Campingbedje

Campingbedje gebruiksaanwijzing

Waarschijnlijk ben je op dit artikel terechtgekomen omdat je al een tijdje bezig bent met het uitvouwen of inklappen van een campingbedje en het wil maar niet lukken. En de gebruiksaanwijzing is onduidelijk of zit er niet meer bij. Frustrerend hè?

Geen nood, het in- en uitklappen van een campingbedje is erg eenvoudig, maar je moet net even het trucje weten.

Hieronder lees je een stap voor stap uitleg hoe je binnen een paar seconden het bedje kunt opzetten en ook weer inklappen.

Onderaan het artikel vind je nog een paar veel voorkomende problemen en oplossingen. Plus een handige video, mocht je het fijn vinden om te zien hoe een ander het bedje in- en uitklapt.

Campingbedje opzetten en klaarmaken voor gebruik

Het opzetten van het campingbedje gaat als volgt:

Wanneer je het campingbedje uit de hoes pakt  dan vouwt hij al een klein beetje open. Je kunt dan zien waar de vier poten zitten en de bodem. Pak het bedje vast bij het midden van de bodem (meestal zit daar een handgreep, een lus of iets vergelijkbaars) en vouw het bedje wat open (nog niet helemaal). Klik eerst de korte zijden vast door ze wat op te tillen en eventueel nog wat op en neer te bewegen.

Zodra de korte zijden vastgeklikt zijn vouw je het bedje nog iets verder open en klik je de lange zijden vast door deze wat op en neer te bewegen. Duw de bodem pas helemaal naar beneden zodra alle zijden vastgeklikt zijn.

Wil het vastklikken niet lukken? Trek dan het bedje aan de bodem iets omhoog. Zo lukt het beter om de lange zijden “vast” te klikken.

Campingbedje inklappen en opruimen

Wanneer je niet weet hoe het moet dan kan het inklappen van een campingbedje een hele grote uitdaging zijn. Gelukkig is het erg simpel!

Het inklappen van een campingbedje begint met het aantrekken van de lus in het midden van de bodem. Verwijder dus eerst het eventuele matrasje  en trek daarna de lus die in het midden van de bodem zit een stukje omhoog. Wanneer je dat doet gaan de zijden van het campingbedje iets schuin staan en zo kun je ze makkelijk “knikken”.

Het beste begin je bij de lange zijden. Bij sommige bedjes zit er aan de lange zijden op het knikpunt een knop ter beveiliging en moet je die indrukken voordat de zijde kan knikken. Wanneer alle zijden geknikt zijn trek je het midden van de bodem aan de lus omhoog. Zo vouwt het bedje zich vanzelf op.

Bij de meeste bedjes vouw je het matrasje weer om het bedje heen en kan het daarna weer terug in de hoes. Klaar!

Gebruiksaanwijzing in het kort

Uitklappen

 • Eerst de korte zijden vastklikken
 • Daarna de lange zijden vastklikken
 • Dan pas de bodem naar beneden duwen

Inklappen

 • Matrasje eruit halen
 • Optillen aan de lus in het midden van de bodem
 • Lange zijden losklikken, eventueel door de knop in te duwen
 • Korte zijden losklikken
 • Bedje verder opvouwen door aan de lus van de bodem te trekken
 • Matrasje om het bedje heenvouwen en klittenband vastmaken (indien aanwezig)
 • Het hele pakket past nu nu in de (eventueel bijgeleverde) zak met rits

Problemen met het campingbedje

Een of meer zijden willen niet vastklikken
Dit komt voor wanneer de bodem al te ver naar beneden is geduwd. Trek aan de lus de bodem weer wat verder omhoog. Je kunt dan de zijde vastklikken die nog loszit.

Een of meer zijden willen niet los
De zijden willen pas los als de bodem wat omhoog staat. Trek de bodem aan de lus in het midden nog wat verder omhoog. Sommige bedjes hebben aan de lange zijden een knop die ingedrukt moet worden om de zijde te kunnen ontgrendelen.

Is er één kant die steeds niet wil los wil, zet dan het bedje eerst helemaal in elkaar (alles vastklikken en bodem naar beneden). Vervolgens de lus van de bodem íets omhoog trekken en beginnen met de kant die zo moeilijk los wil.

Lukt het niet? Bekijk de video

Het in- en uitklappen moet soepel gaan. Als het niet soepel gaat, dan lukt het ook niet met grof geweld (ook al voel je die neiging wel, want zo’n bedje kan zó frustrerend zijn!).

Probeer de buizen licht te verdraaien, verzeker jezelf ervan dat je niet een knop hoeft in te drukken om te ontgrendelen.

Lukt het nog steeds niet? Bekijk dan hier het filmpje om het stap voor stap te zien.

Vergelijkbare berichten

38 reacties

 1. Marijn, je moet de bodem hoog houden, dus niet alvast plat naar beneden drukken, maar aan de lus in het midden omhoogtrekken. Dan eerst de zijkanten en pas op het laatst de bodem van het campingbedje doen. Succes!

  1. Margreeth schreef:

   Gouden tip! Pfff net op tijd! Dank je wel!!

 2. Alles gedaan zoals beschreven voor INKLAPPEN.
  Bodem iets omhoog, lange zijkanten los check, 1 korte zijkant los check, andere zijkant los, NOTOK helaas maar half de scharnieren moeten op 2 plaatsen knikken maar 1 blijft er vast zitten. kan dit komen omdat de scharnieren niet meer zo soepel lopen. (bedje is 5 jaar oud) of doen we gewoon iets fout!

 3. Wij hebben enkele weken geleden zo’n bedje gekocht bij Kruidvat. Héwel, het vastklikken van de zijstangen (“door ze wat op te tillen en eventueel nog wat op en neer te bewegen”) wil op geen enkele manier lukken. Het plooiende middenstuk van elke stang klikt wel ’s vast aan één ‘arm’ maar nooit de twee ‘armen’ samen. M.a.w., we zitten ons hier te ergeren tegen de sterren op, als dat gebruiksvriendelijk moet heten, nou moe.

 4. de bodem is aan de lus omhoog getrokken, alle zijkanten zijn ingeklapt maar twee buizen aan de onderkant van de bodem willen niet inklappen, het lijkt alsof deze twee buizen te ver in het scharnier zit en zo de knik belemmmeren.

  Hoe lossen we dit in godsnaam op?

 5. Hartelijk bedankt voor deze informatie. Eindelijk lukte het ons als oma en opa om het bedje uit te klappen en weer goed in te klappen.

 6. John van dalen schreef:

  Het lukt niet om de korte zijde vast te klikken, of de ene stang Klikt vast of de andere, maar niet alle 2. Met andere woorden 1 korte zijde blijft niet zitten.

 7. Jacintha schreef:

  Met behulp van deze uitleg heb ik, oma, het bedje zowel kunnen opzetten, als weer inklappen. Hartelijk dank voor de uitleg.

 8. Het gaat goed totdat een lange en een korte zijde niet willen inklappen.
  Zelfde probleem als Henk 14 april 2015 schreef. Bij een lange zijde en een korte zijde wel twee knikpunten. bij de anderen niet. Wat doe ik verkeerd.

 9. Het lukt me niet om het bedje in te klappen. De twee zijkanten gaan goed, maar het middendeel komt niet tot elkaar. Volgens mij precies gedaan als het moet. Zelfs de filmpjes op youtube bekeken. Lijkt makkelijk, maar lukt niet.
  Alvast bedankt.

 10. Greetje schreef:

  Goede tip.
  Net 2e hands gekocht.
  1e nacht voor onze kleindochter.
  Bedankt.

 11. Rob Scheltens schreef:

  Bij het ontgrendelen aan de lange zijde ontgrendelt één arm. Het kost heel veel moeite en geluk om beide armen in te klappen. Heb je voor mij een advies?

 12. Bij het dichtplooien van het bed scharniert één buis aan lange zijde niet. Is geen beweging in te krijgen. Heeft u daar een oplossing voor?

 13. Het is ONMOGELIJK deze bedjes makkelijk in- of uit te klappen. Een waardeloze uitvinding.

  1. Inderdaad met inklappen!!!WAARDELOOS!! Alles gaat goed tot dat ik het in elkaar wil vouwen!! Krijg 1 kant niet ingeklapt!!!HELP.

   1. ik heb het zelfde probleem!! ik krijg hem niet goed ingeklapt…vandaag nog gewoon uit de hoes gehaald,…en nu krijg ik m niet meer ingeklapt…als ik de armen naar beneden knip dat knikt die aan 1 kant…hij blijft dus gewoon half open staan….HEEEEELP! VRESELIJKE UITVINDING

    1. monica verschoor schreef:

     Ik heb ‘t zelfde!! Zat ingeklapt, met veel moeite na kijken naar YouTube-instructies uitgeklapt maar krijg het Topmark(!)-ding niet meer ingeklapt. Wil m verkopen maar zo gaat dat niet lukken. Waardeloos stom kliksysteem.

 14. Ik krijg stang van de lange zijde niet ingeklapt wat moet ik doen?
  Is geen beweging in te krijgen

 15. Opa Jorie schreef:

  Kent iemand een manier om een campingbedje schoon te maken?

  1. Nannie schreef:

   Eerst met de stofzuiger de losse rommel eruit zuigen. Daarna een sopje maken met groene zeep. Het doekje flink uitwringen en daarmee de vlekken verwijderen. Daarna goed laten drogen. Ik herhaal: GOED laten drogen. Pas zodra het hele bedje weer droog is kun je hem opbergen.

 16. Janneke schreef:

  Nieuw bedje van Prenatal heeft hetzelfde probleem. De ene keer gaat het soepel de andere keer een drama!

 17. Yessss! Inklappen gelukt…
  Het ging eigenlijk altijd goed, met ja, de ene keer wat meer geduld dan de andere keer… 🙂

  Bij het openklappen bleef 1 zijkant deze keer ook geknikt zitten, maar is dmv de bodem omhoogtrekken ook weer goed gekomen. Ik dacht al dat er iets stuk was…
  Dankjewel!

 18. Jan Willem van der Heijden schreef:

  Ook bij ons lukt het NIET om het bedje (safety 1st) in te klappen. De zijkanten (kort) komen niet gelijktijdig naar elkaar toe zoals je op het instructiefilmpje ziet.
  Wat wij ook proberen met het optrekken van de bodem op verschillende hoogtes lukt het niet om beide zijkanten naar elkaar toe te vouwen. Dat betekent dat het ons niet lukt om het bedje in te pakken in de originele hoes.

  Wat moeten wij nu doen???

 19. FiaLommen schreef:

  ook ik zit met hetzelfde probleem als Jan Willem ,krijg hem niet tegen elkaar om de hoes erover te doen ,

 20. moeni,

  ja wij zijn ook helemaal gefrustreerd bij het samenvouwen van het bedje.
  Heeft er nu niemand een goed middel om dit probleem op te lossen?
  De zijwanden lukken altijd direct maar de voor-en achterzijde dat is gewoon een ramp.

  1. monica verschoor schreef:

   Opgelost? Ik krijg het nog steeds niet helemaal ingeklapt. Wat nu??

 21. monica verschoor schreef:

  Dit zg handige kliksysteem is gewoon waardeloos. Het is gewoon toeval als ik ‘t ding goed in weet te klappen, en nu lukt het me om het bedje uit te klappen, maar inklappen is tor op heden niet meer gelukt. Afschaffen dit idiote systeem!

 22. Guillauminr schreef:

  Wel leuk dat ze in het artikel zeggen; lukt het niet, laat het hieronder weten.. Maar vervolgens geen online uitleg geven voor als iets NIET lukt. Grrr inklappen topmark ding aaaaaargh.. Ik heb em aan de kant gegooid en na 5 min weer geprobeerd. Toen ging de andere kant ineens niet meer. Vreselijk! Nu staat ie voor me met 1 kan niet geknikt.. k*t ding. Maar t lukt me zo vast nog wel 🙁 zucht..

 23. Guillaumine schreef:

  Ps. Misschien een idee om online een foto te zetten (tenzij staatsgeheim natuurlijk) hoe dat mechanisme er van binnen uit ziet. Dan snap ik misschien beter wat ik moet doen behalve een knop indrukken en hopen dat ze knikken. Nu moet ik blind (letterlijk) hopen dat t mee werkt. Dus.. dikke tip; zet de een foto van t mechanisme online.. dan weten de ‘visueel ingestelden’ wat er verwacht wordt. Thanks he.

 24. Me rits heeft los gelaten van campingbedje val dat onder de garantie? Heb die 6maanden

 25. Wil van Gool schreef:

  Goede dag mijn dochter heeft een cambino bedje, maar helaas is een persoon onhandig geweest met het opzetten en inklappen waardoor het mechanisme aan de onderkant dus de inklapbare knop aan de onderkant afgebroken. Is dit onderdeel te verkrijgen zodat ik deze kan vernieuwen. Graag hoor ik van u.

 26. ikslaapwelopdegrondmama schreef:

  wat een verschikking dit bedje…..grrrrrr ga het nu in de vorm van een 3-d hoofdletter M in de schuur gooien en hopen dat er een vreselijk agressief erosie proces plaats vindt.

 27. Ik ben zojuist door een zijkant gezakt toen ik mij kleine een nachtzoen wilde geven. Nu wil 1 stang niet vast klikken. Waar zou ik dit kunnen laten repareren?

 28. A vd Enden schreef:

  Ik heb een qute-bedje blijkt nu in verkeerde volgorde proberen op te zetten. Één korte kant zit vast. Hoe krijg ik het weer los om weer in te klappen en daarna op te zetten in goede volgorde?

 29. In wezen is het gemakkelijk te onthouden waarom de bodem iets omhoog moet voor het in en uit klappen.
  Als dat niet zo zou zien dan kan een kleuter, staande in het bedje, zelf het bedje inklappen met alle gevolgen van dien…….

 30. Monique schreef:

  Vandaag het Qute Q-Sleep campingbedje gekocht voor als mijn kleinzoon komt.
  Uitklappen was een fluitje van een cent na het bedje even bewonderd te hebben kwam het inklappen……….. nou nou wat een drama, YouTube filmpjes bekeken en weer tig keer geprobeerd.
  Steeds wilde een lange zijde niet verder inklappen
  Tussendoor maar weer even zitten en koffie gezet.
  Ineens lukte het, ik moest langer de ontgrendel knop van de niet meewerkende kant indrukken tijdens het helemaal inklappen.
  Hij zit nu weer in de tas en hoop dat het de volgende keer makkelijker gaat.

 31. Bedankt voor deze uitleg 😊
  Zitten hier in Spanje en kregen een campingbedje niet goed uitgevouwen. Super dat dit online staat en ons probleem hiermee is opgelost 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.