Hond leren zitten

Je hond leren zitten

De opdracht “Zit” is een van de eerste commando’s die je je hond kunt leren.

Het is niet alleen erg leuk wanneer je hond je begrijpt en netjes luistert, maar dit commando is ook een handige manier om de hond rustig te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan het omdoen van de riem of wanneer er mensen langskomen die bang zijn voor honden.

Door je hond te laten zitten creëer je even een moment van rust.

Voorbereiding

Je kunt het beste met je hond of puppy gaan oefenen op het moment dat ie honger heeft. Dus niet net na het eten.

Gebruik als beloning de brokjes die hij normaal ook als eten krijgt of neem kleine snoepjes. Botjes zijn minder geschikt. Het duurt namelijk even voordat je pup deze op heeft en bovendien vallen er kruimels op de grond bij het opeten. Die moeten natuurlijk ook nog even allemaal worden opgelikt en dat leidt af.

Kies dus voor éénhaps brokjes/snoepjes die hij meteen opeet. Is je puppy onrustig of snel afgeleid? Lijn deze dan aan wanneer je gaat trainen.

Hoe leer je je hond zitten op commando?

Hou een snoepje voor de neus van je hond. Hij zal eraan snuffelen en het willen pakken. Hou het tussen je vingers vast en beweeg je hand naar achteren en een beetje naar boven. Je hond zal nu automatisch gaan zitten. Vlak voor het moment dat zijn achterwerk de grond raakt zeg je duidelijk en rustig “Zit” en geef je het brokje.

Wanneer je je hand te hoog houdt dan gaat de hond niet zitten, hou je hem te laag dan kan het zijn dat ie gaat liggen. Probeer je hand met het snoepje ongeveer 5 centimeter boven zijn kop te houden.

Het kan ook zijn dat je hond erg gebrand is op het lekkers en in plaats van te gaan zitten enthousiast achteruit blijft lopen. Probeer dan de oefening te doen in de hoek van de kamer, zodat ie op een gegeven moment niet verder kan en wel moet gaan zitten.

Herhaal deze oefening elke dag en blijf belonen totdat je hond elke keer netjes gaat zitten. Wanneer het zover is dan kun je het commando “Zit” geven zonder een brokje voor zijn neus te houden. Uiteraard beloon je je hond meteen wanneer hij netjes gaat zitten. Wanneer je hond zover is beloon je hem nog af en toe voor het zitten.

Nog een aantal tips:

 • Wanneer het na 2-3 keren oefenen vrij vlot gaat dan is het nog niet zo dat je hond in het vervolg precies weet wat de bedoeling is. Bij de ene hond duurt het enkele dagen en bij een ander kan het soms weken duren.
 • Ga niet oefenen als je onder tijdsdruk staat of gestresst bent. Je hond merkt dit en zal minder goed luisteren.
 • Vooral puppy’s vinden het moeilijk om lang geconcentreerd te blijven. Oefen dus 4-7 keer en ga dan wat anders doen met je pup. Je kunt uiteraard wel 3x op een dag oefenen.

Je hond opvoeden

Naast je hond leren zitten zijn er nog veel meer dingen die je een pup kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan dingen als rustig aan de lijn lopen of alleen thuisblijven.

Martin Gaus schreef hierover een handig boek – vol met tips en oefeningen voor een fijne relatie met je hond. Nieuwsgierig? Hier op Bol.com kun je het boek gratis inzien.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. kayleigh schreef:

  hoi ik heb een pup maar zelfs in de hoek
  loopt hij nog naar achter botst tegen de muur dus ik weet het niet hoor

 2. MisterD schreef:

  Probeer het snoepje niet te hoog te houden, de hond gaat dan meestal wel zitten. Hou je het snoepje te hoog dan loopt je hond achteruit of gaat op zijn achterpoten staan. Succes!

 3. Ik ben het helemaal met Kayleigh eens ! Mijn chihuahua gaat over het algemeen op z’n achterpoten staan of loopt inderdaad naar achter..

 4. carmen schreef:

  Het werkte super bij onze franse bulldog. Na een paar keer oefenen gaat het super, en dit terwijl wij haar pas vanaf zaterdag hebben!

 5. Zoë Bierens schreef:

  mijn hond die kan het wel maar luistert nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.