Hond ligt op de bank

Hond afleren op de bank te liggen

Sommige mensen hebben er geen probleem mee wanneer hun  hond op de bank gaat liggen. Maar veel mensen vinden het niet fijn als hun hond ineens de bank als favoriete ligplek heeft uitgekozen.

Een hond op de bank betekent immers beschadigingen aan je bank. Daarnaast geeft een hond ook viezigheid zoals haren en modder op je bank.

Verder gaat je bank er niet frisser van ruiken, zeker niet bij een grotere hond, en ruik je zelf ook helemaal naar hond wanneer je na je hond op de bank bent gaan zitten. Voorkomen is in dit geval de beste remedie: leer je hond vanaf de eerste dag dat de bank verboden terrein is!

Je bent natuurlijk niet altijd aanwezig om je hond te corrigeren en zo kan het gebeuren dat hij tijdens jouw afwezigheid heeft ontdekt dat die bank toch wel erg comfortabel ligt…

Hoe leer je je hond dan weer af om op de bank te gaan liggen?

Het op de bank gaan liggen is een gewoonte die ook weer afgeleerd kan worden. Hieronder lees je een aantal tips hoe je je hond kunt afleren om op de bank te gaan liggen.

Voorkomen: de juiste timing

Het allerbeste is natuurlijk om het gedrag te voorkomen in plaats van dat je het gedrag later moet afleren. Wanneer je hond er nog geen gewoonte van heeft gemaakt om op de bank te gaan liggen dan kun je vrij makkelijk voorkomen dat dit gedrag ontstaat.

Ben je thuis met je hond en merk je dat hij aanstalten gaat maken om op de bank te gaan springen dan komt de juiste timing om de hoek kijken:

Wacht niet tot hij op de bank springt om hem er vervolgens weer af te sturen, maar leid je hond af met een speeltje of iets anders, bijvoorbeeld het commando “zit”.

Wanneer je niet thuis bent dan kun je je hond het beste preventief in de bench doen. Op deze manier voorkom je dat de hond de bank “ontdekt”.

Consequent verbieden

Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het op de bank liggen geen gewoonte wordt, dan hoef je het je hond later ook niet af te leren.

Maar mocht je hond de bank inmiddels al ontdekt hebben als favoriete ligplek dan is het mogelijk om je hond dit af te leren.

Hierbij is het heel belangrijk dat je het op de bank springen consequent verbiedt! Dus élke keer “nee” zeggen en de hond wegduwen.

Geen uitzonderingen “omdat ie zó lief kijkt” of om andere redenen.

Verder is het uiteraard belangrijk dat iedereen in huis dezelfde regels hanteert. Hoe duidelijker je naar je hond toe bent, hoe sneller hij het afleert.

Wanneer een poging om op de bank te springen nooit tot succes leidt (lekker geknuffeld worden op schoot), maar altijd tot een negatieve ervaring (een baasje dat “nee” zegt) zal de bank zijn aantrekkingskracht verliezen.

Spullen op de bank leggen

Je kunt nog zo consequent zijn, er zijn gewoon momenten dat je niet op je hond kunt letten. Bijvoorbeeld omdat je druk bezig bent in huis of omdat je weg bent.

Door spullen op de bank te leggen is er geen plaats meer voor de hond op de bank en 8 van de 10 honden zullen dan niet meer op de bank klimmen.

Kies voor spullen die makkelijk op de bank te leggen zijn, anders wordt het elke keer zo’n onderneming als je de deur uit gaat.  Handige spullen om op de bank te leggen zijn bijvoorbeeld:

 • lege wasmand(en)
 • kranten
 • ingeklapte tuinstoel(en)
 • plastic zakken
 • inklapbaar wasrekje
 • aluminiumfolie
 • tuingereedschap

Je hoeft dit vaak maar tijdelijk te doen, hooguit een week of 2-3. Zodra je hond gewend is aan een andere plek dan hoef je je bank niet meer steeds vol te leggen als je weggaat.

Zorg voor een fijne eigen plek

Een hond vindt het fijn om een eigen plek te hebben om zich terug te trekken. Heeft je hond die niet, dan is het op zich niet zo gek dat hij de bank uitkiest.

Zorg dus voor een fijne plek om te liggen. Een bench bijvoorbeeld, of een lekkere hondenmand met kussen.

Een hond vindt het fijn als hij vanaf zijn ligplek de kamer kan overzien. Verder wil een hond graag dichtbij de groep liggen, een plek in de andere hoek van de kamer, ver van de mensen af, voelt voor hem niet fijn.

Hou daar zoveel mogelijk rekening mee bij het kiezen van een plaats voor je hond.

Als het afleren niet lukt

Soms lukt het niet goed om het liggen op de bank af te leren. Hieronder vind je veel voorkomende problemen en tips om deze op te lossen.

Mijn hond gooit de spullen van de bank en gaat er alsnog op liggen

Neem twee lange stukken touw of een sjorband en haal die tussen de stoelen door, over de achterleuning van de bank, onder de bank doorhalen en dan vastmaken. De knoop kun je het beste bij de rugleuning doen, anders is het een interessant iets om op te bijten.

Zo liggen de spullen vast op de bank. Je hond zal op die manier leren dat het geen zin heeft om te proberen de spullen van de bank proberen af te gooien omdat dat toch niet lukt.

Mijn hond gaat op de bank liggen als ik er niet ben

Wanneer je je hond consequent verbiedt om op de bank te gaan liggen als jij er bent dan zal hij daar op een gegeven moment naar luisteren en het niet meer proberen. Maar als je weg bent dan is er niemand om je hond te verbieden op de bank te gaan liggen!

Leg als oplossing iets op de bank zodat de hond niet meer op de bank kan of zodat de bank niet meer lekker is om op te liggen. Tips vind je een stukje terug, onder het kopje “Spullen op de bank leggen”.

Ik vind het zielig om mijn hond van de bank te sturen

Het is niet zielig om je hond van de bank te sturen. Honden zijn van nature gewend dat degene die boven hen staat in de roedel niet duldt dat iemand op zijn plek gaat liggen.

Wanneer je het evengoed zielig vindt maar geen hondengeur op je bank wilt dan kun je altijd overwegen om een speciale hondenbank te kopen voor je hond. Deze zijn er in allerlei soorten en maten.

Mijn hond laat zich niet van de bank af sturen

Sommige honden laten zich niet van de bank af sturen. Ze doen alsof ze je niet gehoord hebben, proberen zich met hun poten vast te houden aan de bank terwijl jij ze eraf probeert te duwen. Of gaan misschien zelfs grommen.

Grote kans dat deze honden ook in andere situaties niet goed luisteren. Voor handige tips kun je het artikel “Wie is de baas, jij of je hond?” lezen.

Vragen en tips

Heb je nog vragen/opmerkingen over dit artikel, of heb je zelf goede tips waar anderen wat aan zouden kunnen hebben? Laat het dan hieronder weten!

Bewaren

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Vivian schreef:

  Wij leggen altijd twee oude toetsenborden op de bank. Dat is voor de hond blijkbaar vervelend genoeg om niet op te gaan liggen.

 2. Wat een handige site is dit. En ja, bubbeltjesplastic! Is ook een handige tip voor mensen die last hebben van een hond met een bankfetish.

  We kwamen er per toeval achter omdat we een groot stuk bubbeltjesplastic op de bank hadden laten liggen. Stom stom stom dachten we, want de hond had het wel op kunnen eten! Maar nee hoor, hij had er blijkbaar een hekel aan want toen we thuiskwamen lag hij voor de verandering netjes in zijn bench!

 3. ik vind het niet fijn want een hond kan ook vlooien hebben of luizen du ik zal het niet doen

 4. Marianne schreef:

  Onze hond ligt normaal niet op de bank maar als we ook maar 5 minuutjes van huis zijn en we komen terug… Nou ja, je raadt het al.

  Wij hebben onder de bank altijd standaard 3 boodschappenkratjes liggen. Zodra we van huis gaan, ook al is het maar voor even, dan leggen we die boodschappenkratjes op de bank. Voor hem voldoende om niet op de bank te gaan liggen.

  Het is wel opletten en in het begin moet je er steeds aan denken, maar nu is het gewoon automatisme geworden: oh we gaan weg, even de kratten op de bank leggen.

  Succes allemaal!

 5. In eerste instantie ging onze hond alleen ’s nachts op de bank liggen, maar nu ook zodra we even weg zijn. Ook wij leggen er van alles op, maar het probleem is dat we 2 grote banken en een stoel hebben…. genoeg keuze dus voor de hond…. en dus ook genoeg spullen die we er iedere keer op moeten leggen. De kans is natuurlijk groot dat je het een keertje vergeet en 1 keertje kan grote gevolgen hebben. Want onze hond vind het fijn om te “graven”. Heeft er iemand een tip hoe we het haar echt helemaal kunnen afleren????

 6. trijntje schreef:

  wij keren eetkamerstoelen op de bank,maar worden er afgesmeten half kussen nu opgevreten,zijn radeloos,help.

 7. trijntje schreef:

  sorry vergeten te zeggen is duitse dog,dus kussens bijelkaqar binden heeft geen zin,zij is te sterk en
  gooit alles eraf,de stoelen van bankstel zetten wij al op de kop,maar bank op de kop zetten kan alleen als we met zijn tweeën zijn.

 8. Wij hebben een Weimaraner. De kussens leggen we plat op de bank wanneer wij afwezig zijn. Bij terugkomst staan ze gewoon weer netjes rechtop. Slimme hond. Consequent mee omgaan is belangrijk. Een touw om de bank spannen van leuning naar leuning is misschien een goede oplossing.

 9. Mijn hond heeft van jongs af aan geleerd niet op de bank te liggen. Hij heeft een fijne plek in huis mand met speeltjes drinken eten alles. Toch gaat hij op de bank liggen wanneer wij nie thuis zijn. Wij leggen e spullen op wordt hij betrapt dat krijgt coreectie positief en negatief. toch blijft hij het doen wwat nu?

 10. Wij hebben al van alles op of voor de bank gehad, alluminium folie, oud papier, paraplu’s. maar de hond schuift het aan de kant, of gaat dan maar op de salon tafel staan. Wat nu? de bench wilden wij graag weg uit huis. daarvoor heeft hij een mandje gekrdgen waar hij ook dol op is.

 11. geef je hond één plekje waar hij mag liggen in de zetel .
  of leg zijn mand voor te leren niet in de zetel te liggen in de zetel en zeg : “in je mand ” als dat goed gaat leg je zijn mand ergens anders bv . naast de zetel zodat je hond tog nog naast je licht

 12. Saskia schreef:

  Wij hebben een hond (10 jaar) uit het asiel en hebben hem al 8 jaar. Als wij weg zijn van huis gaat hij stiekem op de bank liggen, hij weet heel goed dat hij dat niet mag. Hij let dan goed op en heeft het altijd door als we er weer aankomen. We hebben al alles geprobeerd om hem van de bank te krijgen maar lukt niet. Alles wat we op de bank leggen gooit hij er af, en vastbinden lukt ook niet echt.

  Heeft iemand tips?

  1. Saskia schreef:

   Oja, en als je iets van plastic of aluminium folie op de bank legt gaat hij er boven op liggen.

 13. ik heb een pup van 4 maanden als hij uit de bench is leg ik bijzettafeltjes en een eetkamerstoel op de bank dan gaat hij er niet op, maar ’s avonds wil ik graag zelf op de bank zitten en is hij ook vaak uit de bench dan probeert hij het ook. Ik heb meer het idee dat hij mij aan het uitdagen is als ik elke keer reageer dat is wat hij wil, maar ik moet wel want ik wil hem van die bank af dus ga ik er heen pak hem bij zijn halsband en zeg nee maar echt helpen doet het niet. Een alternatief zoals een bot ofzo en dan zeggen kijk dit is van jou als hij het pakt en gaatr knagen zeg ik goed zo dan is hij weer afgeleid.

  1. IngKey schreef:

   Als je hem bij zijn halsband pakt en dan nee zegt, ben je al te laat. Je moet hem laten weten dat het niet mag op het moment dat hij al aanstalten maakt om op de bank te gaan liggen. Je moet dus je hond leren ‘lezen’, zodat je hem op tijd kan corrigeren.

   Als hij al op de bank ligt, ben je al te laat met nee zeggen. Op zo’n moment kan je hem beter rustig van de bank halen/lokken, niets zeggen. Direct belonen als hij van de bank gaat. En nogmaals als hij op zijn eigen plaats gaat liggen.

   En vergeet ook niet om hem te BELONEN op het moment dat hij luistert. Als hij uit zichzelf op zijn eigen plek (mand, kussen oid) gaat liggen. IEDERE keer als hij dat doet. De hele dag door. Zo wordt zijn plek een veel leukere plek dan de bank.

   Belangrijk is om dit een langere periode vol te houden. Als je merkt dat hij het door begint te krijgen en dan nog even een paar weken volhouden. En consequent zijn. Misschien wel het allermoeilijkste. 😉

   Ga vooral niet denken dat hij het expres doet, om je uit te dagen of om je dwars te liggen.

 14. Jeroen schreef:

  Echt heel slecht advies om balonnen op de bank te leggen, als een hond erin bijt kan het naar binnen schieten en dan stikt hij een verscbrikkelijke dood met ademnood! Vaker gehoord dat dat gebeurd is. Neem dus niet elk advies klakkeloos ter harte, alufolie wel, dat werkt

 15. Heb ik ook mee gemaakt was in de tuin er stond een bezem tegen de muur en ik had een tennis bal in m n hand en ik dacht van die gooi ik op de hond dat hij d r van schrikt.
  Maar ik gooide tegen de bezem en toen viel de bezemsteel op de hond .
  Daarna heeft ze het niet meer gedaan

 16. Francy schreef:

  Oude kranten, aluminiumfolie en dozen werkte helaas niet.
  Wat wél hielp: muizenvalletjes op scherp zetten, krantenpapier er overheen en afwachten tot hij of zij er op springt. Dan schrikken ze van het geluid van de dichtvallende muizenvalletjes tegen de krant en is het probleem (hopelijk) opgelost.

 17. Chantal schreef:

  Wij hebben sinds een paar dagen een andere bank. 2 jaar geleden mocht de hond (stafford) van mijn partner op de bank liggen. Maar zijn nu al dik 1,5 jaar bezig met het afleren. Zodra wij gaan springt ze op de bank. En dat terwijl ze een heel fijn hondenbed heeft met matrassen, toch is dat nog niet goed genoeg. Eerste nacht hadden wij 3 stoelen op de bank gelegd, de volgende ochtend lag ze gewoon op de bank. Dus nu leggen wij er 4 stoelen op. De hond van mijn schoonouders is overleden, wij krijgen hun bench. Tot die tijd zullen wij het moeten doen met stoelen op de bank leggen. Aluminiumfolie hebben we ook geprobeerd bij onze oude bank. Maar de hond laat het niet liggen.

 18. Hallo
  Wij overwegen een puppy van 9 maanden , perfecte hond maar eigenaar heeft op bank zitten aangeleerd . Op elke bank no matter wie er zit . Op je ligt, kind wegduwt enzo. Snachts wel in bench gewend is en een mand heeft en er nooit in ligt .
  Het alternatief is een hond (7 jaar) die 1 jaar niet meer buiten is gebracht door zijn baasje Ivm ziekte en nu niet meer gewend is alleen te zijn en vreselijk jankt ( en daarom nog in het asiel zit)
  Wij willen graag een hond en zijn gewend en bereidt daar veel tijd in te stoppen en af te gaan leren maar er zijn natuurlijk grenzen . . Heb wel veel ervaring met angst en agressie naar andere honden oplossen maar minder met deze eigenschappen . Wellicht rare vraag maar wat zou het advies zijn , maw wat is eenvoudiger op te lossen ?

 19. Ik heb een ontzettend leuke man ontmoet met een ontzettend leuk hondje.
  Die twee zijn enorm close en bij hem thuis mag de hond altijd op de bank en slaapt deze ook in bed.
  Nu voel je ‘m al aankomen, de hond gaat nu in mijn huis ook continu op de bank en blijft uren piepen als hij niet bij ons in bed mag. Dan slaap ik al en haalt de man in kwestie de hond toch op het bed. En dat terwijl ik het eigenlijk niet wil hebben. Ik ben voorzichtig met mijn spullen, heb pas kort een eigen plek en wil niet dat mijn meubilair of bed muf wordt. Daarnaast vind ik het eigenlijk heel onhygiënisch dat het lieve hondje het ene moment aan poep staat te snuffelen en door de bagger rent en dan 5 minuten later op mijn meubilair en in bed ligt.

  Is het mogelijk om de hond te leren dat hij in mijn huis niet op de bank en bed mag, terwijl hij dat thuis wel allemaal mag?

 20. Inneke schreef:

  Ik heb net een pup van 6 maanden. Bij de vorige eigenaar mocht hij wel op de bank en het is een ellende om het hem af te leren. Hij wil vooral op de zetel om overzicht te hebben in de tuin. Voor het raam van 4 meter zitten is niet goed genoeg. Maar nu heb ik er een bankje gezet waar hij op de uitkijk kan zitten. En elke keer hij toch probeert, stuur ik hem naar daar. Als hij gewoon wil gaan liggen om te slapen, stuur ik hem op zijn deken dat aan mijn voeten ligt, en daar gaat hij nu sinds een paar dagen liggen.

  Ook je houding is belangrijk, als hij gewoon dicht bij je wil zijn en daarom zijn poten op je schoot komt leggen, rechtstaan en op zijn plaats wijzen.

  Het duurt lang maar er is verbetering 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.