Ventilator bij hitte

Warmte uit huis krijgen en houden – 25 tips

Ventilator bij hitteSoms kan het zo warm worden in je huis dat je niet weet waar je het zoeken moet. Zeker als het een paar dagen of zelfs weken achter elkaar erg warm is kan het onmogelijk lijken om die hitte uit je huis kwijt te raken.

Hierbij 25 tips om je huis koeler te krijgen en koel te houden.

Warmte buiten houden

Het belangrijkste is om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Warmte die je niet in huis laat hoef je ook niet kwijt te raken.

De beste manier om warmte buiten te houden

Zonwering aan de buitenkant werkt het allerbeste. Hierbij kun je denken aan (rol)luiken of screens. Maar niet iedereen heeft zonwering of kan dat betalen. Er zijn ook goedkopere oplossingen. Je kunt namelijk ook witte lakens of aluminiumfolie aan de buitenkant van je ramen bevestigen. Zo hou je heel veel zon en warmte buiten.

Is het niet mogelijk om aan de buitenkant de zon tegen te houden, bedek dan de ramen zoveel mogelijk aan de binnenkant. Vergeet daarbij de voor- en achterdeur niet. De zomerzon bevat enorm veel energie en kan al snel je de temperatuur van je huis enorm opwarmen. Houd zoveel mogelijk je gordijnen/lamellen/luxaflex dicht op de momenten dat de zon op je ramen staat.

Heb je één of meer kamers die veel warmer worden dan de rest, door bijvoorbeeld een slecht geïsoleerd dak of grote ramen, sluit dan de deur. Zo blijft de rest van je huis koeler.

Vermijd eten koken in huis. Koken kan de lucht in je huis enorm opwarmen. Ook als je de afzuigkap aanzet. Deze zuigt namelijk door de ventilatieroosters ook warmte van buiten naar binnen. Kook buiten of kook niet. Een goed gevulde maaltijdsalade (groenten met vlees/bonen) kan ook prima doorgaan voor een voedzame avondmaaltijd. Wil je toch graag warm eten? Warm een restje uit de vriezer op of laat wat bezorgen.

Douche zo kort mogelijk en met de deur dicht. Van douchen wordt de lucht in je huis vochtig. En hoe vochtiger de lucht in huis, hoe meer last je hebt van de warmte.

Huis koelen

Is de warmte eenmaal in je huis, dan kun je die op verschillende manieren koelen. Een airco werkt snel en makkelijk, deze kun je precies in die ruimte zetten die je koeler wilt hebben. Maar niet iedereen heeft (geld voor) een airco.

Ook worden sommige mensen verkouden door het gebruik van een airco. Mocht dit bij jou ook het geval zijn dan kun je kijken of je airco een ontvochtiger-stand heeft. Op deze stand wordt je huis niet kouder, maar de lucht wordt wel droger, wat prettiger aanvoelt. Je kunt daardoor beter je warmte kwijt.

Huis koelen zonder airco

Zodra het buiten koeler is dan binnen dan kun je alle ramen en deuren openzetten. Zet ze zover mogelijk open. Als je ramen hebt met twee standen (draai en kiep) dan zet je die het beste open op de draaistand. Hierdoor kan er veel meer lucht ververst worden.

Zet tegelijkertijd alle deuren in je huis tegen elkaar open, zo kan de frisse lucht er lekker doorheen trekken. Warmte zal naar boven trekken, dus als je een zolder hebt met een raam dan is het erg belangrijk om die ook open te zetten.

10 minuutjes luchten is echt niet genoeg. Het kan wel fris aanvoelen, maar de muren van je huis, je meubels, je vloer, alles is nog erg warm. Als je de deuren en ramen te snel weer dicht doet dan warmt je huis in een mum van tijd weer op.

Is het heel erg warm, vergeet dan niet om ook alle (keuken)kastjes open te zetten. Ook daarin bevindt zich opgeslagen warmte die je door het luchten lekker snel kwijt kan raken.

Als het te warm is om te ventileren

Ventilator bij hitteAls het buiten nog steeds erg warm is dan heeft luchten geen zin. Waar haal je dan koelte vandaan? Ook zonder airco zijn er nog verschillende manieren om je huis te koelen.

Je kunt een frisser gevoel krijgen door een ventilator te gebruiken. Een ventilator koelt de lucht niet af, maar verplaatst deze. Hierdoor kan je huid makkelijker vocht kwijtraken en voel je je frisser.

Maar je kunt je ventilator ook als koeler gebruiken! Vul een paar (frisdrank)flessen met water en leg deze in de diepvries. Zodra ze bevroren zijn plaats je ze voor de ventilator. Hierdoor blaast de ventilator koude lucht. Je kunt hiervoor ook bevroren elementen van de koelbox gebruiken.

Zet de flessen of koelelementen wel in een bak. Aan de buitenkant van de ijskoude flessen zal namelijk condens naar beneden druppelen. Dit veroorzaakt een plas water onder de flessen.De flessen water kun je na het ontdooien weer opnieuw invriezen.

Tips om de warmte uit huis te krijgen en te houden

Hieronder nog een aantal veel gestelde vragen over warmte in huis, met daarin nog meer tips voor een koeler huis.

Hoeveel stroom gebruikt een ventilator?

Als je de ventilator de hele dag aan laat staan, dan verbruikt deze redelijk wat stroom.

Koelt een ventilator de lucht wel af?

Nee, een ventilator koelt de lucht niet af, maar verplaatst deze. Doordat de lucht in beweging is voelt het frisser. Een ventilator verandert dus wel de gevoelstemperatuur, maar niet de daadwerkelijke temperatuur in huis. Het heeft dus ook geen zin om de ventilator aan te laten staan wanneer je er niet bent.

Hoeveel stroom gebruikt een airco?

Volgens de website Allesairco.nl kost een vaste airco die 8 uur aan staat ongeveer € 1,75 per dag. Een mobiele (=verplaatsbare) airco kost gemiddeld genomen ongeveer €8,- per dag. Dit kan erg duur klinken en is een afweging die je voor jezelf moet maken: wegen de kosten op tegen het comfort dat je van een airco hebt?

Airco op zonne-energie?

Wist je dat je met een vaste airco je kamer ook kunt verwarmen? Zo goed zelfs dat de cv niet meer aan hoeft. En tegen lagere kosten. Dit kan met een lucht-lucht warmtepomp. Een prijzige aanschaf, maar dan heb je ook wat. Èn hij verdient zichzelf op termijn terug. Deze warmtepompen werken op stroom en kunnen de lucht in je huis zowel verwarmen als verkoelen. Als je ook zonnepanelen op je dak hebt dan kan je airco op warme dagen rechtstreeks draaien op de zelf opgewekte stroom.

Tips tegen warmte in bed

Warmte in de slaapkamerIs je slaapkamer te warm om te slapen? Slaap onder een dun laken met je voeten onder het laken uit. Plaats een ventilator in je slaapkamer met daarvoor twee bevroren flessen met water. Is het echt niet te harden in je slaapkamer, leg je matras dan op een andere plek in huis waar het prettiger slapen is.

Warmte met kinderen

Buiten is het te warm en schijnt te zon te fel. Binnen is het ook niet te harden en worden je kinderen lastig en hangerig. Wat doe je dan? Behalve naar een zwembad kun je ook samen boodschappen gaan doen. In de supermarkt is het heerlijk koel.

Het autostoeltje van je kind kun je koeler houden door er een witte handdoek of hydrofiel overheen te leggen. Zo neemt het stoeltje minder warmte op van de zon en wordt je kindje niet zo warm als je hem of haar erin zet.

Babykamer koel houden

Ook baby’s kunnen last hebben van de warmte. Laat je baby op de meest koele slaapkamer slapen. Pas op met het gebruik van ventilator en airco, kleine kindjes kunnen niet goed tegen tocht.

En is de hele bovenverdieping te warm? Overweeg dan om tijdelijk je kindje beneden te laten slapen.

Huisdieren

Honden en katten doen uit zichzelf vaak wel rustig aan als het warm weer is. Let er bij enthousiaste honden op dat ze zich niet teveel inspannen, ze kunnen daardoor oververhit raken.

Wat veel mensen niet weten is dat konijnen erg slecht tegen warmte kunnen. In de natuur kruipen zij bij warm weer in hun hol in de grond, waar het 10-12 graden is. In moderne konijnenhokken wordt het al veel en veel warmer. Lees meer in het artikel Konijnen en hitte.

Tips om warmte buiten te houden

Heb jij nog meer goede tips om je huis koel te houden en de warmte buiten te houden? Plaats deze dan hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.