Pssst, bakfiets kopen?

De bakfiets was er natuurlijk veel eerder dan het modeverschijnsel dat zo’n fiets voor sommigen is. Terecht: ze zijn degelijk, handig, duurzaam en soms zelfs erg mooi om te zien. 

Waar gebruik je zoal een bakfiets voor? Welke eigenschappen en verschillen zijn er? Waar moet je op letten als je er één wilt aanschaffen? Lees het op Gratis Tips.

Doel van de bakfiets

Een ruime driewieler, elektrisch ondersteund: de Babboe Big

Wat wil je met je bakfiets vervoeren? Vaak: kinderen. Hier zijn ze dan meestal ook goed in, zolang de kinderen niet té groot zijn en (serieus) ze goed met elkaar overweg kunnen. Immers, ze zitten dicht tegen elkaar aan. Zijn het er meer dan 2, dan is het in veel gevallen lastiger de kids te herbergen. Sommige fietsen hebben een extra bankje waarbij het 3e of zelfs 4e kind achterstevoren zit. Dat klinkt ons wat minder prettig in de oren.

Voor de rest kun je er natuurlijk van alles in kwijt, zolang het niet te zwaar wordt: de maximale belading kun je altijd vinden in de specificaties. Boodschappen bijvoorbeeld, dat gaat meestal geweldig. Al dan niet in combinatie met kinderen! Vergeet daarnaast voor de kortere afstanden ook niet: vervanging van de auto. Zeker een elektrische bakfiets kan dit prima; dan vaak in combinatie met een functie als vervoermiddel voor kinderen. De aanschafprijs is relatief hoog, maar de kosten per kilometer stellen weinig voor vergeleken met een auto.

Aantal wielen

Een lange tweewieler van Bakfiets.nl (CargoBike Classic Long)

Bakfietsen zijn er als tweewieler of driewieler. Probeer zelf altijd eerst het verschil uit. Je zult merken: op een driewieler stap je iets eenvoudiger op, maar de tweewieler is beslist sneller én draait eenvoudiger de bocht door. Een driewieler is dus ook niet per se veiliger, omdat met enige snelheid bochten juist lastige te nemen zijn. Als er al een bakfiets omkiept, dan zal het vrijwel nooit de tweewieler zijn.

En gaat het over een elektrisch ondersteunde fiets, dan is het snelheidsverschil al zo 10 km/u. De bak kan bij een tweewieler eventueel iets breder zijn, omdat bij een driewieler de voorwielen naast de bak de gehele fiets anders erg breed zouden maken. Wel is de tweewieler altijd een stukje langer dan de driewieler, juist omdat het voorwiel vóór de bak is gemonteerd. Je kunt zelf bedenken wat de consequenties zijn voor parkeren. Onze voorkeur heeft al met al: de tweewieler. Maar laat dit vooral afhangen van wat je zelf van belang vindt.

Materialen

Net als gewone fietsen zijn bakfietsen doorgaans van staal of aluminium gemaakt. Het laatste is wat duurder, maar lichter, stijver en roestvrij.
De bak zelf is vak van hout, soms van kunststof. Qua gewicht ontlopen ze elkaar niet veel. Van hout horen we soms dat vocht de bak op den duur vernielt. Een tip is dan ook om je bakfiets zo vaak mogelijk onderdak te stallen.

Elektrische ondersteuning

De Cabby van Gazelle heeft een handige inklapbare bak. Het aantal gordels suggereert dat er drie kinderen naast elkaar kunnen zitten. Dit lijkt ons erg optimistisch.

Reken maar, een bakfiets is heel wat zwaarder dan een gemiddelde gewone fiets. Wil je een beetje doorfietsen, dan is elektrische ondersteuning geen overbodige luxe. Zeker bij iets grotere afstanden en bij hellingen. Overweeg dan de meerprijs te betalen voor elektrische ondersteuning. Helaas kan dit maar zo ca 1000 euro meer zijn.

Een accu zou minimaal zo’n 400 Wh aan capaciteit moeten hebben om ‘redelijke afstanden’ te overbruggen. Lees goed de handleiding voor de accu, om de levensduur te vergroten: een accu vervangen is meestal geen prettige kostenpost (300-600 euro, helemaal afhankelijk van capaciteit en merk).

Kenmerken en accessoires

Overweeg je serieuzer een bakfiets, denk dan ook aan verdere accessoires. Niet omdat ze soms érg nuttig zijn, ook omdat daardoor de prijs van de fiets flink verder kan stijgen. Denk aan een regenhoes (voor over de bak en/of over jezelf), een bagagedrager (indien niet aanwezig) voor extra fietstassen of kinderzitje voor nóg een kindje.

Verder zijn er overwegingen die je ook bij normale fietsen maakt, zoals type rem, type versnelling e.d. Kort gezegd, een bakfiets heeft stevige remmen nodig vanwege het zware gewicht. Die zitten er doorgaans op (schijfremmen zijn de beste wat dit betreft). Een traploze versnelling zoals de NuVinci is wat prijziger dan een naafversnelling, maar werkt erg prettig. Je hebt dan een ‘oneindig’ aantal versnellingen, exact in te stellen naar je eigen voorkeur.

Bekijk welke speciale eigenschappen een bakfiets verder heeft. Misschien is het handig dat de bak afgenomen kan worden of opgevouwen (zoals bij de Gazelle Cabby). Bij een aantal bakfietsen is het mogelijk een Maxi-Cosi te vervoeren. Dit gebeurt meestal met een houder die je apart moet aanschaffen.

Merken en prijzen

De Urban Arrow: volgens velen de Ferrari onder de bakfietsen

Bekende merken van fabrikanten zijn:

  • Bakfiets.nl: zeer bekend, wellicht marktleider in Nederland, van iets voordeliger tot flink prijzig. Houten bakken.
  • De Fietsfabriek: Stalen frames. Degelijk.
  • Babboe: houten bakken. Verkoopt alleen online, mogelijk daardoor wat voordeliger. Wel op verschillende plaatsen te proberen op testdagen.
  • Urban Arrow: zeer weinig modellen, maar dan wel de beste van Nederland (dat is de mening van velen): aluminium, traploze versnelling, prachtige vormgeving…
  • Johnny Loco: degelijke aluminium bakfietsen met een wat klassiek uiterlijk.
  • Winther: Deens kwaliteitsmerk. Goed, fraai – en daar betaal je dan ook voor.

Prijzen? Die hangen natuurlijk helemaal af van wat je zoekt. Denk aan materialen, ondersteuning etc. Van zo’n 1000 tot rond de 5000 euro is realistisch (nieuwprijzen).

Verkrijgbaarheid

Is een nieuwe bakfiets je te duur? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Kijk dan zeker rond op sites zoals Marktplaats. In dat geval, ga zelf kijken hoe de fiets eruitziet, zodat je geen kat in de bakfiets koopt. Controleer op beschadigingen, onderzoek hoe soepel fiets, remmen en versnellingen werken. En zeker bij een elektrische fiets: hoeveel km heeft deze gelopen? Vervangen van een accu is beslist niet gratis, zoals gezegd.
Anderzijds, online winkels zijn vaak interessant; een goed startpunt voor je zoektocht. Maar ga altijd zelf ook kijken én probeer verschillende bakfietsen in de praktijk.

Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.