zorgverzekering kiezen

Zorgverzekering kiezen

Een zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Deze ziektekostenverzekering bestaat uit drie onderdelen: een basispakket, aanvullende verzekeringen en een tandartsverzekering.

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekeringen en een tandartsverzekering zijn niet verplicht en kunnen op eigen verzoek aan het basispakket worden toegevoegd.

 

Basisverzekering

Het verplichte basispakket verzekert de medisch noodzakelijke zorg. De overheid stelt ieder jaar de dekking van de basisverzekering vast. In 2015 vallen hier, onder andere, onder:

  • bezoek aan de huisarts
  • verloskundige zorg
  • ziekenhuisverblijf
  • tandheelkundige zorg voor kinderen onder de 18 jaar

De dekking is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, maar de premie kan verschillen per zorgverzekeraar. Het verschil in premiekosten is afhankelijk van de vrijheid van de verzekerde in de keuze voor medicijnen en artsen, het serviceniveau en contactmogelijkheden. Lagere premies bieden over het algemeen een beperkte adviesverlening en keuze in zorgaanbieders en uitsluitend contact via internet.

Het basispakket is gratis voor iedereen tot met 17 jaar. Voor de basisverzekering geldt een automatische medische acceptatie, wat in houdt dat zorgverzekeraars verplicht zijn iedere verzekerde te accepteren.

 

Aanvullende verzekeringen

Een aanvullende verzekering dekt de zorg die niet valt onder de basisverzekering. Wanneer je vindt dat de basisverzekering niet voldoende dekking biedt, kun je vrijwillig aanvullende verzekeringen afsluiten. Verzekeraars zijn vrij om de dekking van aanvullende verzekeringen zelf te bepalen, waardoor er een grote aanbod is aan verschillende aanvullende pakketten.

Aanvullende dekkingen zijn, onder andere: fysiotherapie, alternatieve geneeswijze, brillen en contactlenzen en medische hulp in het buitenland. De uitgebreidheid van de uiteenlopende dekkingen en volledigheid van vergoeding zijn bepalend voor de hoogte van de aanvullende premie.

Een aantal zorgverzekeraars biedt aanvullende pakketten aan gericht op een speciale doelgroep, zoals studenten of ouderen. De zorgverzekeraar heeft, in tegenstelling tot bij een basisverzekering, het recht om een aanvullende verzekering weigeren. Dit kan gebeuren wanneer de verzekeraar het risico te groot acht, omdat de verzekerde in het verleden bepaalde medische klachten heeft gehad.

 

Waar moet je op letten?

In Nederland zijn vele zorgverzekeraars actief, met een zeer groot aanbod aan verschillende premies. Voorafgaand aan de keuze voor een ziektekostenverzekering is het belangrijk na te gaan wat jouw persoonlijke zorgbehoeften zijn. Bekijk de gemaakte ziektekosten in het afgelopen jaar en bedenk wat de verwachtingen zijn voor het aankomende jaar.

Vervolgens kun je nagaan welke kosten er binnen het basispakket gedekt worden in het komende kalenderjaar en welke aanvullende verzekeringen de verwachte overige medische kosten het best zullen dekken.

Bedenk ook hoe groot de behoefte aan service en medisch advies vanuit de zorgverlener is. Verschillende vergelijkingswebsites kunnen, door middel van een aantal vragen, snel inzicht bieden het zorgpakket dat het best aansluit bij jouw actuele zorgbehoeften.

Wil je snel weten welke zorgverzekering voor jou het goedkoopst is? Gebruik dan de keuzehulp bovenaan deze pagina en bekijk meteen hoeveel jij per maand kunt besparen!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Is er ook ergens een overzicht te vinden van alle zorgverzekeringen en hun premies voor 2015? Ik zou graag eens een aantal zorgverzekeringen willen vergelijken om te kijken of ik niet beter kan overstappen. Of zijn de bedragen en de voorwaarden nog niet bekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.