fopspeen

Wat je beslist moet weten over fopspenen

fopspeenOverweeg je een fopspeen te gaan gebruiken voor je kindje en wil je weten welke soort speen het meest geschikt is? Hier vind je alle informatie. Ook over het afbouwen van de fopspeen en informatie over waar je leuke fopspenen kunt kopen, bijvoorbeeld een fopspeen met naam of een grappige afbeelding.

Waarvoor worden fopspenen gebruikt?

Een fopspeen wordt gebruikt om de zuigbehoefte van een baby te stillen. Dit wordt meestal toegepast bij baby’s die flesvoeding ontvangen. Zij mogen per dag slechts een maximum hoeveelheid voeding krijgen, hebben ze daarna nog behoefte om te zuigen dan wordt vaak de fopspeen ingezet. Bij baby’s die borstvoeding krijgen wordt de zuigbehoefte vaak al (grotendeels of totaal) aan de borst bevredigd. Toch kunnen borstgevoede baby’s ook baat hebben bij een fopspeen.

Wel of geen fopspeen?

Er zijn ouders die absoluut tegen het gebruik van een fopspeen zijn en er zijn ouders die hun kind van 3 jaar vrijwel 24 uur per dag met een fopspeen rond laten lopen. De meeste ouders zitten echter ergens tussen die twee uitersten in.

Voordelen van een fopspeen

  • Een fopspeen kan tijdelijk rust brengen als er even niet gevoed kan worden
  • Baby’s slapen soms makkelijker in met een speentje in hun mond
  • Een fopspeen is makkelijker af te leren dan duimzuigen, omdat je zelf kunt bepalen wanneer je je kindje de speen geeft en wanneer niet

Nadelen van een fopspeen

  • Wordt de fopspeen vaak gebruikt, dan kan het een drama zijn wanneer deze kwijt is
  • Er komt een periode dat je kindje zelf de fopspeen uitdoet, maar nog niet in kan doen
  • Het gebruik van een fopspeen moet vaak worden afgebouwd
  • Langdurig gebruik van een fopspeen heeft een negatieve invloed op de spraakontwikkeling en het gebit van je kindje

Fopspeen en borstvoeding

Geadviseerd wordt om bij borstvoeding de eerste periode de speen zo min mogelijk te gebruiken. In ieder geval totdat de borstvoeding goed loopt. Dit is omdat je kindje via de speen een andere zuigtechniek aanleert dan aan de borst. Ook verstoort een fopspeen het vraag-/aanbodprincipe van borstvoeding (dit principe houdt in dat de hoeveelheid melk precies wordt aangepast aan de behoefte van je kindje). Heeft je kindje troost nodig? Leg hem of haar dan aan de borst. In noodgevallen kan sabbelen op je pink uitkomst bieden.

Welke speen is het meest geschikt?

Bij borstvoeding wordt de kersvormige speen aangeraden omdat deze het meest de vorm van de borst + tepel benadert. Tegen de tijd dat de eerste tandjes doorkomen (5-6 maanden) wordt de zogenaamde “dental”-speen aangeraden. Deze is plat en het uiteinde staat schuin omhoog. Verder zijn er extra sterke spenen verkrijgbaar voor baby’s die al een paar tandjes hebben.

Fopspeen reinigen

Een fopspeen moet je regelmatig uitkoken, dit kan zowel in een pan als in de magnetron.

Uitkoken in de pan

Breng water aan de kook (met een waterkoker gaat dit sneller) en doe het speentje 3-5 minuten in de pan met kokend water. Je kunt de fopspeen daarna in een schoon washandje bewaren of in het opberghulsje, als je dat erbij hebt gekregen.

Uitkoken in de magnetron

Doe de speen in een (magnetronbestendig) bakje water en zet deze in de magnetron. Laat het water vervolgens 3-5 minuten koken.

Hoe vaak reinigen?

  • Een nieuwe speen vóór het eerste gebruik eerst 3-5 minuten uitkoken
  • De eerste 8 weken dagelijks uitkoken
  • Daarna 2 keer per week uitkoken

Controleer de speen voor elk gebruik. Wanneer deze beschadigingen vertoond dan dien je de speen direct te vervangen. Vervang de fopspeen sowieso elke 6 weken.

Fopspeen met naam

Het is mogelijk om de naam van je kindje op een fopspeen te laten drukken. Niet alleen heel erg leuk maar ook praktisch om bijvoorbeeld speenverwisseling te voorkomen op de opvang. Een andere tekst is natuurlijk ook mogelijk. Leuk voor bijvoorbeeld vaderdag of om de komst van een broertje of zusje aan te kondigen!

Grappige fopspenen

Naast de normale fopspenen zijn er ook hele grappige varianten verkrijgbaar waarbij het bijvoorbeeld lijkt alsof je baby een hele rare grote mond heeft. Ook zijn er varkensneusjes te krijgen of glow in the dark spenen. Er wordt aanbevolen dit soort speciale spenen pas vanaf 3 maanden te gebruiken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.