Aambeien? Snel van je klachten af met deze tips

Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Veel mensen die aambeien hebben weten het niet van zichzelf. Meestal worden ze pas ontdekt bij klachten als pijn, jeuk of bloed bij de ontlasting.

Aambeien worden veroorzaakt door druk als gevolg van verstopping of een harde ontlasting. Ook een slechte bloedsomloop kan aambeien veroorzaken. Verder komen aambeien vaak voor tijdens de zwangerschap.

Zorg voor een regelmatige stoelgang

Wat je eet heeft invloed op je stoelgang. De volgende producten zijn bevorderlijk voor een regelmatige stoelgang:

 • volkorenbrood
 • verse vruchten, zoals appels, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen of vijgen
 • rauwe groenten, zoals sla, komkommer of wortel

Er zijn ook producten die je beter kunt vermijden. Hieronder vallen koffie en alcoholhoudende dranken. Vermijd ook zoveel mogelijk geraffineerde voedingsmiddelen. Dat zijn producten die gemaakt zijn van wit meel en/of witte suiker.

Zorg er verder voor dat je voldoende drinkt. Je kunt voor extra vezels zorgen door aan sommige maaltijden een theelepel tarwezemelen toe te voegen. Bijvoorbeeld door de yoghurt.

Lichaamsbeweging

Voor het verbeteren van zowel de bloedsomloop als de stoelgang is lichaamsbeweging erg aan te raden. Probeer elke dag vrij te maken voor een stevige wandeling van ruim een half uur. Dit is goed voor je stoelgang en voor je bloedsomloop. Bovendien werkt de buitenlucht erg verfrissend en heeft het een positief effect op je geestelijk welzijn.

Op de wc

Neem de tijd op de wc. Ga vooral niet hard persen. Tegenwoordig leven we zo gehaast dat een minuut langer op de wc een zee van verloren tijd lijkt. Neem daarom gerust wat te lezen mee. Het werkt ontspannend en zo heb je minder het gevoel dat je op moet schieten.

Om jeuk na de ontlasting te voorkomen kun je na het schoonvegen nog even je anus deppen met toiletpapier waarop een beetje (sla)olie is aangebracht. Dit werkt verzachtend. Kant en klaar vochtig toiletpapier helpt ook, maar het parfum dat hierin verwerkt zit kan soms ook voor irritatie zorgen.

Middelen tegen aambeien

Er zijn verschillende middelen tegen aambeien en de bijbehorende klachten te verkrijgen. Vaak zijn dit zetpillen of cremes. De cremes worden vaak geleverd in een handige tube waarmee je de creme makkelijk kunt aanbrengen. Gebruik voor het uitsmeren plastic handschoenen of was je handen zorgvuldig na het aanbrengen.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Minnie schreef:

  Ik heb op het toilet altijd een potje uierzalf staan. Als mijn aambeien weer opspelen dan breng ik na de “grote boodschap” een beetje uierzalf aan. Dat werkt echt verzachtend!

 2. Deze tips zijn erg handig, vooral de tips hoe je voor een betere stoelgang kunt zorgen.

 3. Last van aambeien?,geen nood.Neem een paar(3 of 4) rijpe tamarinde vruchten, haal de korst eraf en week deze in 250 ml water (kan ook met gepelde tamarinde). laat het ongeveer 3 tot 4 uurtjes trekken en drink het (zonder suiker) op als stroop. Je krijgt nooit meer last van aambeien. Je geneest helemaal en hoeft geen enkel dieet te houden. Resultaat binnen 24 uur.

  1. Cor 19 juli 2015 om 22:09
   Hallo Anand kun je de recept wat duidelijker omschrijven aub.
   Ik wil het namelijk uitproberen maar ik begrijp niet zo goed hoe ik de stroop moet voorbereiden.
   Groetjes

 4. Voor mij het liefst een natuurlijke oplossing. Ik vond de tips over voeding en drinken helder. Deze tip wordt bevestigd op diverse andere websites. Ook lichaamsbeweging vond ik een logische eigenlijk. Ik ga deze tips zeker opvolgen. Thx!

 5. Hallo Anand kun je de recept wat duidelijker omschrijven aub.
  Ik wil het namelijk uitproberen maar ik begrijp niet zo goed hoe ik de stroop moet voorbereiden.
  Groetjes

 6. Ik had jaren last van aambeien en spatader aan rechter zaadbal.
  Nu heb ik onderbroeken van bijna 100% katoen en heb helemaal geen last meer!!
  Al mijn vrienden en kennissen die er ook last van hadden hebben er nu ook geen last meer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.