Puppy slaapt

De eerste nacht

Een nieuwe pup in huis is spannend, zowel voor jou als voor de puppy.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de eerste nacht voor jou en je puppy zo comfortabel mogelijk te maken.

Vroeger werd geadviseerd om de pup de eerste nacht in de keuken te laten slapen in een doos.  Met een warm kruikje als vervanging voor de warmte van het nest.

De buren werden van tevoren gewaarschuwd en de eerste 3 nachten werd er luid gepiept en gejankt door de pup.

Dit is een logische reactie van de puppy. Honden zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Wanneer je als puppy de groep kwijt zou raken of verstoten zou worden, dan betekent dit je dood als puppy. Vandaar dat een puppy er alles aan doet om maar niet alleen te hoeven zijn en de aandacht van “de groep” te trekken.

Mensen dachten dat het gewoon een kwestie van doorbijten was de eerste paar nachten “en dan leert de pup meteen dat ie niet altijd zijn zin krijgt”.

Tsja, uiteindelijk is zo’n pup na een paar nachten wel rustig, dus het lijkt te werken. Maar hij kan er een behoorlijke tik aan overhouden.

Een bijkomend probleem is ook dat een jonge pup zijn behoefte nog niet de hele nacht kan ophouden. Omdat hij opgesloten zit zal hij zo lang mogelijk proberen dit op te houden en hij voelt zich daarbij uiterst ongemakkelijk.

Uiteindelijk zal je pup de boel laten lopen en dus zijn eigen nest bevuilen. Dit is niet alleen een hele vervelende ervaring voor de pup, maar heeft ook een negatief effect op het proces van zindelijk maken.

Hoe het ook kan

Tegenwoordig wordt aangeraden je pup de eerste nachten mee te nemen naar je slaapkamer. Je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee je pup verwent.

Een uur na de laatste maaltijd haal je de drinkbak van je pup weg. Vlak voor het slapengaan geef je je puppy nog even de gelegenheid om buiten zijn behoefte te doen.

Daarna stop je de puppy in de bench naast je bed, samen met een lap met nestgeur die je van de fokker hebt meegekregen.

Het kan zijn dat je pup even protesteert, je kunt dan even je hand in de bench steken zodat de pup gerustgesteld is dat ie niet alleen is.

Waarschijnlijk gaat hij vrij snel slapen omdat hij moe is van alle nieuwe indrukken die hij deze eerste dag heeft opgedaan.

Mocht de pup ’s nachts wakker worden en weer gaan piepen dan doe je hetzelfde: gewoon even je hand in de bench zodat je puppy weet dat hij niet alleen is.

Puppy ’s nachts uitlaten

Het kan zijn dat je pup daar niet rustig van wordt en door blijft gaan met piepen. Dan moet hij waarschijnlijk zijn behoefte doen.

Haal je pup dan uit de bench en neem hem aan de lijn mee naar buiten. Geef de pup verder geen aandacht en ga weer naar binnen zodra hij zijn behoefte heeft gedaan.

Je hebt kans dat je puppy zich twee keer ’s nachts meldt. Maak je niet ongerust als jouw puppy er vaker uit moet. Dit is alleen de eerste week het geval. Je zult merken dat je pup al vrij snel genoeg heeft aan 1x ’s nachts uitlaten en na 12 weken slapen vrijwel alle pups ’s nachts gewoon door.

Heb je hier nog vragen over?

Of wil je laten weten hoe jij het hebt gedaan? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Valerie schreef:

  Wij hebben sinds gisteren onze pup. Hij is 11 weken oud en heeft vannacht heel erg gejankt en geblaft toen hij in de bench zat. Uiteindelijk is mijn man beneden op de bank gaan slapen en werd hij rustig. Met angst en beven zie ik de komende nacht tegemoet… wat te doen?
  Ook springt hij steeds op de bank en tafel, dat corrigeren we telkens door hem terug te trekken en nee te zeggen, nog andere tips?

 2. Laat je pup in een bench bij jou op de slaapkamer slapen. Dit is heel goed voor de band tussen jou en je hond. Dit kun je na een tijdje heel rustig afbouwen.

  Zo heb jij een goede nachtrust en je hond ook. Zodra je hond na een week of 2-3 gewend is aan zijn nieuwe plek kun je het rustig afbouwen. Dit scheelt een hoop stress voor jullie allebei.

 3. Eduard schreef:

  Wij krijgen binnenkort een pup. Wij hebben al een hond, de vader. Hij slaapt in z’n mand in de woonkamer. Is het een idee op de pup in plaats van in z’n Benschop in de slaapkamer gewoon in de woonkamer te laten slapen, in z’n bench? Heijns dan niet alleen. Of is de slaapkamer toch beter?

 4. Miri33 schreef:

  Zelf zou ik voor de slaapkamer kiezen omdat je op die manier meteen vanaf het begin een goede band opbouwt met je hond en je het ook beter hoort als ie er ’s nachts even uit moet om te plassen/poepen. Pups kunnen hun behoefte in het begin vaak niet de hele nacht ophouden.

  Het scheelt wel heel erg veel voor de pup dat er al een andere hond in de kamer is, dan voelt ie zich veel minder alleen. Hij weet natuurlijk niet dat dit zijn vader is.

  Als het niet mogelijk is om de pup in de slaapkamer te laten slapen dan zou ik ‘m in de bench in de woonkamer laten. Je moet er dan wel om denken dat je de pup kunt horen zodra deze aangeeft zijn behoefte te moeten doen. Een pup is namelijk al wel zindelijk en vindt het heel vervelend om zijn behoefte in de bench te doen.

  Veel plezier en succes!

 5. Danique schreef:

  Wij hebben sinds gisteren een pup van bijna 8 weken, hij blijft piepen. Ook overdag en snachts is hij wel 5 à 6 x wakker geworden.
  We hadden hem in de bench naast ons bed. Helaas heeft hij 3 keer gepoept in de kamer vannacht.
  Wij hebben nog een hond.
  Ook poepte hij net wormpjes uit (denk ik tenminste want het bewoog)
  Wat te doen?

 6. Danique schreef:

  Hoe krijg ik trouwens de lucht van het nest weg bij hem?
  Wassen mag ik hem nog niet

 7. Rudy versmissen schreef:

  Onze eerste nacht heel goed verlopen met onze puppy drie kwartier beweent dan tot half zes geslapen uit gelaten en terug in slaap gevalen

 8. Tanja Goed schreef:

  Dit is de eerste nacht van mijn pup
  Even heeft hij gepiept..ik heb hem net zo hoog als mijn bed staan in de bench..deken van het nest erin..lekker warm dekentje..heb toen hij piepte en jankte tegen hem gesproken en hem even aangeraakt
  Nu slaapt hij…dus sssstttt ik ga ook slapen…
  Ik zeg weltrusten en succes voor iedereen met pup

 9. Wij hebben de eerste nacht nu een puppy. Heeft de hele nacht geslapen tot 5u, toen begon ze te piepen. Mede omdat onze andere hond nerveus rondliep . Ik heb ze uitgelaten en heeft flink pipi en kaka gedaan. Terug de bench in en slaapt nu flink verder, de honden toch, ik iets minder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.