Energie besparen in een huurhuis – 17 tips
Met de stijgende energieprijzen gaan steeds meer huiseigenaren hun woning isoleren of zonnepanelen laten plaatsen. Dit bespaart enorm in de energiekosten. Maar wat nu als je in een huurwoning woont?
In dat geval mag je geen grote aanpassingen aan je woning doen. Je bent hierin dus afhankelijk van de verhuurder. Toch kun je verschillende dingen doen om energie te besparen in je huurhuis. Hierdoor verbruik je minder gas en stroom. En kun je toch je energierekening verlagen.
Ga in gesprek met je verhuurder
Voordat we de bespaartips gaan doornemen nog even dit: je verhuurder is verantwoordelijk voor grote aanpassingen aan jouw huurwoning. Denk aan zaken als:
- dakisolatie
- spouwmuurisolatie
- het plaatsen van dubbel glas
- vervangen van een tochtende voor- of achterdeur
Ga het gesprek aan, want het is ook in het belang van je verhuurder om de woning energiezuiniger te maken. De woning wordt daardoor namelijk meer waard en op dit moment zijn er nog allerlei subsidieregelingen beschikbaar.
Verbruikt je huurwoning veel energie? Check de berekening van huurpunten. Hoe zuiniger je huurwoning, hoe meer huurpunten en hoe hoger de (maximale) huurprijs. Dit betekent natuurlijk ook dat je minder huur hoeft te betalen naarmate je woning minder zuinig is.
Tips om energie te besparen in je huurhuis
Hieronder volgen de tips om energie te besparen in je huurhuis.
Tip: meten is weten, dus hou je meterstanden bij. Noteer de standen elke week op een vast moment, bijvoorbeeld elke zondagmorgen. Je gaat dan al snel zien wat het effect is van de maatregelen die je neemt. En dat motiveert enorm!
De eerste tips gaan over het verminderen van je gasverbruik. De laatste serie tips gaan over het verlagen van je stroomverbruik.
Leestip: Heb je het geluk dat jouw huurwoning beschikt over een houtkachel? Lees dan de tips om aan gratis brandhout te komen
Besparen op gasverbruik in je huurwoning
1. Radiator vrijmaken
Wanneer er spullen voor je radiator staan dan kan deze minder goed zijn warmte afgeven. In veel huishoudens staat de bank voor de radiator.
Vind je de bank zo fijn staan? Overweeg dan een ‘zomeropstelling’ en een ‘winteropstelling’. In de zomer zet je de bank lekker voor de radiator en in de winter verplaats je de bank naar een andere plek. Of, als je de ruimte hebt, trek je de bank zo’n anderhalve meter naar voren. Met deze simpele maatregel kun je veel besparen op je energiekosten.
Let ook op gordijnen die voor de radiator hangen. Wanneer je gordijnen dan ook nog eens gesloten zijn dan verdwijnt veel warmte achter de gordijnen. Zorg ervoor dat je gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat alle warmte van de radiatoren in je kamer terechtkomt.
2. Radiatorventilatoren plaatsen
Een radiatorventilator plaats je onder je radiator. Zodra de radiator warm wordt gaat de ventilator draaien. Hierdoor warmt je kamer sneller op.
3. Radiatorfolie plakken
Een radiator straalt de warmte alle kanten op. Óók naar de muur en dat is eigenlijk zonde. Plak speciale radiatorfolie achter je radiatoren, of op de achterkant van je radiatoren. Dit werkt als een soort spiegel. Hiermee straal je die warmte ook weer de kamer in, in plaats van naar de buitenmuur. Je hebt nu minder energie nodig om je kamer te verwarmen.
Radiatorfolie kun je heel makkelijk vastplakken met tape. Zo kun je het ook weer makkelijk verwijderen als je de huurwoning opzegt. Check altijd even of de volgende huurder het niet van je wil overnemen. Dat scheelt jullie allebei werk.
4. CV-leidingen isoleren
De CV-leidingen die je langs de muur ziet lopen kun je isoleren met buisisolatie. Buisisolatie is enorm goedkoop en ook heel makkelijk aan te brengen. Je plaatst het zo om de buizen heen. Isoleer vooral de buizen die door koude ruimtes lopen. Bijvoorbeeld de zolder, de bijkeuken of de gang.
5. Verwarming lager
Je verwarming één graadje lager zetten went al snel en scheelt je enorm in je verbruik. Hou een warme trui of een dekentje bij de hand voor de momenten dat je het koud krijgt.
6. Radiatoren uitzetten
Zet de verwarming ’s avonds wat eerder uit. Een uur voordat je naar bed gaat. En ben je ’s morgens maar heel even thuis? Laat de verwarming dan op de nachtstand staan. Eventueel trek je voor dat uurtje een dikke trui aan.
De bovenverdieping hoef je niet te verwarmen. Slapen in een frisse slaapkamer is juist gezond. Draai de radiatoren op de bovenverdieping eens een weekje dicht en meet na hoeveel energie je dat bespaart!
Zorg er wel voor dat je voldoende ventileert door ’s nachts je raam op een kier te zetten. Of ’s morgens even 10 minuten goed te luchten. Heb je het koud bij het inslapen? Leg dan een warme kruik bij je voeten wanneer je naar boven gaat. Zodra je klaar bent met tandenpoetsen is je bed al lekker opgewarmd.
7. Installeer een programmeerbare thermostaat
Met een programmeerbare thermostaat kun je je verwarming automatisch in- en uitschakelen, precies wanneer jij dat wilt. Zo is het altijd lekker warm als je opstaat of thuiskomt. En daarnaast vergeet je ook niet meer om je verwarming uit te zetten. Hiermee kun je op een eenvoudige manier besparen op je stookkosten.
8. Tocht verhelpen
Vooral in oudere huurwoningen kun je last hebben van tocht. Soms kan het zo erg zijn dat het binnen waait wanneer buiten waait. Beruchte plekken zijn kieren bij deuren en uitzetramen. Hier kun je makkelijk tochtstrips of tochtbanden plaatsen.
Kijk ook even naar de onderkant van je voor- en achterdeur. Soms zit daar een behoorlijk grote kier. Hierdoor lekt er veel warmte naar buiten. Zo’n kier kun je heel makkelijk dichten door een borstel te plaatsen. Een tochtende brievenbus kun je ook meer isoleren door een borstel in je brievenbus te monteren.
Voor deze klusjes heb je weinig gereedschap nodig. Vraag je bouwmarkt eventueel om advies.
9. Raamfolie plakken
Als je woning nog enkel glas heeft dan kun je veel winst behalen door raamfolie op de ramen te plakken. Raamfolie is van plastic. Het bevat luchtkamertjes, zodat je in feite een soort dubbel glas effect creëert.
10. Gordijnen sluiten
Zeker bij grote ramen kun je veel besparen door er isolerende gordijnen voor te hangen. Ook bij een koude voordeur kan een gordijn goed helpen om de warmte binnen beter vast te houden.
Als je zoveel mogelijk wilt besparen dan hou je de gordijnen zoveel mogelijk dicht en doe je ze alleen open zodra de zon schijnt (gratis warmte!). Het is voor je gezondheid wel belangrijk om voldoende daglicht te krijgen. Dus in de ruimte waarin je leeft hou je de gordijnen open als het buiten licht is.
11. Besparen op douchen
Je kunt heel makkelijk gas besparen door koud te gaan douchen. Met koud douchen bespaar je niet alleen heel veel energie, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Juist in de winter!
Koud douchen klinkt misschien heel barbaars, maar vergeet niet dat douchen met warm water een luxe is die we nog maar enkele tientallen jaren kennen. Warm douchen is iets dat went. Koud douchen ook. Ben je eenmaal gewend aan een lekkere frisse douche dan kan een warme douche zelfs vies aanvoelen.
Leestip: De voordelen van koud douchen (+tips om te starten)
Is koud douchen voor jou nog een brug te ver? Je kunt ook energie besparen door:
- lauw te douchen
- korter te douchen (gebruik een douchecoach)
- een waterbesparende douchekop te gebruiken
- minder vaak te douchen
Wil je je graag fris voelen zonder helemaal te hoeven douchen? Was dan je intieme delen, oksels en gezicht bij de wasbak.
Besparen op stroomverbruik in je huurwoning
12. Kouder wassen
Was zoveel mogelijk op 30 graden. Witte was en ondergoed was je op 60 graden in plaats van 95. Bij 60 graden gaan eventuele schimmels en bacteriën ook al dood.
13. Hang je was op
Hang je was (liefst buiten) te drogen. Dit kan ook op een balkon of onder een overkapping. Op de koudere dagen zal het buiten niet helemaal droog worden. Maar als je je was ’s avonds naar binnen haalt en nog even nadroogt op een rekje dan ruikt je huis heerlijk fris naar buitenlucht! En je was is de volgende dag droog.
14. Kort wasprogramma
De meeste wasmachines hebben ook een korter wasprogramma of een ECO-stand. Je was wordt dan net zo schoon, tegen lagere energiekosten.
15. Apparaten gebruiken tijdens daluren
Tijdens de daluren is het gebruik van stroom goedkoper. Stel daarom de timers van je apparaten in of gebruik ze alleen in het weekend.
Dankzij de timers kun je heel handig tijdens de daluren je wasmachine, droger of vaatwasser laten draaien. Deze apparaten zijn de grootverbruikers in je huishouden dus deze besparing ga je snel merken.
16. Sluipverbruik aanpakken
Zet apparaten uit die je niet gebruikt. Gebruik je ze maar een enkele keer? Haal dan ook de stekker eruit. Je kunt hiervoor ook een stekkerdoos gebruiken met een aan-/uit schakelaar. Hiermee kun je verschillende apparaten tegelijk loskoppelen. Zoals bijvoorbeeld je computerapparatuur of stereo-installatie.
17. Energiezuinige lampen
Geven je lampen veel warmte af, ook nadat je ze uitzet? Vervang deze dan door LED lampen. Alle warmte die je voelt is verspilde energie. LED lampen zetten bijna alle energie die ze krijgen om in licht.
Samenvatting
Als je een woning huurt dan heb je minder mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om te besparen op de kosten van je energierekening. Met de tips hierboven kun je je energierekening flink laten dalen.
Gun je iemand anders ook een lagere energierekening? Deel dan dit artikel!