plaats doordat de volwassen vlooien van het ene op het andere dier springen.

Vlooien leggen eitjes die niet met het blote oog te zien zijn. Deze eitjes vallen uit de vacht en worden door het huis verspreid.

Eitjes van vlooien blijven makkelijk aan kleding hangen of onder schoenen plakken.

Verschijnselen

Wanneer je hond last heeft van vlooien dan kun je dit herkennen aan het feit dat de hond veel bijt en krabt.

Wanneer je tussen de vacht van de hond kijkt kun je vaak ook enkele vlooien zien lopen. Dit zijn kleine platte beestjes, bruin of zwart van kleur. In de liezen zijn ze het beste te zien.

Ook vind je vlooienpoepjes tussen de vacht, deze zien eruit als kleine zwarte stipjes.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn diverse belangrijke redenen waarom je vlooien zou bestrijden.

  • Overlast voor de hond: het bijten van de vlo zelf doet een beetje pijn en de beet veroorzaakt na die tijd ook een behoorlijke jeuk. Honden met een vlooienallergie of een groot aantal vlooien hebben vaak korsten, bulten en kale plekken in hun vacht.
  • Besmetting met wormen: door het opeten van een besmette vlo kan een hond wormen krijgen, met alle klachten en problemen van dien.

Behandeling

Omdat volwassen vlooien maar een klein deel van het probleem vormen verdient het de voorkeur om de eitjes, larven of poppen aan te pakken.

Preventie dus.

Maar wanneer je hond al behoorlijke last heeft van volwassen vlooien, kale plekken heeft of wondjes van het krabben en bijten dan is het aan te bevelen om ook de volwassen vlooien te bestrijden.

Een goed middel tegen volwassen vlooien is Frontline.

Gebruik daarnaast ook een middel om de omgeving te behandelen, zoals een spray voor de mand en plaatsen waar de hond vaak ligt.

Zoals eerder aangegeven kunnen vlooien ook wormen overbrengen. Je hond kan door in zijn vacht te bijten een vlo binnenkrijgen en zo met wormen besmet worden.

Behandel daarom je hond ook meteen tegen wormen wanneer hij last heeft van vlooien.

Vragen

Heb je nog vragen over de bestrijding van vlooien bij je hond of wil je jouw tips delen? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Marianne schreef:

    Wat ik altijd doe is dagelijks een paar druppeltjes tea tree olie inmasseren achter in de nek (waar de hond niet bij kan). Dat doe ik preventief en het helpt heel goed. Tot nu toe nog geen vlooien gezien. Alleen ’s zomers doe ik in juli/augustus een vlooienkuur, gewoon voor de zekerheid. Want ik wil die vlooien niet in huis hebben, straks krijg je nog een hele vlooienplaag. Bedankt voor de tips en iedereen succes met de vlooienbestrijding! Groetjes Marianne

  2. Wat vooral niet vergeten moet worden is het zeer intensief schoonmaken van het gehele huis d.m.v. stofzuigen.
    Als deze stap niet goed gedaan wordt komen de vlooien na enkele weken weer terug.

    1. Matieux schreef:

      Dat klopt, maar met alleen stofzuigen ben je er niet. Heel veel vergeten namelijk om daarna de stofzuigerzak te legen. Doe je dit niet, dan kruipen de vlooien er zo weer uit. Zelf thuis ook last gehad van vlooien, gelukkig redelijk snel een effectieve vlooienbestrijding kunnen toepassen door de tips van deze website. Tot nu tot nog niet weer gekomen, hopelijk blijft dat zo.

  3. Ook al verzorg je een pup goed, toch kan deze nog vlooien krijgen. Ook als je pup geen jeuk heeft en je geen vlooien kunt vinden kun je je pup toch beter behandelen met anti-vlooienmiddel.

    Hiermee voorkom je dat je pup last van jeuk krijgt. En misschien nog wel belangrijker: er is onderzoek gedaan naar het gebruik van middelen tegen vlooien. En het blijkt dat puppy’s die het eerste jaar geen vlooien hebben gehad minder kans hebben op een vlooienallergie als ze groter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.