Baby

Tijd voor je baby en toch alles doen?

BabyWanneer je pas moeder bent geworden is de kans groot dat je constant het gevoel hebt dat je tijd tekort komt.

In de kraamperiode begint het al. Ook al heb je dan vaak alleen nog maar te maken met de zorg voor jezelf en je baby. Maar zodra je de kraamverzorgster hebt uitgezwaaid en je steeds weer meer taken op je neemt kom je erachter dat tijd eigenlijk heel erg schaars is: zaten er maar meer uren in een dag!

Hieronder lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je tijd hebt voor je baby en toch nog behoorlijk wat kunt doen.

Acceptatie

Zou je graag weer net zo productief willen zijn als toen je nog geen moeder was? Dan moet ik je helaas teleurstellen: dat gaat je (voorlopig) niet lukken. Een baby vraagt nou eenmaal tijd en ook al deel je alles nog zo creatief in: feit blijft dat je minder tijd overhoudt dan voorheen.

De eerste stap is dan ook: accepteren dat je minder tijd hebt en de lat een stuk lager leggen. Dit voorkomt een hoop frustraties. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer wat minder te willen en wat meer te strepen in je to-do lists.

Prioriteiten stellen

Want van alles wat er op je to-do list staat kun je je afvragen of het nou wel zo belangrijk is. Hou je lijst zo kort mogelijk, zeker in het begin. En dan bedoel ik ook echt kort. 1 taak naast het zorgen voor jezelf en je baby is in het begin al moeilijk zat! Probeer niets te forceren, je kunt vanzelf meer uit een dag halen, het heeft alleen wat tijd nodig.

In het begin mag je best trots zijn op zoiets “simpels” als dat het je gelukt is om op tijd gedoucht te hebben voordat de kraamvisite langskomt!

Anders denken

Acceptatie en prioriteiten stellen zijn erg belangrijk wanneer je de onderstaande tips wilt gebruiken. Wees vooral realistisch: er gaan maar 24 uur in een dag en een gedeelte daarvan heb je hard nodig om goed te slapen en te eten.

Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt dan kun je ook minder goed voor je baby zorgen. Je hebt gewoon minder tijd te besteden dan “vroeger”, geen wonder, je bent moeder geworden, dat is een enorme verandering! Probeer dan ook niet te veel te vergelijken, je bent nu verantwoordelijk voor een klein wezentje dat ook tijd en aandacht verdient!

Wanneer je nu de tijd neemt om je baby te leren kennen en te reageren op wat je kindje nodig heeft dan verdient zich dat later dubbel en dwars terug in een tevreden kindje.

Goed, de tips:

Accepteer hulp

Vrienden en familie vinden het vaak geen probleem om even bij te springen. Dit kan gaan om hele simpele dingen zoals de was opvouwen, de hond uitlaten, het gras maaien of een keertje komen koken. Of oppassen zodat jij even je handen vrij hebt.

Het zijn kleine dingen, maar daardoor heb je net even iets meer ruimte voor andere dingen en dat kan een wereld van verschil betekenen wanneer je het erg druk hebt en haast niet meer aan jezelf toekomt!

Doe veel samen

Heel veel klusjes kun je samen met je baby doen. Zo heb je ook echt even tijd voor jezelf wanneer je baby ligt te slapen! Was opvouwen gaat bijvoorbeeld prima op het grote bed, leg je baby erbij en vouwen maar. Zo kun je met je kindje praten en vertellen wat je doet. Neem een speeltje mee voor als je kindje het zat is en jij nog niet helemaal klaar bent.

Zorg voor speelplekjes door het huis heen. De box beneden, een wipstoeltje in de keuken en een speelkleed boven. Zo kun je door het huis heen bezig zijn en je kindje meenemen.

Wanneer je kind groot genoeg is om in een kinderstoel te zetten dan kun je hem bij het eten koken in de buurt van het aanrecht zetten met een speeltje of een broodkorst om op te sabbelen. Let er wel op dat je kindje niet bij hete of scherpe voorwerpen kan.

Lichamelijk contact

Er zijn periodes waarin je kindje erg veel behoefte heeft aan lichamelijk contact en het niet accepteert wanneer het wordt weggelegd. In dat soort gevallen kan een draagdoek uitkomst bieden. Je kindje is dan dicht bij je en je hebt je handen vrij. Geoefende moeders geven zelfs borstvoeding in de draagdoek terwijl zij met andere dingen bezig zijn.

Een draagdoek kan ook erg handig zijn wanneer je meer jonge kinderen rond hebt lopen die ook jouw aandacht nodig hebben.

Hoe doe jij dat?

Heb je zelf nog handige tips waar andere ouders wat aan kunnen hebben? Laat het dan hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Ik denk dat ik vooral veel moeite ga hebben met het accepteren van hulp. Ik ben iemand die het liever zelf doet namelijk whaha.

  2. Toen mijn dochter nog een baby was kon ik moeilijk hulp accepteren, en wilde alles zelf doen. Gelukkig ben ik daar tegenwoordig toch wel iets beter in geworden 🙂

  3. Goed artikel en zeer handig voor jonge ouders! Het vergt echt planning en geluk om een baby te combineren met al het andere. Met deze tips gaat het iedereen lukken!

  4. Martiena de Graaf schreef:

    Wat een goed artikel! Heb zelf geen kinderen, maar begrijp heel goed dat dit voor ouders heel fijn is om te lezen!

  5. Mooi artikel! Hulp accepteren is inderdaad zo belangrijk! Denk dat veel mensen wat aan dit artikel zullen hebben

  6. Ik denk dat ik heel veel problemen ga hebben met acceptie van de hulp. Ik wil namelijk altijd alles zelf doen en bij kids wordt dat probleem vast nog veel erger.

  7. Vooral hulp accepteren is eem dingetje voor veel moeders. Ook voor mij. Maar ook heel belangrijk. Zeker in combinatie met prioriteiten stellen. Anders loop je jezelf voorbij en valt de rest in het water. Dat helpt niemand.

  8. Hulp is idd de beste tip! Maar moeilijk te accepteren vaak, je wilt het gewoon allemaal nog zelf kunnen.

  9. Mooi artikel, zelf geen hulp gehad, maar dat komt vooral omdat onze dochter te vroeg is geboren en onze familie en vrienden allemaal ver wonen. Ligt ook een beetje aan de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.