brandhout

Gratis brandhout

Met de stijgende energieprijzen wordt brandhout ook steeds duurder. Maar wat veel mensen niet weten is dat je op diverse plaatsen ook gratis brandhout kunt krijgen. Je moet alleen even weten waar je dat kunt vinden. In dit artikel geven we je verschillende tips om aan gratis haardhout te komen.

brandhout

Hier vind je gratis brandhout

Zoek via Google naar de volgende bedrijven bij jou in de buurt:

  • Bouwmarkt
  • Houtzagerij
  • Hovenier
  • of zoek naar industrieterreinen

Bouwmarkt of houtzagerij

Bij bouwmarkten en houtzagerijen kun je vaak restantjes hout ophalen. Dit kunnen goede stukken brandhout zijn, maar ook kleinere restjes. Deze kleine restjes zijn heel geschikt als aanmaakhout.

Hoveniers

Hoveniers verrichten vaak allerlei snoei- en kapwerk. Het afval moeten ze zelf opruimen. Hierdoor hebben ze vaak veel hout over dat je over kan nemen.

Industrieterreinen

Op industrieterreinen kun je vaak makkelijk aan gratis pallets komen. Zie je ergens een stapel pallets liggen? Loop dan eens naar binnen. Of noteer het adres en zoek het telefoonnummer op. Pallets worden vaak gezien als afval. Terwijl je dit gratis hout prima in je haard kunt opbranden.

Gratis gekapt hout

Soms heb je het geluk dat je gewoon ergens gratis brandhout kunt ophalen. Let op, vers gekapt hout moet eerst drogen voordat je dit kunt stoken. Je kunt dit zelf meten.

Handige websites met adressen waar je gratis haardhout kunt ophalen zijn:

  • Marktplaats.nl
  • Lokale Facebook marktplaatsen

Laat iedereen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar gratis brandhout. Vaak kun je juist via-via heel goed aan gratis brandhout komen.

Hoe kun je het brandhout ophalen?

Je hebt gratis haardhout gevonden! Hoe pak je dit nu aan? Maak het de gulle gevers gemakkelijk. Regel zelf een aanhanger en iemand die jou meehelpt om de aanhanger te vullen. Zo ben je sneller klaar.

Hoe soepeler het afhalen verloopt, hoe eerder men aan jou zal denken zodra er weer hout is. Het is voor deze bedrijven ook lekker: één belletje en het afval wordt gratis opgehaald 🙂 Hebben deze mensen in de toekomst nog meer hout voor jou? Laat dan je telefoonnummer of visitekaartje achter.

Zelf bomen kappen

Als je niet te beroerd bent om zelf bomen te kappen dan zijn er nog meer mogelijkheden om aan goed haardhout te komen. Bied jezelf aan op lokale Facebookpagina’s of krantjes voor mensen die een boom willen laten kappen.

Vraag altijd even na of er toestemming voor het kappen is gevraagd aan de gemeente. Want bij kappen is er altijd een kapvergunning nodig en niet iedereen weet dat.

Omgevallen bomen helpen verwijderen

Na storm kunnen (half) omgevallen bomen voor gevaarlijke situaties zorgen. Voor veel mensen ben je een reddende engel. Zij willen van hun boom af, jij komt hem gratis omkappen en regelt ook nog eens netjes dat het hout wordt opgehaald. Je lost het probleem voor anderen op én jij hebt gratis brandhout, win-win!

Welke soorten hout mogen in de houtkachel?

In principe mogen alle soorten schoon en onbewerkt hout in de houtkachel. Pas op met hout waar lijm of verf op zit. En al helemaal met geïmpregneerd hout zoals schuttingen en bielzen. Deze soorten bewerkt hout zijn niet geschikt als haardhout. Zodra je dit hout in je kachel stopt gaat het enorm stinken. Je buren zullen het je niet in dank afnemen!

Daarnaast geeft vervuild brandhout meer aanslag in je kachel en rookkanaal. Deze zul je dus vaker moeten (laten) reinigen. Bovendien is het stoken van bewerkt hout wettelijk gezien verboden [link]

Droogtijd brandhout

Hou er rekening mee dat vers gekapt hout niet meteen de kachel in kan. Het kan 1-2 jaar duren voordat het hout droog genoeg is. Met een vochtmeter kun je zelf snel en makkelijk controleren of jouw brandhout (of het brandhout dat je wilt kopen) al droog genoeg is om in de kachel te kunnen stoken.

Snel en gemakkelijk het vochtgehalte van je brandhout meten?


Hoeveel brandhout is 1 kuub?

1 kuub brandhout is ongeveer evenveel als:

  • 4 kruiwagens vol
  • 1 aanhanger vol (500-800 kilo, afhankelijk van houtsoort en droogte)

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Hoe lang je kunt stoken met 1 kuub brandhout hangt af van:

  • het soort hout
  • je stookgedrag

Van vurenhout (afkomstig van de fijnspar) is bekend dat het snel opbrandt. Dit hout kun je dan ook het beste als aanmaakhout gebruiken. Wilgenhout en populierenhout branden ook vrij snel op.

Beukenhout en eikenhout daarentegen branden veel langer. En een paar blokken hardhout kunnen soms wel een hele nacht in je kachel liggen branden.

Daarnaast speelt je stookgedrag ook een rol. Stook je alleen ’s avonds en in het weekend of stook je je houtkachel 7 hele dagen per week warm?

Gemiddeld genomen kun je rekenen op zo’n 6-7 kuub per winter als je redelijk zuinig aan doet.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.