Blokhut bouwen

Bouw zelf je blokhut of tuinhuisje

Blokhut bouwen
Bouwtekeningen downloaden

Wanneer je een tuin hebt is een blokhut of tuinhuisje ideaal. Ze kunnen dienst doen als extra bergruimte maar zijn ook erg gezellig om lekker beschut van het buiten zijn te genieten. Hieronder vind je een aantal tips om optimaal van je blokhut of tuinhuis te kunnen profiteren.

Zelf maken

Zelf een blokhut of tuinhuisje maken is goedkoper dan er eentje kopen. Veel mensen denken dat het lastig is, maar dat valt reuze mee. Met een goede en duidelijke uitleg kun je het heel goed zelf. En om zoiets zelf te maken geeft een enorm voldaan gevoel!

Op de website van Fred’s bouwtekeningen vind je meer informatie. En als je de smaak te pakken hebt gekregen kun je er ook aan de slag met bouwtekeningen voor buitenkeukens, eettafels en nog veel meer.

Plaats in de tuin

Denk van tevoren goed na over de plaats in de tuin. Wil je graag vanuit huis de blokhut kunnen zien of moet deze een beetje verdekt opgesteld staan tussen planten en struiken? Wat voor uitzicht wil je hebben als je bij de blokhut zelf zit? Is het pad naar de blokhut makkelijk begaanbaar? Let ook goed op de positie van de zon op de verschillende momenten op de dag en de hoogte van de zon door de seizoenen heen.

 

Overkapping

Wanneer je kiest voor een blokhut of tuinhuis met balustrade en luifel dan kun je ook buiten zitten als het regent of lekker in de schaduw van de luifel zitten als de zon te fel wordt. Een afdak aan de zijkant is ideaal voor het plaatsen van fietsen of brandhout voor de houtkachel.

 

Vergunning

In de meeste gevallen is er geen aparte vergunning nodig voor het plaatsen van een blokhut of tuinhuisje. Informeer voor de zekerheid bij uw gemeente.

 

Fundering

Een goede fundering is vlak, waterpas en hard. De fundering wordt meestal gelegd van beton of tegels. Hieronder een aantal tips voor het aanleggen van een goede fundering:

 • Graaf de grond eerst 20-25 centimeter af en breng ophoogzand aan wat goed moet worden aangetrild (om later inzakken te voorkomen)
 • Bij het gebruik van beton als ondergrond dien je betonmatten te gebruiken om scheuren te voorkomen
 • Wanneer je tegels als fundering gebruikt dan dien je deze in te sluiten met behulp van trottoirbanden
 • Leg voor die tijd de kabels voor de elektriciteit aan, daar kun je straks niet meer bij
 • Maak de fundering ongeveer 1 centimeter kleiner dan de funderingsmaat van de blokhut of het tuinhuisje, het (regen)water dat dan afloopt van de wanden zal dan niet zo snel de blokhut inlopen

 

Afwerking

Gebruik ter bescherming een waterafstotende en vochtregulerende verf die de levensduur van het hout verlengt. Vergeet niet de binnenkant ook te verven, dit helpt tegen kromtrekken van het hout. Tevens zijn er tegenwoordig vele extra’s verkrijgbaar om je blokhut of tuinhuis een persoonlijk tintje mee te geven. Denk hierbij aan verschillende kleuren shingles, gekleurde verf voor de binnenwanden, luikjes en gordijntjes, meubilair en houten bloembakken die aan de buitenkant kunnen worden bevestigd.

 

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Zelf bouwen is inderdaad een interessante optie, maar zeker niet altijd goedkoper dan bijvoorbeeld een prefab tuinhuis. Zeker als je de uren die je er zelf aan kwijt bent meetelt. Hou daar dus van tevoren goed rekening mee en laat je goed voorlichten of zelfbouw of prefab beter is.

 2. Dhr. Stevens schreef:

  Als het regent, kan men dan een blokhutje opbouwen, kan het geen kwaad voor het hout?

 3. Blokhutten liefhebber schreef:

  Bekijk deze nieuwe soorten blokhutten! Deze blokhutten zijn the best of both worlds! Beton + hout = perfecte combinatie!

 4. tuinhout hoarder schreef:

  Mooie tips voor de echte tuin liefhebbers! Voor een complete tuin kan je hier ook andere tuinhoutproducten vinden!

 5. Blokhutwinkel schreef:

  Bij een blokhutwinkel zijn meerdere modellen welke u zelf kunt plaatsen, de opbouw is zeker goed zelf te doen, uiteraard kunt u dit ook uitbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.