Maden in container bestrijden
Met het warme zomerweer is het vaak weer flink raak en staan er regelmatig containers langs de weg die krioelen van de maden.
Hoewel maden onschadelijk zijn vinden veel mensen het erg onprettig wanneer hun kliko onder de maden zit.
Gelukkig is hier wat aan te doen en hoef je niet meteen de ongediertebestrijdingsdienst langs te laten komen om de maden te bestrijden.
Wat zijn maden?
Maden zijn larven van vliegen of muggen. Ze komen uit eitjes die gelegd zijn op voedselresten of mest. Maden zien eruit als kleine dikke wormpjes/rupsjes zonder pootjes en zijn geelwit van kleur, soms iets doorzichtig. Maden verpoppen zich uiteindelijk tot vlieg of mug. Deze hele cyclus neemt met warm weer zo’n tien dagen in beslag. Met koud weer kan het een maand duren voordat de hele cyclus is voltooid.
Maden bestrijden
Wanneer je kliko eenmaal onder de maden zit dan helpt er maar één ding: kokend water. Maden en eitjes gaan dood van kokend water. Zodra je container geleegd is kun je deze spoelen met kokend water. Geen prettig klusje, maar zo dood je alle maden en eventueel aanwezige eitjes.
Dit klusje kun je het beste met zijn tweeën uitvoeren. Een persoon houdt de container een beetje scheef, de ander giet het kokend water langs de wand de container in. Werk zo alle vier de randen af. Vervolgens gooi je de container leeg.
Afvaleters
Bron: Giphy
Maden voorkomen
Om de voorkomen dat je container nog een keer onder de maden zit kun je de volgende maatregelen nemen:
Zet je container op een vliegvrije plaats
Maden kunnen alleen maar in je container komen wanneer er vliegen bij kunnen. Wanneer je ervoor zorg dat er geen vliegen bij je container kunnen komen, dan kan er o0k geen madenplaag meer ontstaan. Zet je container indien mogelijk in een schuur of garage. Hou het deksel gesloten zodat er geen vliegen in kunnen komen.
Droog houden
Maden houden van een vochtige omgeving. Door na het legen en schoonmaken wat stro op de bodem te strooien wordt het vocht van het afval opgenomen en is je container minder aantrekkelijk voor vliegen en maden.
Houd het deksel goed dicht
Als je container open staat dan kunnen vliegen er veel makkelijker in komen om eitjes te leggen. Sluit de container goed na elk gebruik. Leg er eventueel een stoeptegel op om het deksel goed dicht te houden. Zitten er eenmaal maden in, zet het deksel dan open. Vogels eten de maden graag op.
Vermijd warmte
Plaats je kliko in de schaduw. Hierdoor gaat hij minder snel stinken en zal daardoor minder aantrekkelijk zijn voor vliegen.
Ga zorgvuldig om met etensresten
Laat deze niet onbedekt staan en gooi ze zo snel mogelijk weg! Wanneer je een bakje met gft-afval een uurtje op het aanrecht laat staan dan is de kans groot dat er een vlieg eitjes op gelegd heeft. Deze eitjes komen uit zodra het voedsel enige tijd in de container ligt. Zo snel mogelijk weggooien dus.
Vlees en vis in de container
Vlees- en visresten trekken niet alleen vliegen aan, ze kunnen ook nog eens enorm stinken. Het beste bewaar je deze resten in de koelkast en stop je ze in de container op de dag dat deze geleegd wordt. Wil je er meteen van af, dan kun je ook biologisch afbreekbare zakjes gebruiken om etensresten in de container te gooien.
Reinig je container regelmatig
Vliegen worden aangetrokken door de geur van rottend voedsel. Deze geur wordt erger als je je container niet reinigt. Er blijft namelijk altijd wat rottend afval achter en dit steekt het “verse” afval aan. Daarom kun je je container het beste na iedere lediging schoonmaken, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger en/of een sopje van water met schoonmaakazijn.
Ook zijn er reinigingsbedrijven die bij je langs kunnen komen voor het reinigen van je afvalcontainer.
Verder kun je met warm weer het beste je container elke keer aanbieden als de reinigingsdienst langskomt, ook al zit deze nog maar halfvol.
Lavendel
Vliegen en maden houden niet van de geur van lavendel. Je kunt wat lavendel planten om de plek waar je container staat en wat takjes op de rand leggen.
Mottenballen
Van mottenballen is bekend dat de geur ook vliegen verjaagt, hierdoor leggen zij geen eitjes meer in je container. Bestaande maden en eitjes zul je nog moeten bestrijden, maar zodra je mottenballen gaat gebruiken zullen er geen nieuwe eitjes meer gelegd worden.
Mottenballen kun je langere tijd achter elkaar gebruiken. Hang de mottenballen in een (sinaasappel)netje of pantykous en bind er een touwtje aan. Het touwtje maak je weer vast aan het handvat van je container. Op deze manier worden de mottenballen niet bedolven onder het afval, waardoor ze minder geur afgeven.
Tip: koop mottenballen in ringvorm, daar kun je heel handig een touwtje doorheen doen. Bestel ze meteen, dan heb je ze morgen al in huis. Lekker fris en erg effectief zijn bijvoorbeeld deze mottenballen met frisse geur.
Bij mij zitten ze op de betonnen vloer in de schuur. Niet in mijn container. Heb geen idee waar ze vandaan komen. Geen vlieg te zien.
ik zorg dat de groene, GFT, container dicht zit.
Voorheen van alles geprobeerd, Hedera erin, helpt even, open zetten komen er alleen maar meer maden, stuk hout zit er altijd wel in.
Nu leg ik een flinke steen op het deksel, zodat deze goed dicht zit en ik zie geen enkele made meer
Bedankt voor je extra tips voor het voorkomen van maden Ed, we hebben deze aan het artikel toegevoegd.