Tips tegen heimwee bij kinderen

Wanneer een kind uit logeren gaat kan het last krijgen van heimwee. Heimwee komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar, maar ook jongere en oudere kinderen kunnen last hebben van heimwee en verlangen naar thuis. Ze missen hun eigen ouders, hun broertjes en zusjes en de eigen slaapkamer.

Hieronder vind je eerst een aantal tips voor ouders die kinderen hebben met last van heimwee. Daaronder staan ook nog een aantal tips voor kinderen zelf die last hebben van heimwee en hier iets aan willen doen.

Tips voor ouders

Oefenen met logeren is heel belangrijk. Hoe meer ervaring een kind heeft met uit logeren gaan, hoe kleiner de kans op heimwee. Laat je kind dus regelmatig logeren bij vriendjes of familie. Hiermee doet je kind ervaring op met het slapen op andere plaatsen dan thuis in het eigen bed en leert het omgaan met gevoelens van heimwee.

Omgaan met heimwee

Vertel je kind dat het heel normaal is dat het heimwee voelt. Neem je kind serieus en bedenk samen manieren om met de heimwee om te gaan. Hieronder vind je een aantal tips.

Foto’s

Foto’s van ouders, broertjes en zusjes kunnen vaak helpen bij gevoelens van heimwee. Maar wanneer het kind op dat moment geen last heeft van heimwee kunnen foto’s ook gevoelens van heimwee uitlokken. Het beste kun je deze foto’s geven aan een volwassene zodat ze erbij gepakt kunnen worden wanneer je kind daar behoefte aan heeft.

Knuffel

Vertrouwde spulletjes kunnen heimwee ook verzachten. Slaapt je kind thuis altijd met een bepaalde knuffel dan mag die natuurlijk ook mee uit logeren!

Activiteit

Vooral op momenten dat je kind even niks te doen heeft kan heimwee opspelen. Leuke uitjes helpen vrijwel altijd, maar het kan ook verholpen worden door het kind iets om handen te geven, bijvoorbeeld door het mee te laten helpen het eten klaar te maken of drinken in te schenken.

Aandacht

Even wat persoonlijke aandacht doet ook wonderen. Degene waar je kind logeert kan een gesprek met je kind aangaan en het laten vertellen waarom het heimwee heeft. Dit werkt vaak enorm bevrijdend.

Dagboek

Voor oudere kinderen kan het ook werken om een dagboek mee te nemen en daarin te schrijven wanneer het last heeft van heimwee.

Laat je kind meedenken

Wanneer kinderen wat ouden worden willen ze zelf vaak ook iets doen aan hun gevoelens van heimwee. Laat je kind dan ook meedenken over manieren om heimwee tegen te gaan of om ermee om te gaan. Op welke momenten krijgt het last van heimwee, ’s avonds in bed of juist tijdens het eten? Je kunt hier vast samen een oplossing voor bedenken.

Langzaam opbouwen

Misschien zijn er logeeradressen waar je kind minder last heeft van heimwee dan bij anderen? Overleg samen over een plan waarbij je de logeertijd langzaam opbouwt. Ook is het bij het oefenen vaak fijn om een “ontsnappingsroute” te hebben in de zin dat je kind altijd op kan bellen dat het opgehaald wil worden. Gewoon het idee al dat die mogelijkheid er is, biedt vaak voldoende zekerheid zonder dat er gebruik van gemaakt hoeft te worden. Mocht je kind toch bellen, haal het dan ook meteen op. Zo leert het erop vertrouwen dat het altijd in geval van nood een beroep op je kan doen en zal het de volgende keer misschien genoeg hebben aan het idee alleen al dat die mogelijkheid er is.

Positieve instelling

Wanneer je dingen zegt als “ik hoop dat je deze keer geen last zult krijgen van heimwee” voed je onbedoeld de gevoelens van heimwee. Wees optimistisch en enthousiast. Straal uit en zeg dat je zeker weet dat je kind het naar zijn of haar zin zal gaan hebben.

Tips voor kinderen met heimwee

Wanneer je last hebt van heimwee dan kan dat erg vervelend zijn. Het is heel normaal dat je af en toe verlangt naar thuis, je ouders en je eigen vertrouwde omgeving. Wanneer je erg veel last hebt van deze gevoelens en er verdrietig om wordt dan heb je vast wel iets aan onderstaande tips.

Ga iets leuks doen

Wanneer je niets doet ga je vaker aan je heimwee denken. Doe bijvoorbeeld een spelletje met iemand of ga naar buiten. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, “iets leuks doen”, maar je zult zien dat wanneer je eenmaal bezig bent, je je gevoelens van heimwee makkelijk even vergeet.

Schrijven

Schrijf een brief aan je ouders die je aan hen kunt laten lezen als je weer thuiskomt. Hierin kun je vertellen wat je allemaal hebt gedaan. Schrijven werkt vaak beter dan even bellen, omdat sommige kinderen erg verdrietig kunnen worden wanneer ze de stem van papa of mama horen en nog niet naar huis kunnen. Je kunt ook met je ouders smsen wanneer je een mobiele telefoon hebt. Spreek dan wel een maximum aantal smsjes per dag af (bijvoorbeeld 3 of 5), zodat je niet constant aan het smsen bent maar ook kunt genieten van het logeren.

Erover praten

Praat met iemand over je gevoel van heimwee. De meeste kinderen en volwassenen hebben er zelf ook wel eens last van gehad en hebben vast ook tips voor je of kunnen je moed inspreken. Ook voel je je vaak al beter als je er even over hebt kunnen praten.

Positief denken

Hoewel je je flink verdrietig kunt voelen wanneer je heimwee hebt zijn er natuurlijk ook positieve dingen aan logeren of vakantie. Je doet leuke dingen die je anders niet doet. Je ziet mensen die je anders niet ziet. Probeer te bedenken wat je ouders zouden zeggen om je gerust te stellen. Bedenk bij jezelf dat het logeren maar tijdelijk is, over een paar dagen ga je alweer naar huis! Wat voor leuke dingen van het logeren zou je dan missen?

Tips of vragen

Heb je zelf nog vragen over heimwee of heb je een handige tip voor anderen? Plaats deze dan hieronder!

Vergelijkbare berichten

208 reacties

 1. Hoi ik ben Britt en ben 12 jaar ik ga over een paar weken op schoolkamp en als ik er nu al aan denk krijg ik al heimwee maar ik moet van mijn moeder ik moet er helemaal niet aan denken als ik op de boot stap ik barst gewoon in teranen uit en dan moet ik in de avond naar bed dan moet ik weer huilen maar ik durf dan niet naar huis wat zullen ze wel niet van me denken…. iemand tip voor me ? alvast bedankt ! x Britt

  1. mirthe schreef:

   Als je heimwee hebt ga dan naar buiten en kijk naar de maan en denk dat degene die je mist ook naar de maan kijkt.

   xoxo mirthe

   1. Janneke schreef:

    Heey ik heb heimwee en ik ga 3 dagen en 2 nachten op kamp ik wil liever niet mee maar ik weet dat ik daar spijt van ga krijgen en dat het juist niet goed is om niet mee te gaan ! Iemand tips?

  2. Ik heb vaak als ik uit logeren ga dat ik savonds er last van krijg heel irri du in de avond kan je niet nar buiten enz. Maar de tips hier boven heb ik getest bij het logeren bij me oma en het helpt dus lees de
   Tips x elisa

   1. Dat heb ik precies ook dus ik ga je advies op volgen

  3. hoi Britt ik heb ook heimwee en mijn vriendin ook en zij ging ook op school-kamp maar haar vader sliep had een hotel in de buurt en als ze hele erge heimwee kreeg kwam hij langs maar het helpt veel als je het tegen vriendinnen zegt want dan kunnen ze je mischien helpen
   groetjes: Merel

  4. hoi ik ben Merel en vanavond ga ik logeren bij me hartsvriendin in een tent op een camping alleen het is heel erg ver weg ik weet niet wat ik kan doen want als ik er aan denk heb ik al heimwee help me please!! -x- Merel

   1. Iedereen op kamp heeft heimwee
    Heb ik gehoord zelf de stoerste
    Hebben heimwee en huilen
    Dus je hoefd niet bang te zijn
    Dat je de enige bent want dat is nooit
    Zo! Groejes

  5. daantje schreef:

   Lieve britt ik ken dit heel erg ik heb dit zelf ook. Ik heb een paar tips voor je:
   Ik weet niet in welke klas je zit dus vertel het aan de leerkracht of aan je mentor. Zorg dat je vriendinnen het weten het liefst nog alle meiden uit je klas. Neem een knuffel mee en als je bang bent dat ze je gaan uitlachen leg hem in je slaapzak of onder je kussen of onder je dekbed. Ik weet zeker dat het je gaat lukken waarschijnlijk ben je zomerkamp geweest maar deze tips zijn dan voor de volgende keer ik heb vertrouwen in je xx

  6. heey brit
   wij gaan al op kamp in groep6 ik heb heimwee door kamp dus ik ben dit jaar niet mee gegaan

   1. Nynke,
    het is niet goed om niet mee te gaan!
    Ik heb ook wel is last van heimwee.
    Maar op die manier geef je toe aan de heimwee!
    Wil je dan nooit meer op kamp met je vriendinnen?
    Je kan beter wel gaan de volgende keer.
    Dan leer je dat het helemaal niet zo erg is!
    En je kan al is de week ervoor ofzo een paar nachten bij een vriendin blijven….
    Zo leer je dat het niet zo erg is en heb je vertrouwen in jezelf tegen dat het kamp begint!

    Grtjes Fiebe

    1. gewoon ik schreef:

     Ik ga over een week op kamp en ik heb er wel zin in enzo maar ik heb heel erg heimwee en ik zie vooral op tegen de nachten want ik weet zeker dat ik heimwee krijg en mijn meester weet ervan maar ik ben heel vaak alleen dus ik heb niemand waar ik het tegen kan zeggen help my pleas.

    2. gewoon ikzelf schreef:

     Ik ga over een week op kamp en ik heb er wel zin in enzo maar ik heb heel erg heimwee en ik zie vooral op tegen de nachten want ik weet zeker dat ik heimwee krijg en mijn meester weet ervan maar ik ben heel vaak alleen dus ik heb niemand waar ik het tegen kan zeggen help my pleas.

   2. K heb soms heimwee als ik alleen bijvb een week bij mn oom ben in een ander land en niet 123 naar huis kan maar als je op kamp gaat met vriendinnen heb je het leuk en denk je er niet over heb ik ook gehad

  7. Ah wat fijn om dit te lezen ik ben Sanne 13 jaar oud ik ben ook vorrig jaar op kamp geweest en ik moest ook en de zelfde dingen die jij omschreef kan ik me weer helemaal bedenken dat ik dat ook dacht verder ben ik toch gegaan op een avond moest ik zo erg huilen dat ik er even doorheem zat ik schaamde me van binnen diep maar eigelijk was het ook wel goed geweest want toen mensen het zagen dat ik er zo mee zat gingen ze me ook helpen en dat heeft me toch geholpen met kamp X verder is mijn heimwee niet over hoor want ik zit nu weer met een probleem dat ik over 2 weken naar de efteling ga met mijn nieuwe school en daar zit ik ook heel erg mee … maar met kamp heeft het me dat wel geholpen en wat ook een tip is voor als je gaat kamperen ga vast een paar dagen slapen op het luchtbed op matje zodat je er aan kan wennen met slapen X veel succes

  8. please help me ik vertrek zondag op kamp echt ik ben zooooo bang dat ik heimwee ga hebben ik ben nu ook 11 en mijn vriendin zegt dat ze het waarschijnlijk ook gaat hebben! maar dat troost me niet echt ik ben bang ik ga zo hard huilen! geef me tips: pleeaaaseee!!!!!!
   je kan me mailen op NeleKoks71@gmail.com
   help me!
   x-heimweetje

   1. Lieve Nele,
    het beste is dat je niet aan heimwee denkt!
    En zeker niet beginnen huilen wnnr je aan de schoolpoort staat waar je ouders bij staan,zo maak je het alleen maar moeilijk voor je ouders.
    Wat ook fijn is om te doen is om je leerkracht ingelichten.
    Dat heb ik ook gedaan met een briefje.
    Mijn leerkracht zei dat ik het altijd kon zeggen wnnr dat ik mijn ouders mis en als het echt niet gaat mag ik met mijn ouders bellen!
    Dat kan jij mss ook vragen de volgende keer?
    Wnnr dat de heimwee toeslaat probeer ik dan over te praten met iemand dat helpt!
    En wnnr je die knop hebt omgedraaid heb je het zooooo leuk!
    Denk daar aan de leuke dingen!
    En wat je ook best meeneemt is iets vertrouwd van thuis zoals: je hoofdkussen,je favo knuffel,……
    Ik kom laat met de reactie maar ik hoop wel dat je hier nog iets aan hebt!

    X

  9. Anoniempje schreef:

   Hoi ik ben nu bij mijn oma aan het logeren ik heb zo erg last van heimwee????

   1. help mij schreef:

    ik oook help wat moet ik doen ben zo bang durf niet te slapen!!!!!!!

     1. Solange schreef:

      Hallo lieve meid, ik ben een oma wiens kleindochtertjes af en toe eens komen slapen. Zij hebben ook last van heimwee, ze houden zoveel van hun mama en papa dat ze hen niet goed kunnen missen. En dat is maar goed ook. Maar het maakt het voor hen dus niet gemakkelijk. Ik heb daar alle begrip voor. Ik probeer hen te troosten door erover te praten en hen te vertellen dat morgen mama en papa hen terug komen halen en weer leuke dingen samen gaan doen. Je moet helemaal niet verlegen zijn omdat je heimwee hebt, dat komt alleen maar omdat je hetgeen je achter laat zo lief hebt. En dat is goed. Toen ik klein was wilde ik ook niet van huis weg. Ik heb daardoor veel gemist want uit logeren gaan is een andere wereld ontdekken en daar leer je toch wel veel van. Ik zou zeggen, profiteer van de keren dat je uit gaat logeren en ervaar hoe het is om een beetje zelfstandig te zijn. Het gaat je zeker lukken. Probeer te genieten van de logeerervaring door de plannen van morgen te bedenken. Heel veel liefs en dikke knuffels van een oma van twee super schatten van kleindochters Van 5 en 3 jaar oud. Oma’s knuffelen nog zo graag….er is vast en zeker een troostplaatsje op hun schootje met super veel warmte en liefde….daaaag

   2. Ibtisam schreef:

    Hey ik ben ibtisam ben 12 jaar ik GAA over 5 dagen op kamp maar ik ben super bang ik heb het gevoel als ik weg ga dat er iets gebeurd thuis kunnen jullie helpen?

  10. maureen schreef:

   Hooi Brit ik ga over een paar weken ook op schoolkameraad en ik durf ook echt niet elke avond in bed moet ik huilen want dan heb ik er al last van als ik eraan denk maar ik moet ook van mijn moeder oow ja e als tip neem een knuffel mee en een dagboek ik wens je veel succes met schoolkameraad ps. Je bent echt niet de enigste met heimwee

  11. maureen schreef:

   0OW Ja En Om Vast Te OefenEn KAN JE EEN Keer Bij IEMAND Gaan Logeren Dan WEET Je Een Beetje Hoe Het voelt

  12. rickey schreef:

   He britt ik had in groep 6 ook heimwee maar toen zei mij juf doe wat leuks en toen heb ik de hele tijd iets leuk gedaan en toen had ik geen heimwee meer en ik kon ook gewoon slapen dus veel plezier of je doet net of je ziek ben en dan kom je de volgende gewoon even op bezoek groetjes ricky

  13. Wil ik niet zeggen x ? schreef:

   Hoii, ik heb ook heimwee en het is echt niet erg ?

   Ik ga namelijk vandaag logeren, ik heb er wel zin in maar ben bang voor de nacht ?
   Ik heb wel wat tips:
   – Neem een knuffel mee je kan er ook parfum van je vader of moeder op spuiten zodat je het gevoel hebt dat je bij ze bent ❤
   – Neem je eigen kussen mee! Je bent er aan gewent en daardoor heb je meer gevoel van thuis ?
   – Zeg tegen je vriend(in) dat je heimwee hebt en zeg dat een tip was dat je je niet moet vervelen ( Want als je niks te doen hebt denk je aan thuis ) ?
   – Doe wat je thuis ook altijd doet! Drink je om 9 uur nog een glas water? Vertel het! Ze zouden je vast en zeker water geven!! ?
   Dat waren mijn tips die ik gebruik ❤ Ik hoop dat jullie(jij) er wat aan hebt ? Ik heb namelijk gisteren voor de eerste keer gespeeld met Mn vriendin ( er is nog wat van voor gebeurd ) En we gaan metteen slapen ze is heel lief dus! Maar ze was gister bij mij spelen en ik slaap bij haar.
   LEUKE TIP
   -als je musical.ly hebt of je vriendin kan je gekke dingen opnemen ?
   -Maak een video voor YouTube!! Ga mensen prank callen of doe een Q&A..
   Nu ga ik echt.. doeggg!!
   Iedereen superveel sterkte xx!!!! En voor kamp of dat soort dingen.. dan ben je echt NIET bang ofzo geloof me ❤

  14. ik heb echt suuperveel last van heimwee hebben jullie een tip voor het te doen stoppen

  15. Ik heb precies hetzelfde ik ben nog maar tien het gevoel is irritant soms lich ik ook in me bed te huilen maar ik kan best een nacht zonder me ouders maar het is gewoon het gevoel

  16. Hoi Britt ik heb ook het zelfde probleem als jij,maar ik heb een oplossing bedacht samen met m,n moeder dat ik 2 nachtjes ga. Misschien kan jij ook z,n soort oplossing met je moeder.

  17. Tippiesss schreef:

   Hoii Britt je kan ook een foto van je ouders of wie je ook mist kan je op je achtergrond zetten van je telefoon of iPad enzovoort of je neemt een foto mee dan kan je altijd naar ze kijken
   Mij helpt dat

  18. Hoi Britt, ik ben lena. Ik ben ook 12 jaar oud en heb precies het zelfde als jij. Ik ga binnenkort bij een vriendinnetje logeren, maar ik mag nog afzeggen. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want als ik vertel aan de mensen om me heen, dan schaam ik me……. en ik kan het niet binnen houden, want dan word ik heel erg zenuwachtig…… alleen ik ben nog aan het uitzoeken wat ik ertegen kan doen…. Als iemand anders nog een goeie tip heeft? Ik hoor het graag!!!!

  19. Je moet niet bang zijn want mensen van je denken, ik ben 15 en heb nog steeds verschrikkelijke heimwee, van mijn moeder hoef ik niet mee, maar dan ga ik spijt krijgen en jij vast ook. Dus zet al je gedachten uit maak het leuk en praat er met vriendinnen over en als t echt niet wil ga je naar je leraar & dan kan je gewoon lekker naar huis! Morgen (5 juni) ga ik op kamp en jij kan het vast ook

  20. Ik had het ook ik had logeer partijtje bij mijn vriendin het beste helpt gewoon zeggen en dan gewoon lekker knuffelen dat helpt altijd

  21. Maité Van Hal schreef:

   ik had dat ook hier een paar tipjes 1. positief denken 2. altijd denken alles komt goed 3. je bezig houden en 4. praten met de persoon die jij mist . hopelijk help ik je x Maité

  22. Heyy Britt,
   Ik ben even oud als jou en ik voel net het zelfde. Op kamp met een jeugdbeweging moest ik bijna elke dag huilen. Als ik er aan denk krijg ik weer heinwee ik vertrek morgen op kamp met school ik heb daar echt geen zin in. Mijn tip is gewoon probeer het positief te bekijken en probeer die gedachten te verzetten ik weet dat het super moeilijk is want ik kan da ook niet zo goed. Maar Onthoud dat je niet de enige bent met deze gevoelens ik heb het net even erg als jou.

   Veel succes Nina

  23. Gabrielle schreef:

   Hooi brit ik ben ook 12 en ga zaterdag 3 nachtjes slapen bij een vriendin van mij uit Utrecht zit er heel erg tegen op ik huil vaak in. Bed als ik probeer te slapen bij mij helpt het vaak om even met mijn moeder te appen of bellen groetjes Gabrielle

 2. Ik ga op kamp en ik heb heimwee. Ik weet echt niet hoe ik eraf kom en wat als ik moet huilen ? Moet ik dan naar me juf of meester ? Ik ben echt heel erg zenuwachtig en heel erg bang. Kunnen jullie me helpen ? Dikke kuss -x- , Nora x

  1. Sorry zeg ik liever niet schreef:

   Lieve nora,
   Niet bang zijn, er zijn vast wel wat kinderen in de klas die je helpen en/of steunen.
   Bedenk je wel, je slaapt onder dezelfde hemel en sterren als je ouders/andere mensen die je mist. Het komt echt wel goed hoor! Ik weet zeker dat je het kan overleven, ik vertrouw in je!xx anoniempje

 3. geheim schreef:

  mijn zus gaat op kamp voor een week en 3dagen en in plaats dat zij moet wenen moet ik altijd wenen voor mijn zus wat moet ik doen x

  1. laat een briefje achter in haar koffer dan weet jij dat ze dat heeft gehad en je moet denken dat gaat zo voorbij zijn het is heel normaal dat je iemand mist!
   ik heb dat ook altijd schrijf het in je dagboek en maak er iets voor of plan al een leuk uitstapje met haar als ze terug is! wat je ook kunt doe omdat je ze mist doe leuke dingen elke dag dan kun je je gedachter verzetten en gaat de tijd snel vooruit 😀

   x-jes nele

 4. DramaMeisje Denise schreef:

  ik ben 13 jaar en ga eind volgend schooljaar naar London. het lijkt me erg leuk, want ben er nog nooit geweest. maar het 1 probleem. Ik heb SUPER veel last van heimwee. het kamp duurt 5 dagen en 4 nachten. ik slaap in een gastgezin. ik vindt het best wel eng!! ik ga pas volgend jaar maar als ik er over nadenk wordt ik al bang en moet ik bijna huilen! als iemand tips heeft laat het dan weten, alvast bedankt -x- Denise

  1. Veel leuke dingen doen in london dan denk je er niet meer aan of een foto mee nemen van de dingen of mensen of dieren die je mist en dan kijk je er ff naar

   1. Broekhoest :') schreef:

    Nee dat juist niet! Daardoor krijg je er juist meer last van!

  2. Dit heb ik dus ook! Ik ga over een paar weken 5 dagen naar Berlijn en zit er nu al tegen op ik maak me druk om de heimwee en kan bij de gedachte al huilen… Mijn moeder zegt dat je er niet nu al druk om moet maken omdat het dan juist gebeurd! Probeer afleiding te zoeken en maak lol met vrienden

 5. Beetje is een scheetje! schreef:

  Heimwee is erg stom ik wil er graag van af maar het lukt maar niet, ik ben nu 11 jaar en nog steeds heb ik heimwee waar van weet ik niet maar het is heel iritant want ik heb vrijdag 14 maart 2014 een feestje aan staande vrijdag dus. Het is bij me aller liefste vriendje ❤️ Maar ik weet niet wat ik moet doen ik zit er nu al over in en het kan zelfs dat je er ziek van kan worden – net sa best ( ik ben vries ) Ik zou het leuk vinden een paar tips te krijgen van jullie x Beetje is een scheedje

 6. Hooooi, Ik ben een meisje van 11 En ik heb super last van heimwee Als ik logeer bij me opa en oma moet ik altijd spugen Wat moet ik doen ?¿? X een spugend meisje

  1. Antjepantje schreef:

   Ik moet vandaag bij oma en opa gaan slapen echt niet leuk ik doe voor ik naar oma en opa ga een dag ervoor ofzo alsof ik ziek ben en dat ik exht niet kan gaan

 7. Heimweemeisjelotte schreef:

  Ik ben lotte en 10 jaar. Ik zit in groep 7 en ga op kamp in september en heb er nachtmerries van omdat ik super heimwee ik durf niet eens op een andere kamer in het huis te slapen. Iemand tips?? Groetjes lotte. P.s. Als je tips heb mail ze dan naar mij. Elzinga2002@gmail.com

  1. hey Lotte, mooie naam trouwens.
   ik zit ook in groep 7 en het is inderdaad best lastig x
   ik heb m’n kamp pas over heel lang en ik zit er best wel tegen opx
   toch heb ik wat tips voor je die bij mij goed werken hier komen ze:
   1. praat met je moeder over je heimwee, ik weet zeker dat ze het snapt!
   2. denk er goed aan dat je over een paar dagen weer naar huis gaat
   3.neem een knuffel mee. als andere kinderen dat kinderachtig vinden dat is dan hun probleem want je bent pas 10!
   4.neem juist geen foto mee. zo denk je alleen maar aan je ouders!
   nou ik hoop dat jij(en anderen) er iets aan hebben

    1. Ik ben 9 heb je tips voor me want ik ga morgen logeren help me!!!Ik weet hoe het voeld want ik heb het ook ik ga morgen naar me hartsvriendinnin en ik denk aan me ouders heb jij en tip voor me?

 8. wil je wel weten he schreef:

  Ben pas op kamp geweest drie dagen ging super goed je moet gwn lol hebben met je vrienden dan komt het wel goed Maar deze week moet ik logeren zit er nu al tegen op x.

 9. melissa schreef:

  Hoi ik ga op kamp. Sochtens en smiddags heb ik bijna nooit heimwee. Maar snachts moeten we meteen slapen en daardoor krijg ik heimwee. Niemand wil ook nog ff 5 minutjes kletsen. Ik wil graag snel een tip ik moet zondag al weg dus.. Groetjes melissa

  1. heimwee meisje schreef:

   Melissa neem en knuffel mee of neem foto,s mee of spullen wat je kan doen en anders je vrienden vragen of je meester en juf en je ouders

 10. secret;p schreef:

  Heee! Ik heb ontzettend last van heimwee :s Ga maandag – woensdag bij mn vriendin logeren en vindt et echt suuper eng! Terwijl ik gwn 14 ben.. Groei ik er nog overheen? Hopesoow Mijn vriendinnen weten het niet, want schaam me zoooow! 🙁 Iemand tips? Please mail me ff! <3 Mail: secretheimwee@outlook.com Thanks<3you! xx

  1. Het gewoon zeggen misschien helpen ze je of een foto mee nemen van wie of wat je mist en veel leuke dingen doen

  2. Hei ik heb zelf ook heel erg last van heimwee ik ga naar de brugklas en moet ook 5 dagen op kamp mijn vriendinnen weten het ook niee ? maar mijn tip is neem een schriftje mee en schrijf er allemaal positieve dingen in zoals nog 3 nachten ? en ik zeg je het helpt als het echt niet gaat schrijf dan je gevoelens op in het schriftje ? dat lucht op als het echt niet goed gaat vertel het dan tegen je vriendinnen of de ouders dit helpt x

 11. secret;p schreef:

  Ga maandag 12 augustus 2013 – 14 augustus! Wil heeeeel graag, maar ben zoow bang dat k last van heimwee krijg :S x

  1. luister ik heb heeeel vaak heimwee maar ik probeer mijn gedachten te verzetten en heb veel steun aan mijn vriendin en als je je schaamt het te zeggen vraag dan eerst of zijn heimwee heeft en zo niet zeg het maar als ze je uitlacht is het geen echt vriendin denk aan de leuke dingen en HAVE FUN 😀 :p

 12. hey ik ben ook op kamp geweest en ik had de eerste nacht hele erge heimwee maar zorg dat je vrienden weten dat je het hebt en vraag of ze er niet willen over beginnen en zeg het tegen je juf of meester wand ik heb de tweede avond een speletje gedaan met men juf! of ga iets doen met je vriendinnen we moesten er drie dagen slapen maar de derde dag had ik geen heimwee en wat voelt dat fijn! nou ga je er niet voor schamen !!! ik hoop dat je er iets mee kunt!! groetjes van jet 12 jaar

 13. Heeeeeey ik zit in groep 8 en ik moet nog op kamp maar weet in wat ik moet doen ik slaap ook nooit bij iemand omdat ikdat eng vind en dan gaan huilen. Heeft iemand tips mail me dan naar tgijsenbergh@live.nl

 14. Isa-bangtje schreef:

  Ik heb heel erg last van heiwee hier is een tip ga wat leuks doen tip 2 neem iets van thuis mee zoals en shirt van je moeder vader zus broertje tip 3 denk aan thuis. Eigenlijk lijkt het als je slaapt dan merk je het geen eens dit was de tippen hopelijk het je er wat aan kusjes isa-bang doei

 15. shayan schreef:

  ik ga in april naar kamp en ik durf niet wat moet ik doen

 16. heimwee is stom!! schreef:

  ik heb zelf ook heimwee. misschien heb ik hier een paar tips voor anderen. * ga aan iets leuks denken * denk eigenlijk is overdag het zelfde als nachts alleen slaap je dan. dus waarom zou ik dan heimwee hebben? * praat erover met een goede vriendin ofzo. xx heimwee is stom!!

 17. heimwee is stom!! schreef:

  probeer die tips maar! ik hoop dat het helpt!

 18. Beetje is een scheetje! schreef:

  En je wilt natuurlijk ook niet uitgelachen worden als je daar aan komt zetten en even later haalt je vader je weer op omdat het niet lukt 🙁 het is niet zo makkelijk als je je populariteit op school ook niet wil op geven 🙁 dommige mensen op deze site weten daarom al wie ik ben !

  1. heb wel een soortvan opplossing maar het is een beetje raar ik ga dan denken aan die hele leuke jongen… maar het werkt niet echt, ik snap je echt heel goed

 19. Daniela schreef:

  ik weet niet of het helpt maar ik ga mijn best doen

 20. Frankrijk met vriendin schreef:

  ik heb ook best wel last van heimwee soms en ik ben nu 11 jaar… ik ga donderdag naar Frankrijk met een vriendin voor 4 dagen en ik word misselijk als ik er aan denk! ik heb er wel zin in maar als ik moet huilen schaam ik me wel want er zij 3 mensen die ik niet ken mijn vriendin (bij haar schaam ik me niet) en haar vader!! WAT MOET IK DOEN????

 21. Iemand schreef:

  ik ga woensdag op kamp en ik heb heeeeeeeel erg heimwee ik begin al te huilen bij het idee en het is maar drie dagen! pleasure heb je tips iemand?? ik weet niet of ik wel of niet mee moet gaan mail voor tips naar ponydemy@gmail.com of jutenjul@prut.com

  1. o ik herken je gevoel zo hard ik heb dat ook ik ga daar ook al van huilen

 22. Hooi… Ik ben nu ook 11 en als ik 1 dagje naar me vader moet mis ik al me moeder nu gaan we ene weekje naar Texel… Leuke boottochten maken, naar de vuurtoren enz enz. Maar ik zit er heel er tegenop! Ik heb heimwee naar me moeder… Op http://www.stichtingdester.nl en nog wat erachter staat dat er ene vaag pilletje voor is ( volgensmij gwn vitaminen) maar weet iemand of dat helpt? Ik heb er niet zo vele aan dat ok data op Texel zit en die pilletjes helpen noet en ik zit daar steeds te huilen. Ik duet het ook noet egt tegen me vader te zeggen want die vind het allemaal onzin en raar enz. Me moeder heeft hem wel 10x uitgelegd dat dat niet zo is maar als ik naar Hem toekom zegg ie het weer dus DNA heb ik alleen maar nog mar meer negatieve houding erbij! Me vader is voor de rest heel lief enz maRja … Weet iemand hier plzz een oplossing voor want met de zomervakantie gan we naar Frankrijk 2 WEKEN! HELP!!

 23. Heeey altijd als ik bij mijn opa en oma ga logeren krijg ik echt hele erge heimwee ik voel me dan misselijk en ik geloof nii in die pilletjes. Dus heeft iemand tips? Please geef me tips

  1. Lillian schreef:

   Hoi hoi ik ben ook bij mijn oma wezen slapen met mijn nichtje de eerste keer moest ik huilen ik zei gewoon tegen mijn oma ik vind het eng ze kwam gewoon naast me zitten en grooste me ( ze snapte me heel goed mijn nichtje ook) PS had mijn mobiel mee dus ik watsapptw wel met mijn moeder dat hielp ook wel. De tweede keer ging het heel goed ik had zelfs geen zin om naar huis te gaan en was trots op me

 24. Ik heb heel erge heimwee en ik moet op kamp. 4 maanden geleden was ik al super bang voor dit kamp want als ik moet slapen krijg ik buikpijn en moet ik huilen. het is zo stom om heimwee te hebben. heb je tips?

  1. Jeannette schreef:

   Je kunt een leuk boek meenemen of iets van je ouders of zo,of foto,s of je kunt er met iemand over praten ik heb het zelf ook maar mijn vriendin geeft me heel vaak tips’! En leent me spulletjes uit!
   Je moet gewoon leuke dingetjes doen

   1. Hoi ik ben elise ik slaap om het weekend bij een pleeg gezin en nu heb ik alleen een parasetemol op en het helpt niet ik ben hartstikke bang het is nu all 23:04 dus ik Jan tips gebruikenHeerlen goeien nodig

 25. Paardenlover schreef:

  Ik heb heel erg last van heimwee. Als ik wil logeren dan ga ik denken wat er allemaal kan gebeuren als ik weg ga. Ik vindt het heel hinderlijk. Want dan ga ik gelijk huilen en ik krijg dan erge buikpijn. Mijn broer kan het wel. Hij gaat heel vaak logeren Zou iemand mij kunnen helpen

  1. Ik ben nu op dit moment op kamp ik mos mijn moeder en lig te huilen iedereen is al aan het slapen en ik lig te huilen wat moet ik doen??????????????????????????

 26. ik heb erg last van heimwee maar ook soms als ik gewoon bij mijn vader of moeder benwie heeft er een opplossing?

  1. Ime van wieren schreef:

   Kan iemand me helpen na de zomer vakantie ga ik op kamp ik krijg al al heimwee als ik er aan denk plz ik hep hulp nodig. Kan iemand mij helpen hieriets tegen te doen.

 27. dramaXqueen schreef:

  ik ga morgen 3 dagen op schoolkamp met men beste vriendinnen.
  3 dagen is super kort maar toch heb ik heimwee.
  het begint meestal als men moeder gedag zegt en de bus vertrekt.
  ik heb het men vriendinnen nog niet vertelt omdat ik bang ben dat ze me uitlachen ofzoiets.

  ik weet het is kortdag maar heeft iemand nog snel wat tips voor me

  1. Lillian schreef:

   Vertrouw je je vriendinnen?? Zeg het ze dan gewoon al mijn vriendinnen weren dat ik bang ben met logeren ze helpen me altijd en ze weten ook dat ik ng van die tutdoekjes heb van het merk snooze ik schaam me dus vertel gewoon ze lachen je heus niet uit

 28. Kaasje123 schreef:

  Hoi, mijn moeder heeft te horen gekregen dat ze kanker heeft…. Daardoor gaan we nu niet op vakantie! Mijn tante en oom hebben nu gevraagd of ik met hun mee wil (ze gaan naar zuid-Frankrijk dus als ik heimwee krijg kan ik dus niet naar huis) maar ik ben dus bang dat ik heimwee krijg ze gaan een week!!! What to do???? X

  1. Antjepantje schreef:

   Zeg gwn dat je in deze periode liever bij je moeder blijft ze zullen je wel snappen

 29. Ponykamppeer schreef:

  Het is vast veel te laat maar ik ga morgen op ponykamp.Vorig jaar had ik al heimeee! Overdag geen last. Maar. S’ nachts :'( Ik heb de hele week bij de leiding geslapen! Ik was toen al bang dat ik uitgelachen werd.In de tussentijd kon ik normaal logeren 2x maar goed! Ik heb getwijfeld bij het opgeven. Maar het is zooooo leuk! Maar vandaag (de dag ervoor) Werd ik misselijk en moest ik al huilen! Mijn moeder zei: ik kom je halen en brengen maar ik ben bang dat de kinderen me uitlachen :'( en zeggen: Waarom komt ze als ze heimwee heeft en de leiding vast ook die keek al raar toen ik me opgaf! Ik schaam me nu al en ben echt zoo bang!!!! :-z Ik durf niet vanwege dat

  Gr ponykampertje!!

  P.s. Ik kende vorig jaar al kinderen dus dat is het ook niet! :'( ik kan nu al niet slapen

 30. anoniempje schreef:

  Hallo voor de mensen die heimwee hebben heb ik een tip. Wat bij mij altijd helpt. Ga de eerste nacht de hele nacht opblijven met een vriend/vriendin dan verveel je je geen minuut en denk je er ook niet aan. of neem paracetamol dan voel je je vaak moe en val je in slaap. 🙂

 31. anoniem schreef:

  ik ben 13 jaar en heb nog steeds last van heimwee. in de eerste week van school gingen we op kamp en ik heb daar heel veel heimwee gehad. Sinds die tijd heb ik zelfs heimwee als ik naar school toe moet. HEt is heel erg dat ik dit voel, maar ik durf het niet tegen medeleerlingen of op school tegen leraren te zeggen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 32. Ik moet zaterdag bij mijn oma slapen 1 nachtje maar! Maar toch moet ik janken bij het idee. Maar mijn ouders gaan een lekker weekendje weg en dat geluk wil ik niet van ze afnemen! Wat moet ik doen en trouwens foto helpt niet daar krijg alleen nog meer heimwee van! Ik ben 11 help me alsjeblieft Alvast bedankt x Rosie

  1. ik ben ook 11 en ik snap dat je ze dat geluk niet wil afnemen mischien kan je leuke dingen gaan doen met je oma en maak jezelf zo moe mogelijk! en denk niet teveel aan thuis en aan je ouders maak het gezellig en ga bakken!!

 33. Jeweetwel schreef:

  Ik ben 14 jaar, over een half jaar ga ik naar de ardennen, ik moet daar 4 nachten slapen, ik denk dat de eerste en tweede nacht heel erg gaan worden, hopelijk valt het daarna mee, opzich heb ik er wel zin in maar dat slapen niet, en het punt is dat ik niet opgehaal kan worden, en ik hoef niet eens heen van mn moeder maar het is het belamgrijkste van mn examenjaar, ik hoop echt dat het me gaat lukken, mn ouders verhogen mn bundel al voor internet zodat ik met hun kan whatsappen en ik heb zelf ook een tip, ga een spelletje op je mobiel spelen! Het helpt echt, en maak je overdag zo moe mogelijk zodat je ’s nachts in slaap valt, die tweede tip helpt altijd bij mij!

  1. jouw tip was een goeie tip voor mij dankjewel daarvoor!

 34. Jorieke de Haan schreef:

  Hey ik heb heel veel last van heimwee.
  Ik ga vandaag bij me BFF slapen ik heb
  het al drie keer geprobeerd maar twee keer ben ik naar huis gegaan. Maar er zitten maar drie huizen tussen dus het in heel vlak bij hebben jullie nog een paar tips? ??? Groetjes jorieke ik ben 12 jaar en zit in groep 8♥

  1. Hoi jorieke!

   Als het je bff is dan word het vast super gezellig! Neem lekker iets van thuis mee zoals een knuffel ofzo. Dan knuffel je die even als je heimwee hebt. En ga daarna weer lekker lol maken! Ik vind logeren met mijn bff altijd reuze gezelli. X

 35. Hoii,
  Je hoeft niet bang te zijn! Het is misschien wat anders maar als je er iets leuks van maakt mis je niks! Bedenk eens hoe leuk het daar kan zijn! En hoe gezellig. Natuurlijk mag je wel even aan je ouders denken of een smsje sturen. Maar ga daarna weer lekker wat leuks doen. Denk maar: logeren is leuk, zolang je er zelf wat leuks van maakt. X.

  P.s. sorry als je hier niks aan hebt maar ik vind logeren zelf altijd heel erg leuk 🙂

 36. xoxomy schreef:

  Hoi. Ik zit met een probleem.
  Ik ga over 4 maand op kamp en ik heb inorme heimwee.
  Ik zelfs niet bij mijn opa en oma te slapen en die wonen 3 straten verderop.
  Wat moet ik doen, pleace help me!!!!!!!
  xoxomy

  1. Francis schreef:

   HeY
   Ik heb dat zelf ook gehad op kamp en als je het niet meer trekt zeg dan gewoon dat je naar huis wil.
   Ze zullen het vast begrijpen.

  2. Lieve xoxomy
   Ik heb zelf ook last van heimwee. Ik ga wel mee op kamp maar ik blijf niet slapen. Dat kun je ook proberen. En als je bij je opa en oma bent probeer je het gewoon en als het niet lukt ga je gewoon naar huis. Vraag maar aan je leraar of je gewoon thuis mag blijven. ( of zeg dat je ziek bent ! 🙂 ) x Succes !

 37. Hey ik ben 9 jaar en zit in groep 6 ik heb super super veel last van heimwee ik ga vandaag bij een vriendinnetje slapen maar ik weet niet wat ik moet doen heeft iemand een tip voor me????

 38. Ik wil morgen heel graag gaan logeren bij iemand maar ik durf niet! Ik ben zo bang dat ik weer hele erge heimwee krijg zoals altijd!? iemand tips???? Please ik heb hard tips nodig!

  1. Francis schreef:

   Zorg dat je de hele tijd wat leuks hebt om te doen en probeer niet de hele tijd aan thuis te denken maar zorg gewoon dat het leuk is

  2. Ik heb hulp nodig ik ben er dus weer ik lig nu te huilen op mijn bed want ga morgen op kamp help!! Als je tips hebt en graag snel!

 39. Hey ik ben Julie en ik ben 12 jaar . ik ben in augustus op kamp geweest het duurden 8 dagen en 7 nachten ik had het niet naar mijn zin het was heel anders . in de ochtend had ik heimwee in de middag en ook in de avond ik had er zelfs geen vrienden nu ga ik logeren bij mijn beste vriendin ik ken haar al 8 jaar . maar ik ben echt bang dat ik het krijg ik schrijf dit nu en heb al tranen in mijn ogen en kriebels in mijn buik . en ik ga ook met de school naar stadsklassen en zijn we met 4 op een kamer maar wat als ik het krijg wat moet ik doen help ??

 40. Hee girls and boys,
  ik heb super erg last van heimwee.
  er zijn pilletjes maar ja waar haal je die?
  ik moet in juni op kamp. En we gaan VIJF dagen. Dit wordt ’s nachts een hel. Heeft iemand tips?
  X een wanhopige heimwee hebbende mila

  1. Iemand schreef:

   Exact hetzelfde verhaal ;(

   Ik ga ook VIJF dagen..

 41. Patricia schreef:

  Hallo, ik ben Patricia en ben 12 jaar. Ik ga over ongeveer een maandje op schoolkamp, en ik zie er super erg tegen op!! Mijn zus heeft het ook gehad en is er op schoolkamp vanaf gekomen. Zij mocht bijv. haar mobiel mee naar bed. En ze had dezelfde meester als ik nu heb. We gaan 3 dagen naar Appelscha. Heeft plz iemand tips??? Plzzz
  X HeimweeGirl
  Ps. M’n klas en meester weet ervan.

 42. Anoniem schreef:

  Hoi ik heb ook echt super last van heimwee vooral bij het eten.. ik vind het vooral erg als ik ga huilen dan vraagt iedereen wat is er en dan word je nog verdrietiger! Bij mij op school ga je vanaf groep 3 . In groep 8 ga je naar België (helaas) super ver weg! ook 5 dagen.. In de nacht voel je je wel poep maar dan kan je je ogen dicht doen en slapen!
  Je moet maar zo denken: het is niet leuk maar het moet..

  Hopelijk heb je er wat aan 🙂

 43. Anoniem schreef:

  Je kan inderdaad wel slaap pilletjes gebruiken maar die zou ik dan aan je juf geven of iemand van de leiding omdat je er anders misschien te veel van gaat nemen en dat is niet goed.

 44. shayan schreef:

  Ik ga woensdag op kamp tot vrijdag maar ik durf nie wat moet ik doen

 45. Anoniem schreef:

  Ik zou gewoon gaan want anders krijg je achteraf zo’n spijt.. ik weet niet of je een mobiel hebt, maar je kan vragen aan je juf/meester of je die mee mag nemen en dan af en toe mag sms’en of appen, bellen zou ik niet doen daar wordt je nog verdrietiger van!!!

 46. viofrancami schreef:

  hoi ik ben 11 jaar en heb ook last van heimwee en ga volgende week op schoolkamp.
  Je kunt slaapthee of asprientje nemen dan gaat het ook een beetje over.

  1. Iemand schreef:

   viofrancami, heb je het overleefd? hoe ging het?

 47. Ik heb heel erg heimwee en ik ga in de zomervakantie op kamp ik weet niet wat ik moet doen want ik kijk er nu al tegen op hebben jullie meschien tips? X gea

  1. Zeg gewoon dat je heimwee hebt en dat je liever niet mee wil. Ze begrijpen het wel. Heb ik zelf ook gehad Succes !!

 48. Hey x ik heb ook heimwee en heb er heel erg last van ik heb meschien wat tips die helpen.
  1. Doe iets leuks en praat er met iemand over.
  2. Als je niet kan slapen lees dan even dan denk je er niet over na.
  3.doe je ogen dicht boeie dat je niet slaapt.
  Dit zijn mijn tips niet zoveel maar ik hoop dat je er wat aan hebt. X gea

 49. Hey ik heb heimwee kan iemand mij helpen. X anouk.

  1. Jeannette schreef:

   Je kunt een leuk boek meenemen of iets van je ouders of zo,of foto,s of je kunt er met iemand over praten ik heb het zelf ook maar mijn vriendin geeft me heel vaak tips’! En leent me spulletjes uit!
   Je moet gewoon leuke dingetjes doen

 50. Anoniem schreef:

  Eigenlijk zouden ze van ons gewoon een klas moeten maken en dat wij dan samen op kamp gaan 🙂

 51. Hallo ik ben Cato en ik heb super veel last van heimwee ik heb nu een soort spuitje wat ik op mijn tong moet spuiten en dan moet dat helpen heeft iemand anders nog tips
  X Cato

  1. filenne schreef:

   hallo ik ben filenne en ik heb heimwee en ik huil

 52. Ben 11ern ga dit over twee weken naar tennis kamp en krijg zozo heimwee

 53. Willen jullie mij nog wat tips geven voor heimwee ik ga volgende weel korfbal kamp en in zomervakantie op meidenkamp hebben jullie tips???

  1. Iemand schreef:

   Zoek afleiding!! zorg ervoor dat je nooit alleen bent, dan ga je er namelijk aan denken..

 54. Iemand schreef:

  Hoi,
  Degene die hier boven eerst tips vroegen zijn nu waarschijnlijk al geweest op kamp, hoe hebben jullie het overleefd?

  x

 55. Hoi mijn zus ging 2 jaar terug ook voor het eerst op kamp en wou toen niet omdat ze bang was om heimwee te krijgen. Ze wou heel graag dat mijn vader of moeder mee ging maar dat wouden ze niet. Toen is ze gewoon gegaan en heeft super leuke dingen gedaan en daarom voelde zich helemaal thuis. Ook een tip van haar is om met een goede vriendin af te spreken dat je de hele tijd zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en dan voel je je nooit alleen. Ook moet je overdag super veel dingen gaan doen zodat je ’s avonds heel moe bent en direct kan slapen. Ik ga zo ook op kamp en hoop dat het bij mij ook werkt! En ik ga alle tips die jullie hebben gegeven ook proberen!

 56. Lillian schreef:

  Ik ga over een paar maanden op kamp maar ik zit nu al te huilen in bed omdat ik heimwee heb….. Ik heb nog TWEE TUTDOEKJESvan het merk Snooze ik schaam me ervoor en ben vang dat alle meisjes behalve mijn vriendinnen me dan gaan pesten. Hebben jullie tips??

 57. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit heeft en als ik er last van heb lees ik deze tips het stelt gerust dat ik niet de enige ben en ik probeer de tips uit meschien helpt het jullie ook

 58. Het is niet leuk het is eng en wij kunnen die mening zeggen je hoeft ons niet uit te lachen

 59. Ik heb heel veel heimwee. Ik ga binnen een paar weker op kamp hebben jullie tips? Zelf weet ik al veel trucjes = vraag aan een leider of je mag douchen
  XOXO Flore

 60. Ik ga binnen 3 dagen op kamp en het is de 1ste keer dat ik weg ben van huis voor een week !En ik heb nu al stres ik zoek een oplossing tegen heimwee ,ik heb er al 1 gevonden maar ben niet zeker dat die zal helpen kunnen jullie me helpen groetjes Tila

 61. Ik heb heimwee nogsteeds ga volgende week op kamp. Lig nu al te huilen. Het gaat bij mij het meeste om de nachten. En ik hoef er niet heen maar dan word ik jaloers omdat mijn vriendinnen wel gaan groetjes anouk. Ik ben al 12 jaar!!

 62. Heeyyy ik heb nogsteeds heimwee ik stuur hier vaak berichtjes… Ik vroeg een keer om tips toen ik op korfbal kamp ging.. En wat heeft mij geholpen: nou ik was met mijn vriendin in een tent en zij is mijn bff en ze had me geholpen we bleven de hele nacht wakker en dat holp voor mij omdat ik altijd heimwee krijg als we moeten slapen.. Maar nu ga ik op kamp woensdag en nu wil mijn bff wel slapen duss moet ik ook slapen en dan krijg ik heimwee wie kan mij helpen… Please snel als je tips hebt stuur ze dan naar geageertjehoeksma@gmail.com

 63. Het iedereen! Ik heb zelf geen heimwee maar een tijdje terug wel. Ik snap hoe jullie je voelen. Hier tips : 1: neem juist niks van thuis mee! Dan ga je alleen maar aan thuis denken en dat helpt niet veel. 2: Maak veel lol, als je alleen maar verdrietig blijft schiet het niet zo op! Dus probeer spelletjes te doen en dat soort dingen! X

 64. Hey iedereen! Ik heb zelf geen heimwee maar een tijdje terug wel. Ik snap hoe jullie je voelen. Hier tips : 1: neem juist niks van thuis mee! Dan ga je alleen maar aan thuis denken en dat helpt niet veel. 2: Maak veel lol, als je alleen maar verdrietig blijft schiet het niet zo op! Dus probeer spelletjes te doen en dat soort dingen! X

 65. Hey! Bn er weer! Ik las net in het girlsz boek, een meisje van 16 die heimwee heeft! En de meeste hier zijn rond de 11. Dus bedenk maar gwn : heimwee komt supervaak voor het is helemaal niet zo raar! Het is super gewoon!!

 66. babette schreef:

  hoi ik ben babette en ik ben 10 jaar ik ben een tijdje geleden op kamp geweest en toen had ik super veel heimwee toen ging ik weer naar huis en was ik blij dat ik mijn moeder weer zag maar de volgende dag moest ik weer ergens heen naar de boot van mijn opa en oma daar ben ik nu heen geweest en het was er super leuk en ik had daar geen heimwee naar mijn moeder maar nu ben ik zo aan mijn oma gehecht dat ik weer heimwee naar haar krijg of is dat geen heimwee?? in elk geval het is super vervelend en ik moet steeds huilen heeft er iemand tips??

 67. Hey ik ben sacha en ben 12 jaar ik heb heel veel last van heimwee vooral mis ik dan mijn moeder. ik heb laatst de 4daagse meegelopen en had het heel moeilijk omdat ik mijn moeder miste. of op schoolkamp ik was bijna de hele dag aan het huilen. ik heb ook geen zin meer om naar de middelbare school te gaan. hebben jullie tips? want ik wil er echt vanaf!

  1. Iemand schreef:

   Hoi, ze zeggen op internet dat ‘ervaring’ opdoen helpt, maar dan moet je eerst super vaak last krijgen van heimwee tot het helpt.. En dan hoef je waarschijnlijk niet meer op kamp ofzo..

 68. anoniem schreef:

  hoi ik ga over een paar weken op kamp met mijn nieuwe klas en ik ken nog bijna niemand, ik ben echt super bang dat ik heimwee krijg en dat ze me dan gaan uitlachen. iemand tips?

  1. Iemand schreef:

   Hoi, ik zou gewoon zeggen dat je er last van hebt. Ze begrijpen het heust wel!

 69. Hoi ik ben sanne 13 jaar ik heb heel erg last van heimwee is niet alleen met logeren maar ook met een dag weg naar de efteling met school bijvoorbeeld…. ik heb er echt heel veel moeite mee en ik ben gewoon bang dat het nooit overgaat! Voor dat ik weet dat ik weg moet moet logeren of ik ga met school ergens heen heb ik heel veel last van buikpijn en geen eetlust ik wil dit echt niet maar het gaat maar niet over…. heeft er iemand tips?

  1. iemand schreef:

   foto/ foto’s meenemen van ouders hielp bij mij altijd

   1. Iemand schreef:

    Als foto’s helpen is het inderdaad fijn maar soms kan het ook als je geen last hebt van heimwee en je kijkt er naar de heimwee opwekken.

 70. hoi hoi nou ik heb heel veel last van heimwee en ik ga vanavond bij mijn tante slapen en ik ga natuurlijk de tips gebruiken die jullie hebben gemaakt ik laat mij reactie ergens in het weekend weten of het is gelukt ik hoop zo dat de tips werken x ruby

 71. madelief schreef:

  Hoi,
  ik ben Madelief en mijn zus is 17 en gaat volgend jaar naar bali. En wij (mijn moeder, mijn vader, mijn opa en ik) gaan haar dan volgend jaar dan dus 2 weken bij haar langs komen. Maar na de twee weken gaan mijn vader en ik dan naar huis maar mijn moeder blijft dan dus nog een MAAND en ik heb dus heel erg veel last van heimwee heeft iemand tips !!!!!!!!!!! 🙁

 72. ik heb ook vaak heimwee want ik woon op een groep en ga alleen de weekende naar mijn ouders

 73. Hoi allemaal,

  Ik ben nu 15 en heb al zo’n 5 jaar last van heimwee.
  Ik heb altijd als ik van huis ga een medaillon om met een foto van mijn vader en moeder. Bij mij helpt het altijd. ’s avonds geef ik dan toch een kus aan mijn ouders. Ook neem ik een fotoalbumpje van mijn hond mee. Het klinkt misschien raar, maar ik mis mijn hond ook altijd erg als ik ga logeren of op vakantie ga zonder hem. Dan neem ik het fotoalbumpje mee en dan is hij toch bij me.
  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  Sanne

 74. K ben 14 en heb nogsteeds heimwee k word en gek van maar kom dr nie vanaf

 75. heyy ik ben 12 jaar en ga binnen 4 weken op sneeuwklassen wanneer ik er aan denk krijg k al heimwee en ik wil heel graag gaan WAT MOET IK DOE

 76. florence schreef:

  ar dat komt meestal pas als ik ga slapen WAT MOET IK DOEN!!!

  1. beste florence ik heb ook last gehad van heimwee bij het slapen. de tip is om gewoon bij mensen te gaan slapen en vraag of je ze altijd wakker mag maken meestal gaat het dan gewoon over of ga met die gen praten tot je in slaap valt succes ik weet qat je voelt x dana

   1. beste florence ik heb ook last gehad van heimwee bij het slapen. de tip is om gewoon bij mensen te gaan slapen en vraag of je ze altijd wakker mag maken meestal gaat het dan gewoon over of ga met die gen praten tot je in slaap valt succes ik weet qat je voelt x dana

 77. Anoniem schreef:

  Hallo mensen. Morgen ga ik op kamp woensdag ga ik weer terug naar huis. Maar ik heb ook heimwee. Toen ik nog maar net op middelbare school zat in de 1e klas. Toen had ik op de 1e dag heimwee en op de 2e dag helemaal niet meer heimwee!. Maar er was een jonge die toen Irritant deed in de kleedkamers.Hij pakte mijn tas onder de deur weg!. Dus ik raasde de kleedkamer uit met tranen in mijn ogen en drukte hem tegen de kluisjes aan bij het zwembad. Hij heeft geluk dat ik hem niet sloeg!. Maar ik gebruikte wel erge scheldwoorden omdat ik zo megaboos was toen!!!! en in de 2e klas ging ik wel mee.Maar dan hoefde ik daar niet slapen.En een van mijn kameraden ging meteen toen zeggen tegen MOEDERSKINDJE! . Nou een echte kameraad zegt dat niet tegen zijn beste vriend!. En nu zit ik inmiddels al in de 3e klas. Maar dit jaar neem 3g mee op kamp zodat ik toch nog met iemand kan appen. Maar toch nog heb ik het gevoel dat de heimwee toch nog gaat opspelen bij mij 🙁 en ik wil niet dat het weer gebeurd.Want ja iedereen is inmiddels al gegroeid en dan lachen ze je sneller uit! IK HAAT HEIMWEE ZO ERG!

  1. Anoniem schreef:

   En nu zit ik met rare kriebels in mijn buik op de bank er aan te denken hoe erg het morgen gaat worden.Ik zou het liefst gewoon dood willen als ik op deze manier moet leven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 78. Hi,
  Ik ben 11 jaar en in de zomervakantie ga ik 2 weken naar m’n vader toe vanwege de scheiding. Ik zit daar erg mee omdat ik me er wel op verheug maar het slapen is voor mij een groot probleem, ik ben vaak misselijk en denk constant aan m’n moeder, de reden weet ik niet. Ik heb tips voor sommige mensen, aangezien ik op kamp ben geweest.
  “Als je op kamp gaat moet je je vrienden op de hoogte houden, zo kunnen je vrienden je er mee leren omgaan, mijn vrienden zeiden “Kom
  Op! Je gaat leuke dingen doen en dit is iets wat je MOET meemaken!”
  “Neem iets mee wat je vertrouwen geeft, iets waar je je veel aan hecht!( bij mij was dat een knuffel)”
  “Doe mee met de spelletjes die je vrienden doen! Zo denk je niet aan je heimwee”
  “De eerste nacht kan het ergste zijn, terwijl bij mij het juist de fijnste nacht was de reden was, omdat ik naast n vriendinnetje lag die mij de hele nacht aan het lachen hield! We praatte over dingen en gaven snoep aan elkaar! De meiden in de tent waren de enige die me echt hielpen met het vergeten van de heimwee”
  “Vertel het aan je leraar/docent/mentor, want ik had een lerares die ik helemaal niet kende, maar toen ik begon te huilen tijdens het eten vertelde ze mij “Wees niet bang, je ziet je moeder al over 1 dag! Weet je wat, ik ben voor nu even je mama, dat vond ik n heel fijn gevoel zo voelde ik me op m’n gemak!”
  Verder moet je gewoon aanpassen aan je omgeving, wees niet bang! Als je iemand mist zou ik diegene juist wel bellen, zo ben je gerust gesteld dat diegene niet zorgen hoeft te maken, bel niet als je je heel erg ongelukkig voelt dan kan het voor diegene erg pijnlijk worden! Ik stuurde mijn moeder altijd appjes, mijn moeder spreekt af met mijn vader dat als ik me heel erg verdrietig voel dat ik dan naar m’n moeder kan! Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben! Heeft iemand ook tips voor mij?
  x MeisjeMetHeimwee

  1. Amélie schreef:

   Wat een mooie tips! Ik heb voor jou ook een paar tips. Ik weet niet wat bij je past dus je hoeft niet alles op te volgen, kies eruit wat je je goed bij voelt.

   Als je je moeder erg mist kun je een pyjama of shirt van haar meenemen en bij je in bed nemen. Ook kun je samen kort bellen voordat je gaat slapen en even samen een liedje zingen, haar iets laten voorlezen of gewoon even vertellen hoe de dag was.
   Je kunt ook samen met je vader de afgelopen dag doornemen en dan allebei 3 dingen noemen die je leuk vond aan de dag. Dan val je met een fijn gevoel in slaap. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt! Groetjes, Amélie

 79. Hallo ik ben 14 jaar en ik ga morgen bij iemand gaan logeren maar ik kan nu al niets slapen en moet heel veel huilen omdat ik mijn ouders en mijn hondje ga missen het is maar voor drie dagen maar vind het toch maar eng want ik moet er met de trein naar toe en ben nog nooit ergens met de trein naartoe geweest. heeft er iemand tips?

 80. Anoniem schreef:

  Heyy ik ga volgende week bij mijn opa en oma logeren want mijn vader en moeder gaan een weekend weg maar moet al huilen als ik eraan denk en soms zelfs overgeven??

 81. Anoniempje? schreef:

  Hy
  Ik ga volgende week zondag op kookkamp…eerst wou ik gaan maar nu het zo dichtbij kolt wil ik thuis blijven? Van mijn mama moet ik gaan dus ja…ik heb heel erge heimwee vooral tijdens het eten en savonds en dan heb ik bijna nooit honger? Wat moet ik doen? Ik heb de tips gelezen en ga ze uitproberen maar wat als het ni werkt?? ik ben heel bang om op dat kamp te gaan…???

 82. Rosanne schreef:

  Hoi,
  Maak je niet druk ik heb zelf ook heimwee en ben altijd supergespannen voor kamp. Maar ik denk altijd : Als ik niet ga misik een heleboel.? Verder schaam ik me altijd want de eerste nacht moet ik heel vaak naar de wc. Ik probeer me daar niet aan over te geven. Ik vraag ook altijd of een paar vriendinnen wakker willen blijven. Als
  ik heimwee heb schaam ik me daar niet voor, het kan iedereen gebeuren. Als ik weer gehuild heb door de heimwee, krijg ik van de leiding altijd een kopje thee. Werkt echt heel goed. Verder heimwee is normaal praat erover en krop het niet op. Laat je kamp niet verpesten door heimwee!

 83. Heimwee helper schreef:

  Hey! Ik ben begin deze vakantie op kamp geweest en morge ga ik voor de tweede keer op kamp. Vorig jaar had ik super veel heimwee maar ik heb een trucje gevonden! Voor ik op kamp ga maak ik namelijk een lijstje waarom ik geen heimwee moet hebben b.v. Je vriendin gaat mee, je gaat super coole dingen doen, je moet niet meer naar gezaag luisteren van je ouders ?, …
  Hopelijk helpt dit.
  Kusjes

 84. Hoi ik moet in de herfstvakantie 9 nachten logeren bij iemand waar ik heel snel heimwee krijg en ik moet ook nog eens alleen op een kamer slapen maar ik heb heeeel erg last van heimwee heeft iemand nog hele goeie tips

  1. Eline13 schreef:

   Neem een knuffel of een foto mee en praat erover met die persoon en hun ouders xx

 85. Ik ga morgen in mijn eerste school op brugklaskamp kamp ik moet elke keer huilen als ik erover na denk ik heb al heel lang heimwee wat moet ik doen

 86. Ik vind het zo vervelend als ik heimwee heb altijd als ik ergens wil gaan slapen dan moet ik aan heimwee denken heimwee is stom???
  ???

 87. MeisjeMetHeimwee schreef:

  Even een update, ik ben onlangs al weer op kamp geweest en ik had helemaal geen last van heimwee, het was zelfs super leuk! Dus iedereen die nu hele erge heimwee heeft, het gaat echt over! Bij mij ook, ik heb er erg last van gehad maar dat is nu over! Heb gewoon lef en gaan met die banaan! Ga gewoon een week bij je oma logeren of ga lekker een weekendje weg!

  Groetjes MeisjeMetHeimwee x

 88. heimweegirl schreef:

  ik heb heimwee en ben 9 jaar soms heb ik heimwee thuis als mijn moeder s avonds niet thuis is maar mischien als ik mijn knuffel mee neem bij het kamp volgend jaar dan ik mischien geen heimwee

 89. Hey ben lieke en ik heb binnenkort school kamp maar als ik er aan denk krijg ik al heimwee het kamp gebouw is 45 km verwijderd van mijn huis ik heb van een vriendin gehoord hoe je miner snel/niet meer je ouders mist. Wat je moet doen is pak een sjaal en spuit het luchtje van je ouders er op en als je dan gaat slapen pak je je sjaal erbij en ga je hem een soort van knuffellen. HET HELPT ECHT!

 90. Ik herken alle reacties. Ik vraag me af of jullie ook hebben als je een film kwijt word het erger en mag ik plzzzzzz tips groetjes eva

 91. wow deze website heeft echt geholpen dankjewel voor de goede tips

 92. Eline13 schreef:

  Ik heb zelf ook een hele zware heimwee maar ik weet toch enkele tips die mij zelf wel een beetje helpen:

  1:Neem een dagboek mee en schrijf hoe je je voelt,
  Dit helpt heel vaak en zo kan je zien wat er verkeerd gaat.
  2:Zeg tegen je vriendinnen dat je het hebt,ze begrijpen het wel en zo kunnen ze je goed troosten als je het moeilijk hebt.
  3:Zeg het ook tegen je Mentor of Leerkracht,ik heb het ook gedaan en het hielp me heel goed,je moet dus echt niet bang zijn.
  4:Neem iets vertrouwt mee,zoals een knuffel of een foto.
  5:Neem gerust je eigen kussen mee zo heb je nog een beetje het gevoel dat je thuis ligt.En als het niet mag leg het dan uit.
  5:Ween gerust! Het is misschien niet zo leuk als je moet wenen maar uit je gevoelens uit als je het moeilijk hebt. Ze helpen je vast en zeker wel en zullen het ook snappen.
  6:Denk positief.
  Als je bv maar 3 dagen moet en 2 nachten slapen kan je denken van…Je slaapt bv. 1 nacht en dan zeg je van morgen ga ik al weg. De tijd gaat heel SNEL Voorbei dus geniet ervan.

  Suc6 x

 93. Ik ga binnenkort op vakantie met mijn vader en mijn ouders zijn gescheiden en ik weet eker dat ik mijn moeder heel erg ga missen #ikhaatgescheidenouders
  Wie heeft er tips

  1. Heyy lieve lisa op vakantie is natuurlijk hartstikke leuk probeer daar maar aan te denken en ik zou een dagboek bij houden wat je elke dag gedaan hebt

 94. Hey ik ga morgen naar mijn tante maar, k heb erg last van hyperventileren en ik verberg het altijd dus ik voel me vaak heel gestresd.. ik ga dan naar de wc maar dat durf ik ook maar 1 keer anders vind k het raar.. maar dat is niet het enige probleem ik ben ook bang elke keer als ik midden in de nacht wakker wordt ben ik bang een heel erg ook maar ik kan naar niemand toe want ik ben niet thuis ik durf mijn tante niet wakker te maken en ik kan mezelf ook nog niet heel goed gerust stellen ik vind het een hele moeilijke situtatie.. en me moeder wil echt dat ik morgen ga’ zou iemand mij kunnen helpen alsjeblieft?

  1. quincy schreef:

   anoniem dat is een goeie je moet gewoon met je tante der over praten net doen of het een vertrouwens persoon is je kan niks mis bij der doen want ze is familie van je en als ze niet van je hiel logeerde je ook niet bij der zoek gewoon bij iemand een uitlaatklep die je in vertrouwen neemt waar je je vrij voelt je logeerd niet voor niets bij der dat als er iets aan de hand is dat je bij haar terecht kan dus als je bang bent dat je dan haar gewoon wakker mag maken

 95. quincy schreef:

  hallo ik ben bijna 1 jaar en 7 mei in 2017 is men tante naja tante van men vader maar ik noem haar ook tante….die is toen 2 jaar overleden ik ben altijd aan het huilen als ik haar knuffel niet heb want voor dat ze dood ging gaf ze me een mooie gele sterre knuffel en die helpt me herinneren ik neem hem overal mee heen ook naar school of rugny of paardrijden en dansen en zingen en zelfs naar de bios op vakantie een verjaardag trouwen afspreken enzovoort…goeie tip voor iedereen

 96. Hoi ik ben jill,
  ik heb ook heimwee echt heel veel helaas:-(
  ik vindt het al moeilijk om bij mijn oom te gaan slapen waar ik heel close mee ben ik heb pilletjes (de pilletjes maken mij ook rustig) maar helpt bij mij
  niet echt heel erg goed.
  heeft iemand noch tips voor mij?
  Groetjes
  Jill
  (p.s.ik ben 10 jaar)
  (ik had het pas vanaf mijn achtste)

 97. Hoi Britt, ik ben lena. Ik ben ook 12 jaar oud en heb precies het zelfde als jij. Ik ga binnenkort bij een vriendinnetje logeren, maar ik mag nog afzeggen. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want als ik vertel aan de mensen om me heen, dan schaam ik me……. en ik kan het niet binnen houden, want dan word ik heel erg zenuwachtig…… alleen ik ben nog aan het uitzoeken wat ik ertegen kan doen…. Als iemand anders nog een goeie tip heeft? Ik hoor het graag!!!!

  1. Ik ben nu bij oma en opa en die slapen dus durf hun ni wakker te maken ook al mijn vrienden en vriendinnen slapen dus kan aan niemand hulp vragen. Hoop dat iemand anders kan helpen?

 98. als je er moeite mee hebt moet je het gewoon vertellen aan de mensen om je heen en als je dan op kamp of dergelijke bent probeer dan zoveel mogelijk bezig te zijn.
  Goede tip

 99. Hoi ik denk dat ik nooit van heimwee af kom kunnen jullie helpen want ik heb het al een keer geprobeerd met deze tips maar het lukte niet groetjes bo💕

 100. Hallo allemaal

  Ik last van hijmwee.
  Alleen in Ben het elke keer als ik in logeren ga ik Ben nu bij mijn opa en oma ik durf het ook niet tevertellen maar sins de operatie heb ik hijmwee die ken mij helpen

  Bedankt groetjes fleur

 101. Ik ben Elise ik ga binnen 3 weken op kamp dankzij deze reacties weet ik nu hoe ik mijn heimwee moet verwerken.

  THX

  Elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.