Zwanger of niet? De eerste zwangerschapsverschijnselen

Veel vrouwen merken al vroeg in de zwangerschap dat hun lichaam verandert. Dat kan gaan om hele kleine subtiele dingen. Vaak hadden ze achteraf bezien al veel eerder door dat ze zwanger waren, maar weten ze de verschijnselen aan iets anders zoals een griepje of moeheid.

Een zwangerschapstest geeft natuurlijk meer duidelijkheid, maar onderstaande lijst van zwangerschapsverschijnselen geeft je alvast een idee hoe groot je kans is op een zwangerschap.

Menstruatiecyclus

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt (om de 4 weken ongesteld) dan vindt twee weken na je menstruatie de eisprong plaats. Op dat moment ben je vruchtbaar. Als je bevrucht wordt dan ben je in principe twee weken zwanger op de datum dat je weer ongesteld had moeten worden. Voor het gemak rekent men een zwangerschap altijd vanaf de laatste menstruatiedatum. Dus ook al is op je NOD (de dag dat je niet ongesteld bent terwijl je het wel had moeten worden) het eitje nog maar twee weken geleden bevrucht, er wordt dan gesproken van een zwangerschap van vier weken.

Symptomen van zwangerschap

Elke vrouw is anders, dus het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je met alle symptomen op de lijst te maken krijgt. Het ene lichaam reageert nou eenmaal heel anders dan het andere. Van onderstaande zwangerschapsverschijnselen is bekend dat ze bij veel vrouwen voorkomen:

1) Verbeterd reukvermogen – je ruikt beter dan eerst

2) Veranderde smaak – sommige dingen die je eerst lekker vond gaan je ineens heel erg tegenstaan

3) Misselijkheid – kan variëren van een weeïg gevoel tot echt over moeten geven. Dit gevoel komt vooral voor op momenten dat je moe bent zoals ’s morgens bij het opstaan of halverwege de middag, wanneer de meeste mensen een energiedip hebben

4) Gespannen of (iets) grotere borsten – alsof ze iets opgeblazen zijn, soms is aanraking zelfs pijnlijk

5) Brandend maagzuur – vooral ’s avonds

6) Menstruatieachtige krampen in de onderbuik

7) Licht bloedverlies – dit gaat dan vaak om een zogenaamde innestelingsbloeding of een geknapt vaatje in de baarmoedermond die bij een zwangerschap beter doorbloed is. Neem bij hevig bloedverlies en erge buikpijn altijd even contact op met je huisarts.

8) Duizeligheid

9) Verandering in eetlust – meer trek of juist minder

10) Anders slapen – ’s nachts wakker worden of ineens juist niet meer, slechter inslapen

11) Puistjes – in gezicht, decolleté en rug

12) Verandering in de ontlasting – verstopping of juist diarree

13) Vermoeidheid

14) Niet ongesteld worden op de dag dat je het normaal gesproken zou verwachten

15) Vaker plassen dan normaal

16) Meer afscheiding

17) Stemmingswisselingen

18) Droge slijmvliezen – van neus en ogen

Zwangerschapstest

Wanneer je een aantal van bovenstaande zwangerschapsverschijnselen herkent dan is er een behoorlijke kans dat je zwanger bent. Om zeker te weten of je zwanger bent of niet kun je een zwangerschapstest doen. Er zijn veel verschillende testen te koop. De meeste zwangerschapstesten kun je uitvoeren vanaf de datum dat je ongesteld had moeten worden.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Marise schreef:

    Ja, volgens mij ben ik zwanger! Ik herken een aantal symptomen uit de lijst! Maar ik ga over 3 dagen voor de zekerheid nog even een zwangerschapstest doen om het nog wat zekerder te weten… Wish me luck mensen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.